imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Google gasi Google+


Tvrde da je razlog gašenja usluge Google+ mali broj registriranih i aktivnih korisnika. Ali to nije cijela istina. Skandal s curenjem podataka bio je ključan čimbenik u donošenju te odluke.

Usluga Google+ predstavljena je 2011. godine kao najveći suparnik Facebooka, ali većina korisnika vrlo je brzo izgubila zanimanje za nju. Ako ste i vi jedan od tih korisnika, vjerojatno vas neće osobito rastužiti vijest da Google sada gasi tu uslugu.

Morali su prihvatiti činjenicu da se stvari nisu razvijale kako su planirali. Prema objašnjenju na njihovom blogu, 90% korisnika provodilo je tek 5 sekundi na toj stranici. Dakle, cijela infrastruktura bila je besmislena.

To je objašnjenje za javnost.

Međutim, stvarnost je malo drugačija. API Googlea+ ima vrlo nezgodnu grešku koja je omogućila razvojnim programerima aplikacija pristup podacima korisnika koji su svoj status postavili kao privatan. Taj je problem bio aktualan od 2015. do 2018., što je prilično dugo razdoblje. Njime je pogođeno gotovo pola milijuna korisnika – njih 496.951, ako ćemo biti precizni.

A to je tek početak. Prema insajderskim informacijama, tvrtka namjerno nije željela javno govoriti o problemu curenja podataka. U jeku Facebookovog skandala s Cambridge Analyticom, pravni odjel tvrtke smatrao je da je bolje šutjeti kako bi se izbjegao bilo kakav oblik inspekcije i uplita nadležnih institucija.

Međutim, morali su se dotaknuti te teme, pa su u spomenutoj objavi na blogu spomenuli taj problem, ali i dodali kako nema čvrstih dokaza da su podaci korisnika zbilja bili ugroženi. Inače, kada govorimo o podacima mislimo na imena, e-mail adrese, datume rođenja, spolove, adrese, zaposlenja i statuse o vezama.

Bilo da je razlog gašenja slaba zainteresiranost korisnika ili curenje podataka, jedno je sigurno: Google+ gasi se za 10 mjeseci, u kolovozu 2019.

Izvor: MacRumors

iPhone Xs

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!