imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Gmail danas izlazi s novim značajkama


Samo dva tjedna nakon što je najavljeno, novo web-sučelje Gmaila je sada u fazi testiranja. Mogućnosti su beskrajne: povjerljivi način rada s mogućnošću otkazivanja e-poruke, odgađanje ili premještanje, ako to želite.

Prije tjedan i pol dana, pisali smo o tome kako je Gmail najavio svoje potpuno novo web sučelje. Danas Early Adapter Program započinje svoje putovanje, a prva pozvana skupina korisnika može testirati novi dizajn i značajke.

Prema Jacobu Banku, vodećem menadžeru proizvoda za Gmail, uz stvaranje novog dizajna, važan aspekt je pružanje sigurnijeg i produktivnijeg okruženja za korisnike. U osnovi, to zvuči kao da žele zadovoljiti poslovne korisnike (istina, ali ipak), ali nama to uopće ne smeta. Samo pogledajte sljedeću sliku:

Što se tiče poruka poslanih pomoću novog “povjerljivog načina rada”, možete stvoriti njihov datum isticanja ili ih možete potpuno opozvati prije čitanja. U tim slučajevima, sadržaj poruke neće stići izravno primatelju, već će dobiti samo poveznicu koja vodi do sadržaja kojem mogu pristupiti samo ako kliknu na poveznicu. Navodno ćete čak moći spriječiti primatelja od kopiranja ili prosljeđivanja sadržaja vaše e-poruke.

Ime posljednjih značajki dao je Googleov tim za upravljanje integriranim pravima, prvenstveno kako bi zaustavili širenje poslovnih tajni, bilo da je riječ o slučajnosti ili pak nemaru. Posao je i dalje posao, a neki od vas vjerojatno već znaju da bi ova značajka mogla biti praktična za privatne e-poruke.

Navodno će imati i autentifikaciju s dva faktora, koja mi izgleda kao poprilična smetnja: autentifikacija 10-30 poslanih e-poruka u danu je daleko od zabavnog. Kladim se da će to korisnici voljeti. Ali ne za sada, budući da će 2FA zajedno s IRM-om biti predstavljeni kasnije. Hordon je bio oduševljen funkcijom “odgode” u prošlom članku, i mogu zamisliti da ću je i sam koristiti.

Ali sam 100% siguran da ću koristiti podsjetnik koji vam daje upozorenje: Vrijeme je da odgovorite.

Ako ne griješim, kada pišete e-poruku nekome u srijedu kako bi razgovarali o daljnjim pojedinostima rasporeda za sljedeći tjedan, Gmail će naznačiti: vrijeme je da odgovorite. Ako je nekome potreban takav podsjetnik, onda sam to ja. Zanimljivije je pitanje kako će se to nositi s hrvatskim jezikom (u pogledu automatskih pametnih odgovora će biti kašnjenja, valjda).

Prema Gmailovoj službenoj stranici, morate otvoriti Postavke i odabrati “Isprobajte novi Gmail”, a možete se prebaciti i na staru verziju, ako to želite. Međutim, to za sada nije dostupno u našoj državi, a među 1.4 milijarde korisnika samo će nekolicina imati priliku isprobati ove super cool značajke. Na temelju navedenog, govorimo o prilično uzbudljivim inovacijama i jedva čekam da ih isprobam!

Izvori: Google, Verge

iPhone Xs

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!