imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Napokon je stigla prva javna beta verzija iOS-a 12

Hoćete li i vi isprobati beta verziju?

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Gdje je na slici prikazan pokušaj phishinga – s lijeve ili desne strane?


Nemoguće je pogoditi, zar ne? Jednostavno ne možete razlikovati službeni skočni prozor od onoga kojim vam netko pokušava ukrasti lozinku. Upravo na to upozorava razvojni programer Felix Krause, autor ovih prikaza.

Korisnici su se već naviknuli na pojavljivanje skočnih prozora u kojima ih Apple traži da se identificiraju te unesu svoju Apple ID lozinku. S obzirom na to da se to događa prilično često, s vremenom počnemo automatski upisivati svoju lozinku te nastaviti raditi što god smo već radili. Međutim, u teoriji, moguće je da smo upravo dali svoju lozinku za Apple ID nekome kome zbilja nismo trebali.

Krause je objasnio da korištenjem UIAlertControllera, alata koji je Apple stvorio za razvojne programere i koji imitira točan dizajn ovih prozora, možemo lako i bez previše kompliciranog kodiranja pripremiti phishing napad. Premda namjerno nije podijelio taj kod s javnosti, kaže da sadrži manje od 30 redaka.

Ovaj trik nije ništa novo, a Apple automatski izbacuje bilo kakav sličan kod tijekom pregleda aplikacije prije njezinog postavljanja na App Store. U ovom se slučaju više radi o „podizanju svijesti“ nego o upozorenju na stvaran rizik, ali uvijek je dobro biti svjestan svega ovoga kako bismo lakše mogli prepoznati slične napade.

Ako vam se skočni prozor pojavi dok koristite neku aplikaciju, samo pritisnite tipku Home (pod uvjetom da je imate, naravno). Znat ćete da se radi o sistemskoj poruci ako je i dalje vidite na početnom ekranu; međutim, ako nestane sa zatvaranjem aplikacije, radilo se o pokušaju phishinga.

Izvor: Macrumors

BTS 2018

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!