imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gone Home – Sam u kući


Fullbright, ekipa bivših razvojnih programera igre Bioshock 2: Minerva’s Den, 2013. je godine lansirala igru Gone Home, koja je oduševila kritičare svojom toplom pričom. Njezin uspjeh traje i danas, a najnovija verzija za iOS imala je premijeru u prosincu, te donijela avanturu na iPhone i iPad.

Obično je dobra vijest kada se u App Storeu pojavi naslov koji se već dokazao na drugim, ozbiljnijim platformama. U tim slučajevima dobivamo iznadprosječnu kvalitetu, osobito ako se radi o zahtjevnijoj igri. Zapravo, jedino pitanje vezano uz Gone Home na iOS-u jest je li iskustvo igranja u određenoj mjeri umanjeno u odnosu na računalne i konzolne verzije.

Naravno, prije no što donesemo presudu, trebamo raščistiti temeljne stvari. Djelo ove ekipe razvojnih programera iz Portlanda zapravo je simulator šetnje upakiran u priču. Taj žanr zahtijeva samo da živite priču otkrivajući svoje okruženje. Igra vas zbilja uvlači zbog načina gledanja iznutra, pa vas se čini kao da ste zbilja tamo.

Mjesto radnje je velika, stara vila. Godina je 1995., a glavni lik Katie Greenbriar, koja se upravo vratila s dugog putovanja Europom te otkrila da joj je obitelj nestala. Povrh svega, ova joj je vila nepoznata jer se obitelj ondje preselila dok nje nije bilo. Naš je zadatak riješiti taj misteriozni slučaj – zašto je nestala njezina obitelj.

Tijekom igre, koju lako možete dovršiti za dva do tri sata, otkrit ćete sve o osobnim dramama i međusobnim konfliktima svih članova obitelji, s posebnim naglaskom na mlađoj sestri Samanthi. Njezina neobična ljubavna priča u centru je pažnje, a način na koji je ispričana igraču zbilja je impresivan. Nesumnjivo ćete osjetiti suosjećanje za tinejdžerske probleme, ali ćete s vremenom upoznati Katiene roditelje te njihov brak.

Tajna ove priče jest činjenica da je uvjerljiva i realna, jer se radi o obiteljskim problemima s kojima se možemo poistovjetiti. Također, igra daje snažnu društvenu kritiku pa je zanimljiva i iz tog aspekta. Ipak, na kraju se radi samo o igri te tajni koju ćete uživati rješavati.

Ako date tražene informacije, osvojit ćete bodove. Razne sitnice i bilješke dat će vam iznenađujuće detaljnu sliku o svemu, pa se ne trebate mučiti s dužim tekstovima (doduše, potrebno je poznavanje stranog jezika). I atmosfera je snažna – vila je u stalnoj polutami i nije najugodnije mjesto za boravak, osobito kada počinjete otkrivati tajne obitelji.

Tajni prolazi i skrovita mjesta koja otkrivate doprinose cjelokupnom dojmu misterije, pogotovo uz vrhunska vizualna rješenja te igru svjetlosti i sjene. I zvučni efekti imaju svoju ulogu, poput stalne oluje te čudnih zvukova koji će vas držati napetim i usredotočenim cijelo vrijeme.

Ipak, nije sve u lovu. Gone Home nije horor – njezina priča usredotočena je na ljudske živote. Ako zanemarite te zloćudne elemente, radi se o otkrivanju doma, a okruženje iz 90-ih daje svemu notu nostalgije. Ako želite, možete pustiti kazete koje leže na podu te utišati zvukove kiše feminističkim punk pjesmama.

Ja sam čak našao epizode serije Dosje X, no upitan modni ukus i dekorativna rješenja jasno daju do znanja u kojem se desetljeću nalazimo. Ali kuću ne oživljavaju samo predmeti, nego i Samanthini monolozi koji su savršeno sinkronizirani, a kvaliteta je na razini AAA igara. Kao bonus, možete uključiti audio komentare te tako saznati mnogo o razvoju same igre.

Naravno, sve bi ovo bilo uzaludno da igra nije prilagođena mobilnoj platformi. U slučaju igara s ovakvim, unutarnjim, pogledom, nedostatak miša obično stvara frustraciju, pa je pitanje kontrola obično ključno. S obzirom na to da je tempo igre Gone Home polagan, u tom kontekstu nije bilo nikakvih problema i ja sam svoju verziju odigrao lako i bez previše upitnika.

Dakle, zaslon na dodir ne bi trebao biti problem jer je upravljanje sasvim intuitivno. Igra ne iscrpljuje bateriju previše – ja sam je igrao 2,5 h s maksimalnim osvjetljenjem te izgubio 40% baterije. Također, instaliranje je jednostavno i nisam doživio nikakva zamrzavanja ili pad sustava.

S iOS verzijom igre Gone Home, App Store je bogatiji za jednu odličnu igru koja je savršeno prilagođena za mobilnu platformu. Dapače, usudio bih se reći da je isplativija od verzije za macOS – iskustvo igranja jednako je kvalitetno, a cijena osjetno povoljnija.

Preuzmite Gone Home iz App Storea (iPhone, iPad, 42,99 HRK)

iPhone Xs

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!