imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Učinkovito počnite novu godinu!

Aplikacije koje će vam pomoći ostvariti ciljeve

Hoće li Touch ID zaista biti na poleđini novog iPhonea? – Mišljenje


Prve fotografije novog iPhonea su se pojavile u vijestima prije par dana. Najšokantnija stvar u vezi dizajna je vertikalno postavljena kamera te otvor na poleđini gdje će se najvjerojatnije nalaziti Touch ID. Kolika je vjerojatnost da će Apple zaista staviti Touch ID na stražnju stranu uređaja?

Ako niste vidjeli fotografije novog iPhonea, čiji je izlazak zakazan za ovu jesen, koje su procurile prošli tjedan, evo ih. Ovo su slike zbog kojih su ljudi Interneta bili užasnuti:

01_will_touchid_be_on_the_back_of_the_phone_opinion 02_will_touchid_be_on_the_back_of_the_phone_opinion

Iz ovih fotografija je jasno vidljivo da je zaslon postao puno veći, a donji i gornji rubovi puno tanji. Uobičajene proporcije iPhonea su se u potpunosti promijenile, što nije nikakav problem, baš suprotno od toga! iPhone 7 izgleda pomalo staro u usporedbi sa Samsung Galaxy S8 ili s LG G6, stoga je bilo vrijeme da Apple smisli nešto slično ovim uređajima. “Wall-to-wall” zaslon za ljude!

03_will_touchid_be_on_the_back_of_the_phone_opinion

Dakle, nema ničeg lošeg u dizajnu, osim otvora koji se nalazi na sredini poleđine. Kao što su mnogi komentirali na Internetu, nitko ne želi da se to dogodi.

04_will_touchid_be_on_the_back_of_the_phone_opinion

Svoj telefon možda otključavate putem Touch ID stotinjak puta dnevno. Zašto bi Touch ID na poleđini telefona bio loša ideja?

  1. Kada biste htjeli otključati svoj telefon, morali biste ga podići sa stola, ili bi morali upotrijebiti svoju zaporku, što čini Touch ID besmislenim.
  2. Ako vam je telefon u ruci, pronalazak Touch ID bi mogao potrajati jer ne vidite tipku.
  3. Ako je vaš iPhone u držaču dok ste u automobilu, ne biste ga mogli otključati s Touch ID-em.
  4. Apple Pay bi postao vrlo teži s Touch ID-em na stražnjoj strani telefona
  5. Poleđina bi izgledala stvarno ružno
  6. Morali bi proizvoditi maske s otvorom, što je samo trešnja na vrhu svega ovoga.

Možemo danima nabrajati sve razloge, ali radije bismo razgovarali o tome zašto mislimo da Touch ID NEĆE biti na poleđini.

05_will_touchid_be_on_the_back_of_the_phone_opinion

Prvo, otvor u pitanju se nalazi na vrlo čudnom mjestu u nacrtima, točno u središtu cijelog uređaja. Ako uzmete telefon u ruku, možete primijetiti da vaš kažiprst pada na logo jabuke. Morali biste ili koristiti svoj mali prst za Touch ID, ili biste morali držati telefon u vrlo neudobnom položaju kako bi stavili kažiprst na Touch ID senzor. Gotovo da i nema ergonomski goreg mjesta od središta zadnje strane uređaja na koje su mogli ovo postaviti.

Drugo, teško je zamisliti kako bi Touch ID uopće i stao u otvor. Samsung je nedavno priznao kako je razlog zbog kojeg je čitač otisaka odmah pored kamere taj što nigdje drugdje ne bi stao zbog veličine baterije. Ovaj problem ne bi bio ništa drugačiji u slučaju iPhonea: 1000% smo sigurni da će se baterija i dalje nalaziti u sredini uređaja; nema šanse da uz nju ima mjesta i za Touch ID.

06_will_touchid_be_on_the_back_of_the_phone_opinion

Treće, dizajn. Nemoguće je za povjerovati da bi Apple postavio okruglu tipku na sred poleđine na takav nefunkcionalan način. Čak bi imalo smisla kada bi integrirali senzor u logo jabuke, i mogli bi ponuditi objašnjenje za to: “Žao nam je, nismo mogli uklopiti Touch ID u zaslon, ali sada možete dodirnuti naš logo stotinjak puta dnevno.” Očigledno, integriranje Touch ID senzora u sami zaslon nije lako, Samsung, između ostalih, nije uspio u tome. Ipak, upravo je Apple tvrtka koja može pronaći rješenja tamo gdje drugi nisu uspjeli. Na primjer, Apple je prva tvrtka koja je uspjela uklopiti brz i precizan čitač otisaka u svoj telefon.

Možda se onda pitate: čemu služi taj otvor koji vidimo na nacrtima? Odgovor na to pitanje nije jednostavan, zato što nismo sigurni da su ovo uopće završni nacrti uređaja; lako je moguće da se radi o nacrtu jednog od mnogih prototipova. Možda će u otvor biti postavljena magnetska veza za indukcijski punjač, ili možda flux kondenzator. Nitko ne zna sigurno – ali nadajmo se da neće biti Touch ID.

Nadamo se da smo u pravu i da će se Touch ID nalaziti na svom uobičajenom mjestu a ne na poleđini telefona. Kada bi Touch ID bio postavljen tamo, to bi izazvalo još veći bijes korisnika od onoga koji je Apple izazvao kada su odlučili izbaciti priključak za slušalice.

Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.