imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Google Translate prevodi i glas i fotografiju


Stiglo je veliko osvježenje za Google Prevoditelj IOS verziju. Od sada program podržava prijevod fotografiranog materijala kao i izgovorenog teksta na odabrani, željeni jezik.

Dakle, od sada s ovom aplikacijom, ne morate više upisivati željeni tekst, dovoljan je dodir na kameru kojom ćete zabilježiti željenu sliku, potom dodir na Prevoditelja i tekst s fotografije će biti preveden na odabrani jezik. Ne samo da će vam ponuditi prijevod, nego će tekst biti na istoj pozadini kao što je fotografija, tako da će vizualno izgledati identično onomu što ste preveli.

Google Translate
Izvor: Google

Ovo je poboljšana verzija World Lens tehnologije koju iPhone koristi od 2010.godine, dok ju je Google kupio tek prije godinu dana. Jedini nedostatak ove aplikacije je što trenutno koristi prijevod na sedam jezika, što znači da morate koliko toliko poznavati neki od svjetskih jezika kao što su: engleski, njemački, talijanski, francuski, ruski, portugalski ili španjolski. Tendencija je do travnja „pokriti“ još nekoliko jezika. Prevoditi možete putokaze, natpise, tekstove, a kada budete pregledavali fotografije, vidjet ćete ih u prevedenom obliku.

Poznato je da Google Translate na žalost nema točan prijevod manje raširenih jezika ( primjerice hrvatski, madžarski, itd.) pa se nadamo da će se i u tom području dogoditi poboljšanja. Za sada preporučamo da nakon prijevoda na neki od manje poznatih jezika taj isti tekst prevedete i na neki od ponuđenih svjetskih jezika, usporedite ih i izbjegnete eventualne nepravilnosti i netočnosti u prijevodu.

U svakom slučaju trenutni prijevod fotografiranog materijala bilo gdje u svijetu uvelike će pomoći svim turistima, posjetiteljima u stranim gradovima tijekom razgledavanja, ali i u prijevodu bilo kakvog drugog fotografiranog teksta ili prigode u kojima je slika nastala.

Druga novost je prijevod izgovorenog teksta u vaš iPhone. Dakle, ne morate upisivati tekst, nego ga samo razgovjetno i točno izgovorite u mikrofon i vaš telefon će ga prevesti za vas. Za sada će ga Google Translate prevesti na već spomenutih sedam svjetskih jezika, no u travnju i tu očekujemo proširenje ponude. Jedini uočeni nedostatak ove aplikacije je što dobro funkcionira jedino u tzv. „sterilnim“ uvjetima. Naime, šumovi ulice, ceste, prometa, ljudi, bilo kakvih drugih zvukova koje registrira mikrofon može „zbuniti“ i dovesti do nemogućnosti točnog prijevoda.

Obje navedene novosti ne moraju imati stalni pristup internetu, što će uvelike olakšati njihovo korištenje bilo gdje u svijetu i uvijek kada vam zatreba brza pomoć u prijevodu bilo napisanog ili izgovorenog teksta.

Google Translate aplikaciju možete besplatno skinuti s App Store-a.

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!