imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Giroptic iO 360 test – Zabilježite najbolje trenutke u 360 stupnjeva


Tržište kamera od 360° nudi prilično čudna rješenja za one koji svojim iPhoneom žele snimati fotografije koje se mogu zaokretati te uhvatiti sve oko nas. Mi smo dobili priliku upoznati se s jednom od njih, kompaktnom Giroptic iO 360, te smo zajedno proveli nekoliko tjedana.

Kada smo dobili Giroptic iO 360, bio sam malo skeptičan i nisam bio siguran što da radim s tom kamerom. Iskreno, nikada nisam radio s kamerom od 360°, ali ime tvrtke zvučalo mi je poznato. Stoga sam se bacio na istraživanje te zaključio dvije stvari.

Kao prvo, kamere od 360° djeluju mi kao da su zapele u fazi prototipa, kao da još uvijek nisu dovršeni proizvodi. A kao drugo, ovu kameru već sam vidio. Bila mi je poznata s Facebookove konferencije F8, na kojoj je tvrtka s 4000 iO kamera svjetskoj publici predstavila selfije u 360°.

Kamera je stigla u zgodnoj kutijici koja se jednostavno otvara, pa lako možete baciti prvi pogled na svoj novi uređaj. Doduše, ne izgleda baš kao tipična kamera: radi se o otprilike 7 cm dugom dodatku, izrađenom od prilično čvrstog materijala nalik plastici. Bijelo kućište zaštićeno je plavim pomičnim dodatkom koji pomaže u stabilizaciji kamere.

Za razliku od drugih bežičnih uređaja, ova kamera – namijenjena prvenstveno za snimanje selfija – može se povezati na Lightning konektor. Također, pohvala dizajnerima jer su uzeli u obzir različite profile mobitela, pa sam kameru lako postavio na svoj iPhone 7 obučen u Appleovu silikonsku masku. Dapače, tako je bila još stabilnija.

U App Storeu možete pronaći dvije aplikacije za ovu kameru. Premda postoji i zasebna aplikacija za video pozive, dovoljno je da preuzmete iO 360 jer i ona omogućuje video pozive. Ja obično tim putem razgovaram s prijateljima i rodbinom u inozemstvu. Jedan moj prijatelj nedavno se preselio na krasno mjesto, pa mi je žao što on nema Giroptic iO 360 – mogao bi me nazvati u bilo koje doba i odvesti u svojevrsnu šetnju.

Samo korištenje prilično je jednostavno: dovoljno je da povežete uređaj s mobitelom i aplikacija se automatski pokreće. Možete postavljati videa uživo na Facebook, YouTube i druge platforme – čak i u vlastiti prostor za pohranu – te tako dijeliti svoje avanture u realnom vremenu s tisućama drugih korisnika. Ako se držite izvanmrežnog korištenja, imat ćete pregršt drugih opcija: snimajte selfije (s obzirom na to da kamera vidi sve u 360°, nećete se moći sakriti), selfie videa, pa čak i timelapseove.

Aplikacija ima podršku za sve spomenute društvene mreže i platforme, ali lako možete postavljati svoje sadržaje na bilo koju drugu platformu, te stvarati posebne poveznice za svaku fotografiju ili video koji snimite. Gotovu fotografiju možete gledati na tri načina: tradicionalnom žiroskopskom rotacijom, u obliku panorame, a možete je i duplicirati kako bi funkcionirala s bilo kojim VR-naočalama kompatibilnima s iPhoneom ili s Google Cardboardom.

Važno je napomenuti da uređaj trebate držati naopako. Zašto? Jednostavno – morate povezati kameru na Lightning konektor. U suprotnom, polovicu leće prekrili biste rukom.

Sustav u realnom vremenu povezuje dvije fotografije nastale dvjema kamerama od 195°. To znači da ne trebate čekati, slika je odmah gotova. Doduše, ogromna leća ima jednu manu: lako je možete zapackati prstima te tako slike učiniti mutnima. Naravno, s vremenom ćete naučiti kako joj najbolje pristupiti te gdje držati ruke. U setu dobivate i plastičnu presvlaku kako biste zaštitili kameru kada je ne koristite. Još jedna velika pohvala.

Giroptic iO 360 može snimati videa u MP4 formatu s rezolucijom od 1950 x 960 piksela te 30 fps-a, i fotografije u JPEG formatu s rezolucijom od 3840 x 1920 piksela. Ispod leća smještena je baterija od 915 mAh, što se možda čini pretjeranim, ali kada se uigrate te počnete češće koristiti kameru, neće vam izdržati ni cijeli dan. Ipak, odlično je što uređaj ima svoje napajanje jer bi inače za čas istrošio bateriju na iPhoneu.

Primijetio sam i da je s donje strane kamere, ispod leća, smješten mikrofon. Nije da osjetno poboljšava audio kvalitetu snimki, ali sam uređaj djelomično zaklanja mikrofon na iPhoneu, pa taj dodatni dobro dođe. Zbilja je dobro osmišljen – tijekom snimanja nisam ni primijetio da kamera ne koristiti iPhoneov mikrofon.

Kada govorimo o ovakvoj vrsti dodataka, kvaliteta slike nije jedino što je važno – važno je i kakav je osjećaj koristiti ga. Ovakvu kameru nećete jeftino platiti, pa je nužno da vam se sviđa držati je u rukama. Meni je u početku bilo malo čudno staviti je na donji dio mobitela te koristiti naopako, ali brzo sam se naviknuo. Također, plug & play način rada zbilja je intuitivan i uvelike olakšava proces prilagodbe.

Što se tiče dizajna i pomalo nedovršenog izgleda koji sam spomenuo na početku, istražio sam ponudu u potrazi za alternativnim rješenjima. Vjerujem da su kreatori donijeli ispravnu odluku kada su odabrali opciju povezivanja Giroptica iO 360 s mobitelom umjesto opcije tronošca koja dolazi s nekim drugim bežičnim uređajima. Kada bolje razmislite o tome, uređaj je ovako puno lakši za korištenje – ne trebate petljati s postavljanjem stalka, ne trebate tražiti nekoga za pomoć, doslovno je isto kao kada snimate običan selfie.

Jedino na što se trebate naviknuti jest držanje iPhonea naopako. Pazite, tako je težište na drugom mjestu, pa ćete mobitel trebati primiti malo drugačije. Kada ne koristite kameru, lako je možete skinuti i spremiti u džep.

Da zaključimo! Giroptic kamera omogućuje snimanje u 360° veoma kompaktnim uređajem, koji možete koristiti jednom rukom. U softverskom pogledu sve je također pomno odrađeno, pa svi imaju jednostavan pristup snimkama bez potrebe za skidanjem vezane aplikacije.

Kvaliteta slike i zvuka sasvim je zadovoljavajuća, a uređaj sve zna; međutim, nedostaje onaj wow efekt. Sviđaju mi se materijali od kojih je izrađen te kompatibilan dizajn spremnika. Baterija je u potpunosti dovoljna i zbilja je odlično što kamera ne crpi bateriju iPhonea. Sadrži sve funkcije koje tražimo u ovakvoj vrsti uređaja.

Prema uputama, uređaj traži iOS 8 ili noviju verziju, a funkcionira sa svim iPhoneima i iPadima s Lightning konektorom, pa ne trebate kupovati posebnu opremu da biste ga koristili. Ako često putujete, ova kamera bila bi vam odličan suputnik te omogućila da svoja iskustva podijelite s drugima.

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!