imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Intel će ovog mjeseca riješiti problem ranjivosti procesora


Ovogodišnji CES (Consumer Electronics Show; Sajam potrošačke elektronike) službeno je počeo danas, premda je nekoliko prezentacija održano još jučer. Jednu od njih vodio je Brian Krzanich, čelnik Intela, a tema su – naravno – bili Meltdown te ranjivost Spectrea.

Intel je prošao put srama, a njime je morao prošetati i njihov čelnik, Brian Krzanich. Svoju prezentaciju otvorio je obećanjem: u suradnji s drugim tvrtkama, unutar sljedećeg tjedna popravit će 90% procesora proizvedenih tijekom zadnjih pet godina, a problem Meltdowna i ranjivosti Spectrea u ostalih 10% bit će riješen do kraja siječnja.

Mi se nismo našli na izravnom udaru ovog problema, jer je Apple riješio Meltdown u iOS-u 11.2, macOS-u 10.13.2 te tvOS-u 11.2. Najnovije nadogradnje – iOS 11.2.2 i macOS High Sierra 10.13.2 – objavljene jučer, uključuju i rješenje za Spectre. Premda se prašina slegla, rješavanje svih problema zahtijeva još mnogo truda.

Ipak, želimo upozoriti sve naše čitatelje koji koriste Windows, a nisu svjesni ovog problema:

budite oprezni s Microsoftovim rješenjem problema!

Ispostavilo se da je Sigurnosna nadogradnja br. KB4056892 dovela do boot loopa na nekoliko AMD PC-ja, a korisnici nisu uspjeli riješiti taj problem čak ni nakon ponovnog instaliranja Windowsa, jer je sustav nakon instalacije automatski ponovno preuzeo i instalirao problematičan paket nadogradnji. Microsoft još nije komentirao ovaj slučaj, a svi korisnici pogođeni ovim problemom pokušavaju zajedno naći rješenje u opširnim online razgovorima.

No, vratimo se Krzanichevoj prezentaciji: čelnik Intela govorio je o očekivanim promjenama u performansama. Tvrdi da „tempo punjenja“ uistinu utječe na smanjenje performansi. U slučaju nekih aktivnosti – poput rudarenja bitcoina – smanjenje performansi čak je i izraženije. Također je dodao da se cijela industrija udružila kako bi minimalizirali posljedice, ali i da ne zna postoje li korisnici koji su doslovno oštećeni zbog ove ranjivosti.

Međutim, Meltdown i Spectre nisu jedine stvari koje bi trebale brinuti Krzanicha: prema tvrdnjama Business Insidera, mudri je čelnik već počeo brzinski prodavati svoje dionice. Nije isključeno da je Krzanich znao što se događa i prije no što je ova vijest eksplodirala u javnosti te da je odlučio vratiti sav novac prije pada vrijednosti dionica. Ako se ove sumnje pokažu istinitima, mogao bi biti optužen za zlouporabu povlaštenih informacija u svrhu manipulacije tržištem, što je ozbiljan zločin.

Ne ide mu u korist činjenica da je od ukupno 24 milijuna dionica zadržao samo 250 000. Taman koliko mora imati kao čelnik. Koja podudarnost…

Izvori: The Verge, Business Insider, Register

iPhone Xs

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!