imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

iOS 12 – vrijeme je za novi Snow Leopard


Svi koji prate vijesti o Appleu vjerojatno znaju da će u njihovim ovogodišnjim operativnim sustavima naglasak biti na stabilnosti. Nešto slično već se jednom dogodilo. Pogledajmo kako se povijest ponavlja.

Axios i Mark Gurman potvrdili su informaciju da će Apple ove godine odgoditi rad na novim značajkama te se posvetiti stabilizaciji iOS-a i macOS-a, kako bi oba sustava bila pouzdanija. Čini se da je to želja velikog dijela korisnika. U našoj maloj anketi čak vas je 91% reklo kako bi bilo bolje dobiti stabilan sustav nego nove funkcije.

Svi znamo da je Apple u zadnjih nekoliko mjeseci prošao sito i rešeto kada su u pitanju softveri, a to su osjetili svi u Cupertinu. Ipak, ne smijemo zaboraviti kako ovo nije prvi put u Appleovoj povijesti da je u fokus novog sustava stavljena upravo stabilnost. I premda dobar dio korisnika neumorno plače za zlatnim danima Jobsove ere, posljednji put kada se ovako nešto dogodilo on je još uvijek bio čelnik tvrtke. Stoga se udobno smjestite pa ćemo se zajedno vratiti deset godina unatrag te prisjetiti što se tada događalo s Mac OS-om X.

Dana 26. listopada 2007., Apple je lansirao Mac OS X 10.5, kodnog imena Leopard. Radilo se o jednom od najznačajnijih operativnih sustava tog doba, a ova nadogradnja bila je uistinu ogromna – s njom je predstavljeno više od 300 novih funkcija. Svima koji su se tek pridružili Appleovom ekosustavu s novo kupljenim iPhoneom, ovo je bio prvi susret s Macovim sustavom. Govorimo o razdoblju kada iPad nije postojao ni kao ideja, te kada je Mac OS X bio Appleov glavni softverski proizvod.

Samo dvije godine kasnije, Apple se – kao i sada – odlučio usredotočiti na stabilnost umjesto na nove funkcije, te je predstavljena poboljšana verzija Leoparda, nazvana Snow Leopard. Novi sustav nije donio ništa novo – njegova glavna značajka bila je to što nije bilo novih značajki.

Danas znamo da se radilo o ispravnoj odluci. Štoviše, korisnici još uvijek smatraju da je Snow Leopard bio odlična nadogradnja i na brojnim online forumima mogu se pronaći hvalospjevi o tom sustavu kao najboljem koji je Apple ikada lansirao. Kažu da se radi o pravoj dragocjenosti, ali i da je tvrtka tada ulagala puno više truda u nadogradnje te razvijanje novih funkcija i značajki. Kada je lansirana sljedeća Mac OS X verzija, Lion, ljudima se činilo da je to bio korak unatrag. Podsjećamo, Lion je objavljen pod palicom Steva Jobsa, pa skinite ružičaste naočale i prihvatite činjenicu da su problemi postojali i za njegovog vremena.

Je li Snow Leopard uistinu bio tako uspješan? Iskreno, imao je sličnih problema kao High Sierra danas, ali sjećanja nam s vremenom blijede. Pogledajmo neke primjere. Predstavljanje MobileMe-a – prethodnika iClouda – nije proteklo glatko. Jobsovo mišljenje o tom problemu procurilo je u javnost u privatnom e-mailu:

Ekipo,
lansiranje MobileMe-a nije bio naš najponosniji trenutak. Nekoliko smo stvari mogli bolje napraviti: MobileMe jednostavno nije odgovarao Appleovim standardima […]; očigledno mu je trebalo još vremena i testiranja. […] Bila je pogreška lansirati MobileMe istovremeno s iPhoneom 3G, iPhone 2.0 softverom i App Storeom. Svi smo imali i previše posla, a MobileMe je mogao biti odgođen bez ikakvih posljedica.

