imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

iOS i macOS aplikacije bi se mogle spojiti i postati jedno


Novinar Bloomberga Mark Gurman pretpostavlja da će Apple omogućiti razvojnim programerima da stvaraju aplikacije za obje platforme istovremeno, i to već na idućem WWDC-u.

Prema onom što obično dobro informirani Gurman zna, ludi razvoj u nadolazećem iOS-u 12 i macOS-u 10.14 bit će uvođenje univerzalnih aplikacija. U skladu s tim, razvojni programeri će moći stvarati aplikacije koje će raditi na iPhoneu, iPadu i Macu.

”Počevši najranije od sljedeće godine, programeri će moći dizajnirati jednu aplikaciju koja radi sa zaslonom na dodir ili mišem i trackpadom, ovisno o tome radi li na operativnom sustavu iPhonea i iPada ili na Mac hardveru,” piše Gurman.


Apple obično predstavi sljedeću generaciju svog operativnog sustava na WWDC-u, koji se očekuje početkom ljeta sljedeće godine, tako da će to vjerojatno biti prvi puta da će se velika publika zapravo susresti s ovim novim razvojem. Potpuno opravdano pitanje je čemu i za što će ovo biti dobro.

I dok je iOS App Store procvjetao uz aplikacije koje su sve bolje i bolje, te ima aktivnu zajednicu razvojnih programera, rukom odabrane aplikacije i dnevne preporuke aplikacija, to ne vrijedi i za Mac App Store. Kao što je Gurman rekao: “on je poput grada duhova s ograničenim izborom i rijetko ažuriranim programima.” Ima nešto u tome budući da većina programera prodaje svoje proizvode izvan Mac App Storea. Univerzalne aplikacije bi mogle promijeniti ovu situaciju.

Dva sustava se približavaju.

Imamo i programere koji su u osnovi do sada morali razvijati dvije zasebne aplikacije ako su željeli biti prisutni u svakom kutku ekosustava. Njihov posao bi bio znatno lakši s ovakvom promjenom, ažuriranja bi mogla stići na obje platforme u isto vrijeme, troškovi razvoja mogli bi se smanjiti, te bi morali ažurirati samo jednu aplikaciju i zakrpati eventualne greške koje ima.

Programer Steven Troughton-Smith tvrdi da bi ovo mogla biti najvažnija promjena u sustavu macOS u ovom desetljeću.

Kao što izvješće navodi, trenutno nije jasno planira li Apple spojiti dva App Storea skupa, ali to je vrlo vjerojatno ono što planiraju učiniti. Gurman također navodi da bi se sam iOS s vremenom mogao spojiti s macOS-om, a ovaj projekt pod kodnim nazivom Marzipan bi mogao postavljati put prema tome.

Microsoft je isprobao ovu ideju, ali je koncept djelomično propao zbog pada mobilnog odjeljka. Međutim, Apple bi mogao uspjeti, učeći na pogreškama svog suparnika i s boljim planom koji je ukorijenjen u više izvora, te iz ova dva sustava stvoriti verziju koja će procvasti. To bi definitivno bilo zanimljivo.

Izvor: Bloomberg

iPhone Xs

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!