imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Google stvara Android iPhone


Google je trenutno jedina tvrtka koja sama može kreirati telefon poput iPhonea, i čini se kako će se u tome i okušati. Zašto je to dobro? Zašto je iPhone drugačiji od ostalih telefona? Što je s ostalim proizvođačima? U ovom članku ćemo pokušati potražiti neke odgovore na ovo pitanje.

Mogli bismo posumnjati kako je pretraživački div razmišljao o stvaranju proizvoda sličnog iPhoneu otkako su se prve glasine o Google Pixelu pojavile u vijestima prošle godine. Telefon koji bi bio dizajniran i proizveden u potpunosti od strane same tvrtke, od prvih djelića softwarea sve do zadnjeg vijka. Telefon gdje bismo govorili o hardwareu i software kao jednoj cjelini, a ne kao o dva odvojena dijela, baš kao u slučaju iPhone uređaja.

Chief Executive Officer of Apple, Steve

Apple je doista shvatio filozofiju koju je Steve Jobs ponovio toliko puta: moramo sami izgraditi cijeli proizvod. Koliko je samo bio u pravu! Međutim, radi izbjegavanja zbunjenosti, moramo naglasiti da Apple ne proizvodi svaki dio telefona, te da ga isto tako ni ne sastavljaju. Ono što Apple radi jest koordinacija svakog koraka tog procesa: stavljaju hardware u uređaj koji su sami dizajnirali, i optimiziraju software kako bi upotpunio hardware za stvaranje najboljeg korisničkog iskustva.

Dizajnirano od strane Applea u Kaliforniji. Sastavljeno u Kini.

02_google_creating_an_android_iphone

Apple je stvorio vrlo dobre dogovore sa svojim dobavljačima te je stvorio konkurenciju među njima, što je u zauzvrat gurnulo cijene dolje. Tražili su najbolje partnere za montažu, kako bi mogli dobiti više novca iz toga. U međuvremenu, stotine milijuna ljudi kupuju iPhone uređaje, zato što je ovaj telefon prilično prijateljski uređaj. Pitanje je, što čini korištenje ovog telefona tako lakim, i kako su postigli ovu razinu korisničkog iskustva?

Oni misle kao cjelina.

Nitko drugi to ne radi osim njih. Nitko drugi ne stvara hardware i software na jednom mjestu. Appleov najveći suparnik je Samsung, i mislili smo da je Galaxy S8 vrlo dobar uređaj, sve dok nismo dobili priliku da ga držimo u rukama. Čarolija je u trenutku nestala. Bez obzira na to koliko je ‘wall-to-wall’ zaslon odličan, ili dodatne funkcije koje vjerojatno nikada ne bismo koristili, bili smo prilično razočarani nakon par sekundi. Nismo osjećali tu razinu udobnosti kao kada koristimo iPhone, i to ne zato što smo iPhone Evanđelisti, već zato što je cijeli sustav u dijelovima, te ne stvara cjelinu.

03_google_creating_an_android_iphone

Google je započeo nešto na putovanju u jesen prošle godine kada su predstavili Google Pixel pod okriljem #MadeByGoogle. Pixel je od početka bio posve drugačiji od Nexus obitelji koja je na sebi uvijek imala logo drugog proizvođača. Naravno, čak i tada smo znali da HTC proizvodi uređaj, ali Google je dublje razmislio o tome kako mogu postići krajnji proizvod sličan iPhoneu, u pogledu i poslovnog i korisničkog iskustva.

Postoje dva vrlo važna aspekta u ovoj igri: procesor i dobavljači. Nema potrebe da ulazimo u detalje u pogledu procesora. Apple svake godine stvara svoje čipove A serije kroz koje mogu kontrolirati tempo razvoja telefona. S druge strane, samo pogledajte što se dogodilo novim MacBook računalima. Predstavili su nove MacBook Pros prošle jeseni, a svi su bili prilično razočarani jer nisu imali najnovije Intelove procesore – koji u tom trenutku nisu ni bili dostupni, ali 6.-ta generacija je već duže vrijeme bila na tržištu.

04_google_creating_an_android_iphone

Kada bi si Apple dopustio da stavi Samsungove ili Qualcommove procesore u svoje telefone, ne bi mogli stvoriti isti sustav koji je u redu s korištenjem 2 jezgre istovremeno u iPhoneu 7. Ne bi mogli zadržati kontrolu nad problemom pregrijavanja, i morali bi napraviti kompromise u određenim područjima telefona. Zbog toga je Apple stalno ispred ostalih tvrtki, zato što oni sami najbolje znaju što točno trebaju.

Puno govori činjenica da Google već radi na vlastitim procesorima, štoviše, već su zaposlili jednog od vodećih inženjera, Manu Gulatia iz Applea. Imali smo zanimljivi benchmark test prošle godine čiji su rezultati za iPhone 7 Plus pokazali kako je jedan od najjačih telefona koji su trenutno dostupni u pogledu benchmark testova pojedinačne jezgre. Google Pixel je pao na ovom testu. To bi moglo otvoriti cijeli svijet razvojnih mogućnosti kada bi nekako uspjeli riješiti ovaj problem, što bi im omogućili da održavaju korak s Appleom i Samsungom.

05_google_creating_an_android_iphone

Pitanje dobavljača je nešto složenije od toga. S jedne strane, konkurencija je vrlo izražena. Dobavljači ne mogu prodati proizvod koji još nije demonstrirao što može učiniti po većoj cijeni; ipak, ako se drže na jednoj tehnološkoj razini i ne rade dobro, mogu ostvariti puno manju dobit, što onda može zadržati razvoj. Također, ne zaboravimo da Google Pixel nije na tržištu u svakoj državi, jer ne mogu održati korak s rastućom potražnjom, koliko god to možda čudno zvučalo. Nije bitno hoće li moći prodati više telefona nego prije ako ne mogu proizvesti dovoljno za opskrbu potražnje.

Čak i Apple ima ove probleme. Puno puta se dogodilo da je tvrtki ponestalo primjerice iPhone 7 Plus telefona, iako je Foxconn tvornica sposobna proizvoditi pola milijuna iPhonea u danu. Ipak, Apple proda više od 250 milijuna iPhonea svake godine – ništa iznenađujuće, ovdje nema slobodnih dana. Google će se za to vrlo teško pripremiti, i zato je u osnovi jedina tvrtka koja bi se mogla natjecati s Appleom i stvoriti sličan, dobar telefon. Da, s optimiziranim softwareom.

06_google_creating_an_android_iphoneOva slika je ilustracija.

Na taj način, Google bi se moglo smatrati prvim koracima projekta koji bi mogao voditi prema nečem puno ljepšem u budućnosti. Ako Google zaista želi stvoriti dobar telefon, oni to i mogu. Microsoft je u prošlosti pokušao učiniti isto, ali to je bio potpuni promašaj. Ne očekujemo da će Google smisliti telefon koji će nadmašiti sve ostale telefone u sljedeće dvije ili tri godine, telefon koji će natjerati iPhone korisnike da ostave svoje stare telefone iza sebe. No, neka zdrava konkurencija dobra je za posao – pogotovo ako govorimo o stvarnim konkurentima.

Izvor: The Verge

Izaberi pravi iPhone

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!