imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube
Hands-on: novi MacBook Pro 13”

Hands-on: novi MacBook Pro 13”


Kakav je život bez poznatih ulaza? Što dobijemo za vrlo visoku cijenu? Je li ovo zaista nasljednik Aira? Je li ime Pro prikladno? Sve ovo saznajte u našem testu.

Svatko tko je planirao kupiti MacBook nestrpljivo je čekao listopad, što se čak osjetilo na tržištu. Čekali smo razne stvari: iMac, MacBook, Mac Pro, čak i MacBook Air. Onda su iznenada Tim Cook i ostali stali pred ljude 27. listopada i predstavili samo tri nova MacBook Pro modela.

Odjednom je bilo teško odlučiti trebamo li se smijati ili plakati. S jedne strane Touch Bar se činio kao vrlo dobra opcija, veličina računala se značajno smanjila, a čak smo dobili i novu boju. S druge strane, izgubili smo vrlo važne ulaze: nama je najteže pao nedostatak SD i MagSafe ulaza. Uz to su i cijene dosta porasle. Sve je ovo promijenjeno bez značajne nadogradnje hardvera, samo uobičajeni nešto snažniji procesor i grafička kartica.

Drugi začuđujuć potez je nedostatak nadogradnje za Air modele. Model od 11” se više ni ne proizvodi, a 13” model nije nimalo nadograđen, a mislimo kako nikada ni neće. Postojeća verzija će prema našem mišljenju biti zadnja. Ovo nije problem samo po sebi, jer postoji Retina MacBook verzija bez Touch Bara, ali je problem veća cijena.

Zbog svega navedenog u ovom testu je cilj bio provjeriti kako bi novo računalo moglo zamijeniti Air model. Kao zadovoljni korisnici Air modela s početka 2015. godine, imamo prijašnje iskustvo. Jesu li ciljani korisnici isti za oba modela? Je li novi Pro jednako prijenosan? Je li značajna razlika u cijeni opravdana? Odmah na početku je potrebno reći kako je novi Pro ogroman skok u odnosu na Air, ali ima svojih negativnih strana. Apple vam daje s jedne strane, ali s druge oduzima. Pitanje je koliko će to smetati pojedinim korisnicima?

Hands-on: novi MacBook Pro 13”

Kučište čini MacBook

Prvo, krenimo s pakiranjem. Nikoga neće iznenaditi kutija. Slična je kao i prije, vrlo atraktivna.

Možemo primijetiti manje razlike unutar kutije, kao što je prijenosni adapter za struju i jedan USB-C kabel. Debeli kabel više ne dolazi u pakiranju, ali barem punjač još uvijek ima odvojiv adapter, kako biste mogli koristiti drugi u zemljama koje nemaju isti.

Hands-on: novi MacBook Pro 13”

Još jedna dobra promjena je što kabel za punjenje više nije jedinstven. Ako vam se potrga, možete koristiti bilo koji kabel koji koristi pravi ulaz. Kabel koji dolazi s računalom je oko dva metra dužine i dosta je debel, pa se čini kako će biti izdržljiv. Iako do sada nisu poznati po pretjerano izdržljivim kabelima, čini se kako je Apple ovaj puta ponudio kvalitetnije rješenje.

Okrenimo se sada samom računalu. Odmah je očito kako je računalo puno manje nego do sada. Ne čini se kao tolika razlika na fotografijama, ali svi koji su vidjeli računalo su u početku mislili kako je riječ o MacBook 12” modelu. Na slijedećoj fotografiji moguće je vidjeti stari MacBook Pro na dnu i novi na vrhu.

Hands-on: novi MacBook Pro 13”

Nije uopće neosnovano ovo računalo usporediti s Retina MacBookom. Može se opisati kao vrlo tanak laptop na steroidima. Situacija s ulazima također doprinosi tome, jer na svakoj strani se nalaze USB-C Thunderbolt 3 ulazi, a jedini ulaz koji nije takav je ulaz za slušalice.

Novo računalo je i lakše, samo 1.37 kilograma, što znači kako spada u kategoriju računala koje je lagano podignuti jednom rukom. Air je 1.34 kilograma, što znači kako je razlika zanemariva. Air se čini lakši u ruci zbog ergonomičnog oblika, ali i ta razlika postaje nebitna kada ga stavite u torbu.

Kučište je osjetno tanje: i najdeblji dio kučišta je tanji od Aira. Ovo su savršeno pokazali na predstavljanju računala, jedino su zaboravili spomenuti kako je Air na svojem najtanjem dijelu svega nekoliko milimetara, s čime se Pro još uvijek ne može natjecati. Sve je ovo na kraju gotovo nebitno, jer su oba računala vrlo lijepog dizajna, iako Air pored novog Pro modela izgleda malo zastarjelo.

Računalo koje smo isprobali je u novijoj Svemirsko sivoj boji, koja izgleda zaista predivno i razveselit će sve korisnike koji su htjeli nešto tamniju nijansu računala.

