imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Predstavljen iOS 12 – Apple WWDC 2018

Pogledajte nove funkcije sljedećeg sustava!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Halide – profesionalna aplikacija za fotografije koju je Apple trebao napraviti


App Store je pun profesionalnih i kvazi profesionalnih aplikacija za kameru. Sada smo pronašli nešto zbog čega ćete obrisati sve slične aplikacije iz vašeg telefona.

Nema ništa novo o kvaliteti iPhoneove kamere. Možete ju koristiti i za poluprofesionalno slikanje. Postoje brojni primjeri toga. Jednom kada se nađu u rukama profesionalaca, s adekvatnim postavkama, Appleovi uređaji su nepobjedivi. Možete čak slikati naslovnicu za časopis o tisku s njima.

Programeri inače vide priliku u objavljivanu svojih vlastitih aplikacija s nekoliko dodatnih značajki za one kojima je potrebno više od osnovnih funkcija. Isprobao sam mnoge od njih ali nekako sam uvijek završio na zadanoj aplikaciji Photos. Razlog je jednostavan. Sve su bile prekomplicirane, imale beskorisno korisničko sučelje ili pak užasan dizajn i nisam ih volio koristiti.

01_halide_photography_application

Halide je predstavljena jučer i odjednom sam osjetio: to je ono što trebam. Opet, razlozi su jednostavni. Aplikacija je rođena iz suradnje jednog od bivših Appleovih dizajnera i vodećeg programera Twittera za iOS aplikaciju. Sada naslov članka ima smisla. Halide je poput aplikacije koju je napravio Apple. Nudi profesionalne postavke uklopljene u najljepši Cupertino dizajn.

Moramo istaknuti kako je ovo doslovno samo foto aplikacija. Nema panoramskih fotografija, nema snimanja videozapisa i filtera, samo fotografije slikane s prednjom ili zadnjom kamerom. I tona ručnih postavki.

02_halide_photography_application

Počnimo s osnovama. Otvarajući aplikaciju, suočit ćete se s poznatim sučeljem iz Photos aplikacije s nekoliko dodatnih elemenata. Ako ništa ne dirate, dobiti ćete jednostavni automatski način s autofokusom i standardnim vrijednostima, itd. Kada poželite nešto više, tu je već potrebno malo promišljanja.

Klizanjem prsta bilo gdje na zaslonu, možete postaviti vrijednost ekspozicije, ili EV, na odvojenoj žutoj traci. Također pokazuje EV brojeve odmah pored Action tipke. Ako želite ručno postaviti fokus, samo pomaknite klizač s autofokusa. Uz pomoć haptic povratnih informacija, možete ga točno postaviti.

Ovoj ručnoj postavci pomaže mali gumb na rubu klizača. Pritiskom na nju, aplikacija će konture objekta u fokusu učiniti crvenima. Malo podsjeća na AR. Intenzitet boje se mijenja s promjenom fokusa. To je prilično velika pomoć i razvoj koji nikad nisam vidio u drugim aplikacijama.

03_halide_photography_application

Na gornjoj traci aplikacije, možete pronaći tri različita gumba. Prvi je namijenjen za uključivanje/isključivanje histograma u stvarnom vremenu, drugi je za prebacivanje između stražnje i prednje kamere a treći uključuje ručno uređivanje ISOa i balansa bijele boje. Ako povučete ovaj izbornik dolje, imat ćete dodatne opcije za podešavanje.

Baš poput: bljeskalica uključeno/isključeno, geo-označavanja i RAW fotografija. Također možete uključiti 3×3 rešetku, što je korisno za postavljanje proporcija, a pravokutnik u sredini pokazuje kada držite kameru savršeno vodoravno. Ako slikate iz gornjeg kuta, automatski će se pojaviti mali krug. Isto tako, ako niste obožavatelj originalnog rasporeda, možete jednostavno premjestiti bilo koji gumb na novo mjesto gdje ga možete dohvatiti.

Sada ću prestati podržavati ovaj proizvod i jednostavno vam preporučiti da ga isprobate. Halide se pokazala kao krajnja aplikacija za kameru na mom iPhoneu. Jedina stvar koja me smeta jest da mi iOS ne dopušta da postavim Halide kao zadanu aplikaciju za kameru.

04_halide_photography_application

Ako želite dati šansu ovoj aplikaciji, isplatilo bi se to učiniti uskoro. Ovaj tjedan, možete ju preuzeti s App Storea po smanjenoj cijeni od 24,99 HRK (kako je čudno što su cijene u kunama). Promocija će završiti 6. lipnja i kladim se kako će cijena biti još i viša, s obzirom na to da ni sada nije jeftina.

iPhone RED

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!