imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Kada bismo mogli očekivati lansiranje iOS-a 12 beta?

Provjerili smo tendencije posljednjih nekoliko godina.

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

IDC: PC industrija u porastu po prvi puta u pet godina


Prema IDC-u, tvrtki koja se bavi istraživanjem tržišta, PC industrija je uspješno pokazala rast po prvi puta u pet godina i to u prvom kvartalu 2017. Pogledajmo koliko su postigli i koji bi se razlog mogao nalaziti iza ovog porasta.

Čak i oni koji nisu dobro upućeni u ove teme znaju da je prodaja osobnih računala bila značajno niža otkako su pametni telefoni i tableti postali dostupni široj javnosti. Ovi uređaji mogu poslužiti sve potrebe koje prosječni korisnik može imati. Macintosh računala su bila glavni izvor prihoda za Apple dugi niz godina, sve dok tu poziciju nije preuzeo iPod a zatim i iPhone. Sklonosti su oblikovane prema “mobilnost je uvijek prva” standardima, bilo kroz razvoj aplikacija ili weba, jer društvene mreže koristimo najviše putem mobilnih uređaja, pretražujemo web na našim telefonima te su ti uređaji naš primarni način potrošnje sadržaja zahvaljujući svojim sposobnostima.

01_pc_industry_grows_for_the_first_time_in_5_years

Postoji, naravno, prilično velik sloj korisnika čije potrebe ne mogu biti zadovoljene s trenutnim znanjem mobilnih procesora i grafičkih akceleratora, ali oni su obično na strani kreatora sadržaja. Radilo se tu o razvoju igrica, aplikacija, glazbene i video produkcije, ili grupe koja se bavi stvaranjem filmova, te bilo da je riječ o korporaciji ili o individualnom kreatoru sadržaja, oboje imaju ekstremno visoku potražnju za profesionalnim hardwareom. Osim toga, pomama za virtualnom stvarnosti koja je započela prije par godina pridodaje toj potražnji od strane gaming zajednice. Za to, korisnicima će biti potrebna računala s najboljim računalnim vještinama koje su dostupne. Apple je nedavno pregledao te faktore i priznali su da ne mogu bez riječi proći pored ovog sloja korisnika.

Ono što možemo vidjeti iz IDC-jevog izvješća je podatak da je prodano 60.3 milijuna računala u prvom tromjesečju 2017, uključujući Macintosh računala. Ovdje ćete morati uzeti u obzir računala u izvornom desktop formatu. To označava 0,6% porasta u pogledu cijele godine, što se može činiti malim ali je još veći uspjeh. Analitičari su prvobitno očekivali gubitak od 1.8%; ako to uzmemo u obzir, ovaj porast je još veći uspjeh. Također moramo dodati da PC industrija nije pokazala ovakav porast u posljednjih 5 godina. IDC misli da ovo nije o tome da korisnici postaju nezainteresirani za notebook i desktop računala, već da se više radi o ciklusu zamjene starih računala. Misle da bi upravo ovo moglo biti u pozadini ovog porasta, i da podatci signaliziraju početak ciklusa, stoga možemo očekivati još veći porast u sljedećim fiskalnim kvartalima godine.

02_pc_industry_grows_for_the_first_time_in_5_years

Korisnici obično odgađaju zamjenu PC-a umjesto odustajanja od PC-a u korist drugih uređaja. Komercijalno tržište započinje ciklus zamjene koji bi trebao odvesti porast ravno kroz prognoze. Potrošačka potražnja će ostati pod pritiskom, iako će porast u segmentima kao što su PC Gaming i rastuća zasićenost tableta i pametnih telefona voditi potrošačko tržište prema stabilizaciji.

Informacije prikupljene od proizvođača također jačaju IDC-evo izvješće, ipak Gartner vjeruje da je situacija u potpunosti drugačija. Prema IDC-u HP je uspio stvoriti najveći porast u pregledanom vremenskom okviru manjem od godine dana, s kojim su uspjeli doći na prvo mjesto po prvi puta od 2013 godine. Postigli su porast od 13.1%. Na drugom mjestu se nalazi Lenovo sa 1.7%, dok je treće mjesto dodijeljeno Dellu sa 6.2%. Na četvrtom mjestu, kao i obično, se nalazi Apple s porastom od 4.1% i posljednji u Top 5 je Acer sa 2.9% porasta.

Gartnerovi podatci pokazuju potpuno drugačiju i turobnu situaciju od IDC-ove. Izmjerili su pad od 2.4% u odnosu na isto tromjesečje prošle godine. Ova razlika bi lako mogla biti pripisana Chromebooku, jer je IDC-evo ispitivanje uključivalo i ove podatke, dok Gartnerovo nije. Štoviše, iz IDC-ovog prošlogodišnjeg izvješća možemo vidjeti da je ChromeOS također nadmašio Macintosh.

03_pc_industry_grows_for_the_first_time_in_5_years

Čini se da Appleova obnovljena i ponovo osmišljena računala pro kategorije stižu u pravome trenutku. Dok novi Mac Pro i Appleov monitor stižu sljedeće godine, novi iMac će biti predstavljen ove jeseni. Phil Schiller je dodao tijekom predstavljanja da je MacBook Pro koji je predstavljen 2016 godine donio neočekivani porast od 20%.

Kao što već znate, upravo smo napravili vrlo veliko ažuriranje MacBook Pro linije, koji postiže jako dobre rezultate. Korisnici ga apsolutno vole, jako puno korisnika ih kupuje. Veliki brojevi, kao što sam rekao, 20% porasta godinu za godinom. Vrlo smo ponosni na ove proizvode; znamo iz povratnih informacija da bi pojedine stvari mogle biti bolje napravljene na njima.

Jedva čekamo vidjeti Appleove buduće najave u pro liniji.

Izvor: 9to5mac

iPad akcija 1999 kn

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!