imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Igrali smo: Alto’s Adventure


Osobno, više volim minimalističke, ali sofisticirane i kvalitetno izrađene igre za iPhone ili iPad. Poput igara ALONE…, Shadowmatic (više od 30 Game of the Year nagrada), ili prošlogodišnji hit Monument Valley. S 19.veljače 2015. društvu se priključio novi „član“, igra «Alto’s Adventure» (Altova avantura).

Alto’s Adventure prati Alta i njegove prijatelje tijekom njihovih beskrajnih avantura na snowboardu koje ih vode preko predivnih planinskih brežuljaka, kroz susjedna sela, prastare šume i davno zaboravljene ruševine. Tijekom svojih putovanja oni će spašavati odbjegle ljame, grajndati po krovovima kuća sa svojim snowboardom, skakati preko zastrašujućih provalija i nadmudriti planinske starješine.

Alto's Adventure

U suštini, Alto’s Adventure spada pod kategoriju «endless runner» igara, poput Temple Run ili Rail Rush igara, u kojima se lik kreće sam od sebe, dok vi zapravo upravljate njihovim skokovima i/ili pokretima ulijevo ili udesno kako biste izbjegli prepreke. Ista mehanika se koristi i u ovoj igri – s jednim dodirom prsta bilo gdje na ekranu Alto će izvršiti skok, dok držanje prsta na ekranu u trenutku dok je u zraku tjera Alta da učini salto unazad. Sve u svemu vrlo jednostavan i intiutivan način kontroliranja lika.

Koliko god na „prvu“ igrica izgledala jednostavno, u praksi je puno zahtjevnija i iziskuje vještinu i maštovitost igrača. Osim samog spuštanja niz padinu i preskakanja kamena, logorskih vatri i sličnih prepreka, Alto može skočiti i na užad sa zastavicama koje se nalaze iznad njegove glave u pojedinim dijelovima igre, ili na krovove kuća, i grajndati niz njih za bonus bodove, ili kako bismo riješili zadane ciljeve na svakom nivou igre. Naravno, postoji i mogućnost kombiniranja različitih akcija, kao npr. Skok na uže i pri kraju istog, prije samog doskoka, možete napravii salto za dodatne bodove.

Alto's Adventure

U igri je moguće savladati ukupno 180 različitih ciljeva koje su podijeljenj u grupe (nivoe) od kojih svaka ima po tri cilja. Sveukupno 60 različitih nivoa igre koji ju čine vrlo dinamičnom i zabavnom. Osim završavanja određenih zadataka i ciljeva, tijekom igre skupljate i novčiće za koje kasnije možete kupiti poboljšanja koji će vam pomoću u sljedećem igranju igre.

Osim Alta, u igri postoje i drugi likovi koje aktivirate tijekom igranja, i svaki od njih ima drugačije načine boardanja i mogućnosti. Dok je Alto, recimo to tako, univerzalni snowboarder, njegova prijateljica Maya je puno vještija u saltu i skokovima, dok je Felipe, ljama koji se potajno noću vozi na snowboardu kada misli da ga nitko ne vidi, može činiti dvostruke skokove. Sveukupno postoji šest različitih likova koji ovoj igri daje dodatnu vrijednost.

Alto's Adventure

No, ono što ovu igru razlikuje od drugih tematski sličnih igara su njen stil i grafika. Čitava radnja se odvija na prelijepim planinama koje su pune starih ruševina, tamnih šuma, i ledenih padina. Igra ima i redovnu izmjenu dana i noći, kao i vremenskih uvjeta, koji joj daju dodatan šarm. Primjerice, kada grmi, bljeskovi munja obasjavaju polja, lišće pada s grana, vidljiva je dubina provalija koja prijeti vozačima snowboarda itd. Glazba u pozadini kao i ostali zvukovi samo pojačavaju i upotpunjuju doživljaj igre bez obzira da li igrač koristi slušalice tijekom igre ili ne.

Igru su zamislili Ryan Cash i Jordan Rosenberg, dvojac koji čini studio Snowman. Ovaj studio je inače poznat kao tvorac aplikacija za produktivnost (Shifts – Shift Worker Calendar i Checkmark 2) malih, free-to-play igara, dok Alto’s Adventure je njihov prvi ambiciozniji projekt vezan uz igre. Treći «krivac» za nastanak ove igre je slobodni umjetnik Harry Nesbitt, koji se kasnije pridružio studiju na puno radno vrijeme kako bi završili igru do kraja.

Alto's Adventure

Za razliku od drugih «endless runnera» koji su uglavnom besplatni za preuzimanje ali nude mogućnost kupovine dodataka i poboljšanja unutar igre za prave novce, Alto’s Adventure košta 1.99 $ i ne nudi in-game kupovinu.

Alto’s Adventure možete preuzeti putem App Store aplikacije za iOS uređaje, ili putem iTunes-a, za 2.49 $.

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!