imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Hakeri tvrde kako su provalili u pola MILIJARDE iCloud računa

Hakeri tvrde kako su provalili u pola MILIJARDE iCloud računa


Hakeri traže novac od tvrtke Apple, a u protivnom prijete kako će obrisati podatke sa svih iPhonea koje su hakirali. Apple tvrdi kako podaci korisnika nisu u opasnosti.

Hakerska grupa naziva Turkish Crime Family tvrdi kako je provalila u ukupno 559 milijuna email adresa i iCloud računa. Traže od Applea 75 tisuća dolara u obliku šifrirane uplate (Bitcoin ili Ethereum) ili 100 tisuća dolara u iTunes karticama, inače će obrisati podatke na uređajima korisnika. Rok koji su dali Appleu je 7. travnja.

Hakeri tvrde kako su provalili u pola MILIJARDE iCloud računa

Hakeri su kontaktirali Appleov sigurnosni tim, te su im poslali fotografije email adresa. Stavili su video na YouTube na kojem ulaze u račun jedne od svojih žrtvi, imaju pristup fotografijama, kao i mogućnost brisanja iPhonea na daljinu. Nadalje, bili su vrlo susretljivi s novinarima: omogućili su im pristup email računu s kojeg su slali poruke Appleovom timu. Na taj način smo saznali nekoliko detalja.

Ljubazno bismo vas zamolili da maknete video koji ste stavili na vaš YouTube kanal, jer privlači neželjenu pažnju. Također bismo vas htjeli obavijestiti kako ne nagrađujemo cyber-kriminalce za kršenje zakona. – pripadnik sigurnosnog tima Applea, koji je upozorio hakere kako će komunikacija biti poslana predstavnicima zakona

Iako je ova prijetnja vrlo ozbiljna, vrlo vjerojatno je riječ o blefu. Kao prvo, hakeri nisu pretjerano konzistentni: prvo pričaju o 300 milijuna probijenih računa, a kasnije o 599 milijuna. Dokaz koji su postavili nije pretjerano vjerodostojan, jer su lako mogli napraviti taj račun sami. Osim toga, stranica Motherboard je otkrila kako je grupa hakera kontaktirala mnoge predstavnike medija. To je potez koji pokazuje kako im je cilj vjerojatno bio putem medija vršiti pritisak na Apple. Nadaju se kako će tvrtka zbog toga prije prihvatiti njihov zahtjev.

Hakeri tvrde kako su provalili u pola MILIJARDE iCloud računa

Na njihovu nesreću, to se neće dogoditi, jer Apple nije tvrtka koju se može lako prevariti takvom taktikom. U službenoj izjavi su rekli kako ova prijetnja nije prava:

Nije bilo nikakvih neovlaštenih ulaza u Appleove sustavu koji uključuju iCloud i Apple ID. Popis email adresa i lozinki je nabavljen od već prije kompromitirane usluge drugog proizvođača. – Appleov glasnogovornik za Fortune

Neimenovan izvor je rekao stranici Fortune kako je većina email adresa i lozinki nabavljena od nedavnog curenja informacija na stranici LinkedIn. Inače hakeri isprobavaju ove podatke na drugim uslugama, jer se nadaju kako su žrtve koristile iste podatke za druge usluge. Čak i da uspiju na taj način dobiti pristup nekim računima, nije moguće da je riječ o toliko velikom broju korisnika.

U međuvremenu, Apple posebnu pažnju obraća na neovlaštene ulaze u račune, te rade zajedno s predstavnicima vlasti kako bi što prije pronašli hakere.

Hakeri tvrde kako su provalili u pola MILIJARDE iCloud računa

Čak i ako je vaš račun potpuno siguran, a cijela ova priča je blef, možete nešto naučiti iz ovog primjera. Kao prvo, koristite Appleov sustav identifikacije u dva koraka. Kao drugo, nemojte koristiti istu lozinku na više usluga, posebno ne u slučaju LinkedIna, Yahooa ili Dropboxa, koji su nedavno provaljeni. Posljednji savjet je: koristite snažne lozinke. Dobar izbor su generirane kombinacije u Keychainu.

Izvori: Motherboard i Fortune

iPhone Xs

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!