imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Predstavljen iOS 12 – Apple WWDC 2018

Pogledajte nove funkcije sljedećeg sustava!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Haker je probio tvrtku koja je probila iPhone

Haker je probio tvrtku koja je probila iPhone


Slučaj probijanja iPhonea koji je koristio napadač u San Bernardinu je dobio potpuno novu, meta razinu. Čini se kako su se naši strahovi ostvarili: čak ni tvrtka koja je napravila metodu probijanja ju nije mogla osigurati. Je li FBI zaista uzrokovao rak ranu na iPhone uređajima?

Prošle godine, mediji su vrlo stravstveno raspravljali trebaju li FBI i Apple ostvariti dogovor vezan uz probijanje iPhone 5c uređaja koji je pripadao jednom od napadača na San Bernardino. Ako ne znate o čemu se radi, evo kratkog sadržaja: FBI je htio prisiliti Apple sa svim metodama koje su imali na raspolaganju, kako bi mogli doći do podataka koji su bili na telefonu korisnika. Apple nije htio sudjelovati u tome, jer su smatrali kako bi se stvorila rak rana za njihov softver.

Nemamo podatke o tom uređaju u uredu do nas. Nemamo dodatnih informacija o tome telefonu. Nikakvih. Jedini način na koji bismo dobili dodatne informacije je da napravimo softver koji je softverski ekvivalent raku. To je trenutno u pitanju. – Tim Cook

Haker je probio tvrtku koja je probila iPhone
Tim Cook i David Muir, novinar koji ga je intervjuirao

Bilo je mnogo argumenata za i protiv u ovom slučaju, čak je i bivši predsjednik SAD-a, Barrack Obama, komentirao slučaj. Možda i najveća stvar oko koje se Apple brinuo je kako ne bi takvu metodu mogli dugo sačuvati: kada bi procurila, niti jedan iPhone ne bi bio siguran. Slučaj se riješio izvan suda na kraju: FBI je unajmio izraelsku tvrtku Cellebrite koja je probila iPhone bez pomoći Applea. Čini se kako su Appleovi strahovi bili opravdani, jer je jedan haker objavio kako je uspješno preuzeo podatke od tvrtke Cellebrite, koji uključuju i softver za hakiranje.

Kako bi dokazao svoj uspjeh, objavio je nekoliko podataka koje je preuzeo. Dobio je podatke od vanjskog servera Cellebritea. Iako su podaci bili enkriptirani, to mu nije predstavljalo problem. Saznao je da se tvrtka nije specijalizirala samo za probijanje iPhonea, nego i drugih uređaja, primjerice od tvrtki Samsung, BlackBerry i slično. Cilj hakera nije bio da svima objavi ove metode (što ionako nije napravio), nego da pokaže kako je problematično što tvrtke kao Cellebrite postoje. Istina je kako je izraelska tvrtka obavila neke etički upitne poslove za Rusiju, Tursku i Ujedinjene Arapske Emirate.

Haker je probio tvrtku koja je probila iPhone
Ovako izgleda alat za hakiranje

Debata oko “backdoor” ulaza neće nestati, nego će se sigurno pojačavati kako se približavamo autoritativnom sustavu. Važno je pokazati da kada napravite ovakve alate, oni će procuriti. Povijest bi to trebala pokazati. – rekao je haker za Motherboard

Cellebrite je također upitan za mišljenje o ovoj temi, a odgovorili su u kratkom emailu:

Podaci koji su u pitanju su dio distribucijskog paketa naših aplikacija koji su dostupni našim korisnicima. Ne uključuju nikakav izvorni kod.

Haker je probio tvrtku koja je probila iPhone
Hakerov ASCII potpis

Ne poriču činjenicu da su hakirani, samo govore kako podaci ne predstavljaju prijetnju i nisu tajni. Čak i ako je to istina, sama činjenica da je netko uspio nešto ukrasti od ove tvrtke je razlog za zabrinutost.

Izvor: Motherboard

Mac_10%_EDU

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!