imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Igra s tenkovima za svakoga – Galaxy Zega


Testirali smo Galaxy Zegu, tenk vozilo na daljinsko upravljane kojim možete manevrirati putem svojeg mobitela. U ovoj igrici nema projektila od piksela, nego ćete sami moći upravljati pravom igračkom putem aplikacije. I međusobno se boriti. Idemo!

Kada pokušavate zamisliti kako funkcionira igra s autićima, vjerojatno zamišljate gotove ceste kružnog oblika s autićima koji se samo voze u krug. Možda mislite da je ovo igra samo za šestogodišnjake. Možda se čak i pitate biste li uživali u ovoj igri da imate šest godina.

Međutim, ovo je potpuno drugačija igra, i to u svakom pogledu. Ona ne privlači samo mlađu populaciju i u njoj možete uistinu uživati čak i ako ne razmišljate poput djeteta. A možda smo zapravo svi mi velika djeca koja nikada uistinu nisu odrasla.

Otvaranje

Kada otvorite kutiju, naći ćete ove stvari: dva tenka i njihove spremnike (zaboravite klasične tenkove, ovi su više futurističkog oblika), dijelove za slaganje arene, punjač te naljepnice.

Slaganje uopće nije komplicirano – sve je toliko jednostavno i razumljivo da je i u korisničkom priručniku opisano u samo nekoliko koraka. Najvažnije je da uspijete složiti uistinu jedinstvenu arenu koristeći osnovu i zidove, jer se u njoj tenkovi međusobno bore. Vrijedi izgraditi arenu s dijelovima koji omogućuju skrivanje i koji imaju puno uglova, jer će tako izazov biti veći, a samo igranje uzbudljivije.

Kada sastavite arenu, vaši tenkovi mogu u akciju! Moramo napomenuti da spremnici za čuvanje tenkova odlično izgledaju, a također mogu poslužiti i za punjenje samih igračaka. Skinite Galaxy Zega aplikaciju iz App Storea, a zatim uključite tenkove.

01_galaxy_zega_test

Aplikacija

Ovdje ćete naići na prvu malu manu: da biste mogli početi igrati, trebate se prvo ulogirati, i to isključivo putem svojeg Facebook računa. Nema druge opcije. Čak ni to ne funkcionira najbolje: nama je trebalo šest pokušaja po osobi prije no što smo se napokon uspjeli ulogirati. Imamo loše vijesti za sve one koji ne vole koristiti aplikacije preko svojeg Facebook računa – nema drugog načina da igrate ovu igru.

Kada se ulogirate, aplikacija će vam se predstaviti i možete proći kratke instrukcije korištenja osnovnih funkcija. Gotovo je smiješno koliko je jednostavno upravljati tenkom: s desne strane imate dvije strelice koje omogućuju kretanje naprijed i natrag, a s lijeve dvije strelice za kretanje lijevo i desno. Lako ćete se naviknuti na takvo upravljanje, a i ono odgovara prirodnom položaju ruke. Na gornjoj desnoj strani ekrana nalazi ze tipka „Shoot“, kojim pucate na neprijatelja i tako smanjujete broj njegovih života. A s lijeve se strane nalazi i tipka koja omogućuje pristup vašim posebnim vještinama.

02_galaxy_zega_test

Borite se!

Ovako igra funkcionira: povežete dva tenka s dva odvojena mobitela putem Bluetooth veze (i ovo je stvarno fora jer samo trebate držati mobitel iznad tenka i aplikacija će ga automatski prepoznati). Zatim jedan mobitel mora otvoriti novu borbu (ta je osoba domaćin, odnosno host), a druga se osoba treba priključiti toj borbi. Kada namjestite trajanje igre (vremenski ili do određenog broja bodova), možete početi igrati pritiskom na tipku Start.

Počet će svirati glazba (ovo je isto odličan element igre jer stvara pravu ratnu atmosferu) i vi se možete početi međusobno napadati. Najvažnije je da upravljate tenkom tako da ga lako možete usmjeriti prema neprijatelju i tako ga izravno pogoditi topom koji se nalazi na prednjem dijelu tenka. Top zasvijetli kada pucate i sve je popraćeno odgovarajućim zvukovima, pa je čitavo iskustvo još uzbudljivije. Očito nećete moći rušiti zidove, ali možete gađati neprijatelja u bilo koju stranu tenka.