Hands-on: novi MacBook Pro 13”

Retina zaslon puno atraktivnije izgleda omeđen crnim rubom nego na srebrno verziji, a sam rub je postao tanji. Jednostavno, sve izgleda puno bolje, iako sam uvijek bili ljubitelji svemirsko sive boje, pa smo možda malo pristrani.

Još jedna stvar koja je promijenjena je poveznica zaslona i “baze” računala. Puno bolje je skrivena crna guma, što također doprinosi boljem izgledu. To se možda čine kao malo promjene, ali sve je bitno za ukupni dojam.

Još jedna promjena je što verzije sa zaslonom od 13” imaju stereo zvučnike s obje strane tipkovnice. Što se tiče izgleda, nekom će se svidjeti ova promjena, nekome ne, ali činjenica je kako je zvuk puno bolji. Tipkovnica koristi drugu generaciju Butterfly mehanizma. Tipke su veće, razmaci manji. Izgleda lijepo, ali o upotrebi ćemo govoriti malo kasnije.

Hands-on: novi MacBook Pro 13”

Zadnja velika promjena koju ćete odmah primijetiti je ogroman Trackpad koji je kompatibilan s Force Touchem. Izgleda kao da je dvostruko veći od prijašnjeg, ali na sreću imate taman dovoljno prostora za postaviti zglobove ruke.

Sve u svemu, dizajn je kompaktniji, gušći. Svatko ima svoje mišljenje, a nama se čini kako je izgled moderniji i dinamičniji.

Appleov znak više ne svijetli. Nije značajna promjena, ali nama se uvijek sviđao svijetleći znak, ali i novi refleksivni znak je lijep, iako skuplja otiske prstiju.

Hands-on: novi MacBook Pro 13”

Korištenje

Nije potrebno dugo vremena kada želite koristiti računalo. Čim ga otvorite, odmah se upali. Ova nadogradnja nije bila potrebna sama po sebi, ali nije problem tako da nije nužno negativna.

Nećete imati problema s čekanjem da se računalo upali, zahvaljujući SSD driveu od 256 GB na osnovnom modelu. Potrebno vrijeme je oko 15 sekundi, što je zanemarivo.

Zaslon

Zaslon zaslužuje poseban odlomak, posebno ako ga usporedimo s Air modelom. Ako bismo morali navesti najveću razliku između ova dva modela, to bi definitivno bio zaslon. Ovo računalo ima zaslon koji je jednostavno nevjerojatan. Boje su dinamičnije i ljepše, a zaslon je značajno svijetliji od prijašnjih. Kvaliteta slike je ista na koju smo se već mogli naviknuti na 9.7 iPad Pro modelu ili na iPhoneu 7. Sadržaj će biti vidljiv i pod snažnim Sunčevim svijetlom. Barem tako mislimo, jer ga nismo imali vremena isprobati s obzirom da je 11. mjesec.

Hands-on: novi MacBook Pro 13”

Nakon što smo navikli na zaslon novog računala, teško se vratiti na Air model. Savjet svim korisnicima je da isprobaju ovaj zaslon samo ako planiraju kupiti novo računalo, jer poslije njega zaslon Aira izgleda gotovo kao stari CRT monitor.

Hardver

Osnovni model ima dvojezgreni Intel Core i5 procesor koji radi na 2 GHz, a može raditi na 3.1 GHz zahvaljujući Turbo Boost opciji. Moguće je naručiti dvojezgreni 2.4 GHz Intel Core i7 model (3.4 GHz na Turbo Boostu). 8 GB 1886MHz LPDDR3 čip služi kao memorija, a može se nadograditi do 16 GB. Intel Iris Graphics 540 je grafička kartica koji će koristiti svaki model. Konfiguracija nije loša, ali je možda mogla biti još bolja s obzirom na cijenu.

Hands-on: novi MacBook Pro 13”

Nismo primijetili značajnu razliku između novog računala i Air modela u svakodnevnoj upotrebi. To je djelomično zato što razlike u modelima neće doći do izražaja u svakodnevnoj upotrebi. Iako je bilo situacija u kojima se primijetio brži rad novog računala, nije ih bilo dovoljno za opravdati kupnju novog modela za prosječne korisnike koji koriste računalo za surfanje internetom, gledanje filmova, slušanje glazbe i sličnih funkcija.

Hands-on: novi MacBook Pro 13”

Kako bismo testirali računala, morali smo raditi benchmark testove. Koristili smo Geekbenchov test. Iako bi bilo točnije da smo koristili noviji Air, razlika je samo u RAM memoriji, što znači kako bi rezultati bili relativno slični.

Air je uspio održati korak u svakom jednojezgrenom testu, ali nije mogao u višejezgrenim testovima, iako ne u mjeri u kojoj smo očekivali. Novi SSD driveovi su puno bolji od prijašnjih. Brzina čitanja i pisanja podataka je tri puta brža nego prije. Možete cijeli DVD prebaciti u jednoj sekundi.

