imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Predstavljen iOS 12 – Apple WWDC 2018

Pogledajte nove funkcije sljedećeg sustava!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

iCloud posprema sve vaše podatke dok surfate

iCloud posprema sve vaše podatke dok surfate


Čak i one koje ste obrisali. Godine podataka postale su dostupne za dekripciju, što stvara poprilično dosta problema za Apple. Iako su izdali rješenje za ovaj problem nekoliko sati nakon što se problem pojavio, nisu izdali objašnjenje. Iako bi trebali.

Je li bila riječ o grešci ili namjernoj krađi podataka. Ne znamo u ovom trenutku, ali koja god opcija je istinita, Apple bi mogao biti u nevolji. Ako ste mislili da ste obrisali sve znakove intenetskog života brisanjem povijesti na vašem pretraživaču, čini se kako niste bili u pravu. iCloud je spremao sve podatke godinama, čak i one koje ste namjerno brisali. Grešku (?) je otkrila ruska tvrtka Elcomsoft, koja stvara hakerske uređaje koji se primarno koriste u forenzičke svrhe.

Teško je prihvatiti kako nije riječ o namjernom potezu, jer su obrisani podaci imali svoje mjesto u izborniku nazvanom “tombstone”. Ovi podaci imali su svrhu sinkroniziranja povijesti pretraživača na svim uređajima. Nikada nisu obrisani, što je ispalo vrlo loše, jer se mogu dekriptirati, a iz toga se može saznati sve vezano uz te informacije: webstranice, točne URL adrese, vrijeme u kojem ste posjećivali stranice… Praktički svi podaci.

iCloud posprema sve vaše podatke dok surfate

Problem je pronađen kada je Vladirim Katalov, CEO Elcomsofta hakirao svoj uređaj. Dok je dekriptirao podatke koje je našao na svojem iCloud računu, vidio je podatke koje je obrisao u svojoj povijesti pretraživača. Forbes je tražio potvrdu od vlasti, koji su ponovili proceduru. Ako usporedimo podatke ove dvije istrage, čini se kako se podaci spremaju od 27. studenog 2015. godine. Možda je tada Apple uključio ovu “funkciju”?

Ali, postoje faktori koji nalažu kako nije riječ o namjeri. Cloud usluge moraju spremati obrisane podatke neko vrijeme zbog načina na koji funkcioniraju. To je tako zbog toga kako bi ovi podaci bili izbrisani i na uređaju koji upalite nakon zahtjeva, a tada je bio ugašen. Zbog toga je možda ipak riječ o grešci u dizajnu. Još jedan faktor je činjenica da je Apple mogao ukrasti podatke na način da se nikada više ne bi mogli dekriptirati, ako im je to bio cilj.

iCloud posprema sve vaše podatke dok surfate

Čini se kako nije riječ o pitanju života i smrti. Nekoliko sati nakon što je Forbes donio vijest, Apple je počeo istraživati problem. Navodno su uklonili sve podatke starije od dva tjedan sa servera. Elcomsoft je odgovorio na ovaj potez jednostavnom porukom:

Dobar potez Apple. Svejedno bismo voljeli dobiti objašnjenje.

Mi korisnici bismo također voljeli dobiti objašnjenje. Ako se pojavi objašnjenje od strane Applea, objavit ćemo ga. Do tada, imajte ovu vijest na umu kada surfate.

Izvori: The Verge i Forbes

iPhone RED

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!