imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Hit film u potpunosti snimljen s iPhone 5s


Tangerine, hit film s ovogodišnjeg Sundance Film Festivala, je u potpunosti snimljen s tri iPhone 5s mobitela, aplikacijom FiLMiC Pro (aplikacija košta samo 9,99 dolara), stalaka za držanje kamera i clip-on vanjskim lećama.

Redatelj filma Sean Baker inzistira (u svom intervjuu za stranicu SlashFilm) kako odabir iPhone-a nije samo marketinški trik. Jedan od razloga je vrlo nizak budžet za izradu filma, ali i činjenica kako su iPhone-i omogućili diskretnije snimanje u javnosti nego što bi to inače bilo moguće.

“iPhone-i nisu odabrani samo kao mjera za rezanje troškova već su im omogućili i snimanje filma na javnim mjestima (poput LA Metro podzemne željeznice i autobusnih stanica) bez dozvola. Otkriveno je kako je jedan vozač gradskog autobusa pozvao policiju jer je scena svađe izgledala “prestvarno” tijekom snimanja u autobusu.”

tangerine2

U intervjuu za The Verge glumac James Ransone, koji igra Chestera, svodnika u centru ljubavnog trokuta u filmu Tangerine, priznaje koa je u početku bio suzdržan glede upotrebe iPhone-a za snimanje filma.

“Prva misao koja mije prošla glavom je, čovječe, glumio sam u The Wire. A sada snimam iPhone filmove!”. Ali je na kraju sam počeo cijeniti fleksibilnost uređaja. “Postoji cijeli niz stvari koje možete napraviti s iPhone-om.” (Jedan primjer: Baker je snimio par scena dok se vozio u kurg oko glumaca na svom biciklu s deset brzina.)”

Sama činjenica da je film snimljen samo s iPhone-ima otkrivena je publici tek nakon što ga je pogledala.

Ovo naravno nije prvi put da su IPhone-i iskorišteni za profesionalno snimanje. Burberry London Fashion Show je u potpunosti snimljen s iPhone 5s (Apple je pokazao isječke u svojoj reklami), dok je spot za proslavu 30-te godišnjice Mac računala u trajanju od devedeset sekundi također u potpunosti snimljen s iPhone-ima.

Izvor: 9to5Mac, The Verge

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!