imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Gurman: Prve univerzalne aplikacije bi mogle stići 2021.


Apple bi podijelio cijelu viziju u faze. Prvo iPod aplikacije, a zatim bi i aplikacije za iPhone mogle biti dostupne na macOS-u.

Prije prošlogodišnjeg WWDC-a, cijeli svijet bio je uzbuđen zbog Marka Gurmana i njegovih vijesti o univerzalnim aplikacijama. Tada je nepogrješivi prorok za Apple rekao da bi najveći hit iOS-a 12 moglo biti ujedinjenje aplikacija, ali nije ulazio u detalje.

Pa, sada znamo da se to nije ostvarilo, ali Apple je najavio kako će pomoći programerima da to učine. I kao primjer, izdali su nekoliko izvornih iOS aplikacija za macOS, poput: Stocks, Home i Voice Memos.

Dakle, prošle godine je Apple potvrdio planove za ovaj razvoj, točnije, Projekt Marzipan. Također, dodali su da bismo trebali čekati na prve korake, koji su trebali biti poduzeti do 2019. Čini se da je taj datum stigao, i to ne kasnije od ovogodišnjeg WWDC-a. Barem tako tvrdi Gurman – ako mu vjerujete ovaj puta -. Podijelio je i nekoliko detalja.

Prema njegovim riječima, Apple će projekt podijeliti u dvije faze, a završiti bi ga mogao u 2021. U prvome koraku bi predstavili SDK (Software Development kit), koji bi učinio priključivanje iPad aplikacija jednostavnijim. A ovaj SDK bi mogli proširiti s aplikacijama za iPhone u 2020.

Važno je dodati da Apple neće spojiti iOS i macOS sustave u jedno, već ujediniti njihove aplikacije. Stoga, macOS neće pokretati iPade, a iOS neće pokretati Mac računala, ali razvoj aplikacija koje bi trebale biti objavljene na različitim platformama bi mogao biti jednostavniji i ujedinjeniji, a u posljednjim fazama njihovog razvoja bi moglo biti određeno jesu li za macOS, iOS ili oboje.

Izvor: The Verge

iPhone Xs

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!