Hands-on: novi MacBook Pro 13”

Tipkovnica

Nova Pro računala dolaze s tipkovnicom s Butterfly mehanizmom, a vjerujemo kako će i buduća prijenosna računala dolaziti s njom. Riječ je o drugoj generaciji mehanizma, iako nismo primijetili značajnu razliku u odnosu na prvu.

Tipke su vrlo osjetljive i plitke, što znači kako vam prsti mogu lakše zapeti u tipkovnici. Ali, vrlo brzo se naviknete na tipkanje i osjećaj postane isti kao i prije. Butterfly nije ni bolja ni lošija opcija, samo je drukčija i potreban je period navike. Izgleda bolje i kompaktnija je, pa je jasno zašto je Apple promijenio mehanizam.

Jedina mana može biti to što se tipkanje čini znatno glasnije, što može biti problematično za manje prostore. Izmjerili smo glasnoću aplikacijom, a rezultati pokazuju kako fizički nije glasnija niti jedna tipkovnica, ali nam se vjerojatno činila glasnijom zbog drugačije frekvencije.

Hands-on: novi MacBook Pro 13”

Ulazi

Idemo se odmah uhvatiti problema. Nedostatak nekih ulaza je vrlo primjetan. Osoba koja je odlučila izbaciti čitače kartica i USB ulaze nije baš previše razmišljala. Puno puta nam se dogodilo da ne možemo spojiti nešto na računalo tijekom testiranja. Htjeli smo kopirati kolekciju filmova s prijenosnog tvrdog diska, ali nismo mogli. Htjeli smo spojiti SD karticu na računalo kako bismo prebacili fotografije. Svaki puta smo morali upaliti Air u tim slučajevima.

Hands-on: novi MacBook Pro 13”

Činjenica je kako su nam nedostajali ulazi. Nemamo niti jedan uređaj koji koristi USB-C ulaz, tako da nismo spojili niti jedan uređaj na računalo, osim slušalica.

Iako je istina kako smo nespremni na USB-C svijet, jer postoje hubovi ili adapteri koji bi nam omogućili spajanje uređaja, za ovu cijenu je možda malo previše tražiti kupnju još dodatnih uređaja i adaptera.

Hands-on: novi MacBook Pro 13”

Unatoč tome, smatramo kako USB-C ulaz zaista je budućnost. Riječ je o boljoj tehnologiji, problem je samo što svijet još nije uhvatio korak s njom. Klasični USB ulaz postaje kao disketa, zastarjela tehnologija, a USB-C je budućnost.

Ostale zabavne stvari

Trackpad na novom računalu je ogroman. To će nekim korisnicima značiti, ali s obzirom na to kako je nama i stariji bio dovoljan, nije riječ o nadogradnji koja je nama nešto posebno značila.

Taptic Engine i Force Touch s druge strane značajno poboljšavaju iskustvo. Klikanje je puno efektnije, kada prođe period navike, te je riječ o funkciji koja nam nedostaje kada se vratimo na Air model.

Hands-on: novi MacBook Pro 13”

Zvuk je također značajka koja značajno poboljšava iskustvo na novom računalu, barem što se tiče kategorije prijenosnih računala. Još uvijek to nije dovoljno za kvalitetno slušanje glazbe, ali za gledanje filmova ili podcastove je i više nego dovoljno.

Baterija traje 10 sati na papiru, a više manje je točna procjena, osim ako ne koristite aplikacije koje ju više troše. Air je još uvijek nedodirljiv s oko 12 sati, ali Retina zaslon vrijedi više od 2 dodatna sata, po našem mišljenju.

Hands-on: novi MacBook Pro 13”

Novi Air?

Po našem mišljenju, ipak nije riječ o zamjeni za Air. Ipak je MacBook Pro, samo je manji, lakše prenosiv, s Retina zaslonom, bez mnogih ulaza i dostupan u više boja. Po tome je čak sličniji MacBook 12” modelu nego Airu. Air je postao popularan zbog bolje cijene, tankog dizajna i trajanja baterije. Pro je ipak drugačije računalo, a cijena je osjetno veća.

Unatoč tome, bolji je od svog prethodnika u puno područja. Hardver je bolji, a prema našem mišljenju, računalo je savršeno za polu-profesionalnog korisnika. To su korisnici koji koriste Final Cut Pro X, ali ne uređuju ogromne 4K video materijale. To su korisnici koji koriste Photoshop, ali ne dizajniraju divovske postere. To su korisnici koji pišu glazbu, miksaju glazbu, programiraju itd. Ovo nije za korisnike koji koriste računalo za Facebook i gledanje filmova, ali niti za 3D CAD dizajn.

Hands-on: novi MacBook Pro 13”

A cijena je takva kakva je. Postoje jeftinije i skuplje verzije. Ako ga gledate kroz oči korisnika koji bi ga koristio u kafiću za čitanje vijesti, cijena je astronomska. Ali, ako ga planirate koristiti polu-profesionalno, definitivno mu dajte priliku.

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!