imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

iOS 12: nove iPad geste


iOS 12 potpuno je promijenio način upravljanja iPadom. Pogledajmo kako će funkcionirati!

Nakon predstavljanja iPhonea X, krenule su glasine da će se novo upravljanje gestama na uređajima bez tipke Home uskoro proširiti i na iPad. Pa, nismo trebali dugo to čekati. Malo više od šest mjeseci nakon predstavljanja iPhonea X, Apple je najavio da će gotovo čitav novi upravljački sustav uvesti i na iPad.

Zašto je to odlično?

Oni koji već dugo upotrebljavaju iPad vjerojatno znaju sve geste koje nisu dostupne na iPhoneu. Dok je upravljanje s iPhonea bilo idealno za iPad mini, jer je on imao tipku Home, ono nije odgovaralo većim iPadima, a ponajmanje iPadima Pro veličine 12,9 inča. Stoga je bilo nužno da Apple uvede nove geste s iPhonea X i na iPad.

Što će se promijeniti?

Sve. Postojeće geste i dalje će biti dostupne i bit će moguće upotrebljavati tipku Home, ali nove metode upravljanja bit će bolje na duge staze.

  • Štipanjem idete na početni zaslon, povucite gore preko ekrana.
  • Otvaranje Kontrolnog centra: povucite dolje iz gornjeg desnog kuta.
  • Prikazivanje Obavijesnog centra: povucite dolje iz gornjeg lijevog kuta.
  • Prikazivanje Docka: polako povucite gore, ali ne do kraja.
  • Multitask pogled: povucite prema gore, do polovice zaslona.
  • Otvaranje zadnje korištene aplikacije s Home Screena: povucite prema gore, pa u desno.
  • Otvaranje zadnje korištene aplikacije iz druge aplikacije: povucite prema gore, pa u lijevo.

Ukratko, nova rješenja možda jesu pomalo komplicirana, ali siguran sam da ćemo se naviknuti na njih, kao i u slučaju iPhonea X, te da ćemo uskoro zaboraviti da je tipka Home ikada postojala.

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!