Kada pogodite neprijatelja, tenk će se zavrtjeti, nakratko zamrznuti te izgubiti jedan život, što će biti vidljivo i na LED traci smještenoj na tenkovoj gornjoj strani. Mora proći malo vremena između svakog pogotka, pa nećete moći pobijediti neprijatelja s nekoliko pogodaka zaredom. Kada se pogođeni tenk oporavi, igra se nastavlja sve dok jedan od igrača ne izgubi sve živote ili dok vrijeme ne istekne.

Tenkovi su prilično masivni: gumene gusjenice omogućuju tenku čak i da se popne uza zid, pa stvarno možete pošteno napadati jedan drugoga. Uistinu je zabavno i sigurno ćete često vaditi ovu igru kada vam dođu prijatelji.

03_galaxy_zega_test

Razvoj

Development mode, odnosno razvojni način rada, vrlo je važan dio ove igre jer omogućuje da dodajete posebne vještine svom tenku. Kada skupite dovoljno bodova, možete otključati te vještine, a one, primjerice, uključuju gađanje posebno jakim laserom, štitove pa čak i povećanje brzine. Kada ih osvojite, te vještine možete koristiti u borbama.

Ako volite RPG igre, voljet ćete i ovu jer stvarno pripada toj kategoriji: jedina je razlika u tome što su u ovom slučaju RPG elementi prilagođeni stvarnom svijetu. Što više igrate, to će vaš tenk biti snažniji te imati veći broj dodataka koje će moći koristiti. Nismo previše istraživali to područje jer takvo što zahtijeva mnogo sati igranja, ali jednom kada postanete ovisni o ovoj igri i provedete nekoliko dana igrajući je, sigurno ćete dobiti svakakve prednosti.

04_galaxy_zega_test

Arena

Arenu možete sastavljati na različite načine. Možete joj čak dodati i dio koji se okreće i tako stvoriti pokretnu prepreku od dva dijela zida. Također je odlično i to što možete oblikovati izgled arene kako god vi osobno želite. Mi smo isprobali nekoliko shema, i zbilja nije teško stalno osmišljati nešto novo i potpuno drugačije od prethodnog. Uostalom, s tenkovima se možete igrati i na običnom podu te sami napraviti arenu od najobičnijih stvari koje imate doma.

Još uvijek nismo spomenuli da postoji i „Flag“ način igranja, niti objasnili kako on funkcionira. U tom je načinu rada glavni cilj osvojiti arenu, a nas je aplikacija zatražila da tenkove stavimo u „Bazu X“. Mi ništa slično nismo našli u pakovanju i kasnije smo otkrili da se radi o zasebnom elementu kojeg možete kupiti te ugraditi u arenu. Kada stavite tenk na nju, upali se i komunicira s njim putem Bluetooth veze. Šteta što taj element nije dio originalnog proizvoda jer ovako nismo mogli iskušati taj drugi način igranja.

05_galaxy_zega_test

Zaključak

Ova bi igra mogla biti odličan način da djeca potroše višak energije, ali i da razviju kreativnost sastavljanjem arene na što više različitih načina. U principu, sva se djeca, bez obzira na dob, mogu zabaviti igrajući ovu igru u društvu. Štoviše, u ovoj igri može sudjelovati cijela obitelj jer je igra savršeno prilagođena i odraslima. Ona je osmišljena prvenstveno za opuštenu zabavu, a razvoj kreativnih vještina samo je dodatna vrijednost. Cijena je oko 150 dolara, a uključuje cijelu arenu i dva tenka.

Igra je bila prilično zabavna i preporučujemo je svima koji se žele dobro zabaviti sa svojom djecom ili čak prijateljima, ili jednostavno žele odlučiti tko će prati suđe nakon ručka. Samo iskustvo igre zbilja je posebno zbog glazbe i zvučnih efekata, koji su prilično realistični premda se puštaju preko mobitela. Radi se o zanimljivom konceptu i čini nam se da postoji nešto stvarno dobro u ovakvim igrama koje stapaju digitalni sa stvarnim svijetom.

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!