imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Napokon je stigla prva javna beta verzija iOS-a 12

Hoćete li i vi isprobati beta verziju?

Intel će ovog mjeseca riješiti problem ranjivosti procesora


Ovogodišnji CES (Consumer Electronics Show; Sajam potrošačke elektronike) službeno je počeo danas, premda je nekoliko prezentacija održano još jučer. Jednu od njih vodio je Brian Krzanich, čelnik Intela, a tema su – naravno – bili Meltdown te ranjivost Spectrea.

Intel je prošao put srama, a njime je morao prošetati i njihov čelnik, Brian Krzanich. Svoju prezentaciju otvorio je obećanjem: u suradnji s drugim tvrtkama, unutar sljedećeg tjedna popravit će 90% procesora proizvedenih tijekom zadnjih pet godina, a problem Meltdowna i ranjivosti Spectrea u ostalih 10% bit će riješen do kraja siječnja.

Mi se nismo našli na izravnom udaru ovog problema, jer je Apple riješio Meltdown u iOS-u 11.2, macOS-u 10.13.2 te tvOS-u 11.2. Najnovije nadogradnje – iOS 11.2.2 i macOS High Sierra 10.13.2 – objavljene jučer, uključuju i rješenje za Spectre. Premda se prašina slegla, rješavanje svih problema zahtijeva još mnogo truda.

Ipak, želimo upozoriti sve naše čitatelje koji koriste Windows, a nisu svjesni ovog problema:

budite oprezni s Microsoftovim rješenjem problema!

Ispostavilo se da je Sigurnosna nadogradnja br. KB4056892 dovela do boot loopa na nekoliko AMD PC-ja, a korisnici nisu uspjeli riješiti taj problem čak ni nakon ponovnog instaliranja Windowsa, jer je sustav nakon instalacije automatski ponovno preuzeo i instalirao problematičan paket nadogradnji. Microsoft još nije komentirao ovaj slučaj, a svi korisnici pogođeni ovim problemom pokušavaju zajedno naći rješenje u opširnim online razgovorima.

No, vratimo se Krzanichevoj prezentaciji: čelnik Intela govorio je o očekivanim promjenama u performansama. Tvrdi da „tempo punjenja“ uistinu utječe na smanjenje performansi. U slučaju nekih aktivnosti – poput rudarenja bitcoina – smanjenje performansi čak je i izraženije. Također je dodao da se cijela industrija udružila kako bi minimalizirali posljedice, ali i da ne zna postoje li korisnici koji su doslovno oštećeni zbog ove ranjivosti.

Međutim, Meltdown i Spectre nisu jedine stvari koje bi trebale brinuti Krzanicha: prema tvrdnjama Business Insidera, mudri je čelnik već počeo brzinski prodavati svoje dionice. Nije isključeno da je Krzanich znao što se događa i prije no što je ova vijest eksplodirala u javnosti te da je odlučio vratiti sav novac prije pada vrijednosti dionica. Ako se ove sumnje pokažu istinitima, mogao bi biti optužen za zlouporabu povlaštenih informacija u svrhu manipulacije tržištem, što je ozbiljan zločin.

Ne ide mu u korist činjenica da je od ukupno 24 milijuna dionica zadržao samo 250 000. Taman koliko mora imati kao čelnik. Koja podudarnost…

Izvori: The Verge, Business Insider, Register

EDU

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!