Također, odmah nakon lansiranja Snow Leoparda otkrivena je velika greška. Naime, postojala je mogućnost da knjižnica gostujućeg korisnika u cijelosti nestane, što definitivno nije mala prijetnja. Novinari su raspeli Apple, pa je tvrtka morala javno objasniti o čemu se radi te objaviti brzi ispravak s verzijom 10.6.2. Prvih nekoliko nadogradnji sadržavalo je prvenstveno popravke grešaka, a internet su preplavile vijesti o nestabilnom i nepouzdanom sustavu te o frustriranim korisnicima koji se žele vratiti na stariju verziju sustava. Zvuči li vam to poznato?

Ipak, jedan korisnik Twittera odmah je predvidio veliku budućnost tom sustavu te rekao da će se pamtiti kao najbolja verzija OS X-a svih vremena. I bio je u pravu! Zašto? Pa, nismo baš sigurni. Valja uzeti u obzir mnogo nostalgije, sjećanje na Stevea Jobsa te činjenicu da nas Apple nakon toga još ni jednom nije tako impresionirao.

Sljedeći sustav – spomenuti Lion – lansiran je gotovo dvije godine kasnije. To je bilo dovoljno vremena da se stabilizira sustav koji je bio iznimno podložan greškama. Da ekipa sada dobije godinu i pol dana kako bi radili na High Sierri, kladim se da bi taj sustav bez problema svrgnuo Snow Leoparda s trona.

Međutim, stvari su se uvelike promijenile nakon Liona. Sada je postao imperativ svake godine objaviti novi sustav s nevjerojatnim novim značajkama, dok stabilnost uglavnom ostaje nepromijenjena ili je tek malo unaprijeđena. Naravno da to nije lako. Zato i smatram da su u Appleu donijeli pametnu odluku te malo stali i promislili o svemu. Korisnici koji svake godine očekuju nove i sve bolje značajke vjerojatno će biti razočarani. Doduše, svi znamo da se uz malo marketinške magije sve može prodati kao inovacija. A i većina korisnika bit će zadovoljnija stabilnim sustavom.

Isto vrijedi i za iOS. Oni koji su pratili našu seriju članaka o povijesti Appleovog mobilnog operativnog sustava možda se sjećaju da sam otkrio ponavljajući trogodišnji ciklus u nadogradnjama: nove značajke – funkcije – stabilnost. U zadnjem ciklusu, iOS 7 donio je nešto novo, iOS 8 posvetio se funkcijama (također, tada su ga opisivali kao sustav s najviše grešaka), a iOS 9 donio je poboljšanja i rješenje svih grešaka. Ako nastavimo brojati tim tempom, možemo očekivati da će iOS 12 biti posvećen stabilnosti. Da citiram samog sebe nakon lansiranja iOS-a 11:

Ipak, i dalje smatramo da teorija kako svake treće godine dobijemo jednu značajnu nadogradnju drži vodu. Ako uzmemo u obzir da je iOS 7, s kojim su predstavljene najveće promjene sustava, došao nakon dva trogodišnja ciklusa nadogradnji, možemo pretpostavljati da će iOS 12 sljedeće godine pratiti isti uzorak. Mala nadogradnja Siri, neke sitne preinake dizajna, možebitni Dark Mode, naprednije funkcije proširene stvarnosti, nešto u tom stilu.

Koja je pouka ove priče? Prilično je jednostavna. Prije no što odlučimo raskrstiti s Appleom, ponovno počnemo naricati na grobu Stevea Jobsa ili se pravimo šokirani činjenicom da je tvrtka orijentirana profitu, trebamo se okrenuti prošlosti. Moguće je prepoznati nekoliko ponavljajućih uzoraka, a oni nam govore da za tvrtku uskoro dolaze bolja i svjetlija vremena.

Izvor: 9to5mac

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!