imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Gboard od sada podržava više jezika

Gboard od sada podržava više jezika


Googleova popularna tipkovnica od sada podržava više jezika, a dodana je i mogućnost diktiranja. Također, dobili smo novi paket emotikona; čini se kako nema nadogradnje aplikacije u 2017. godini bez novih emotikona.

Prošlog tjedna izašla je nova nadogradnja za popularnu tipkovnicu naziva Gboard. Vjerojatno ima mnogo korisnika koje zanima kakva je Googleova tipkovnica u odnosu na originalnu na iOS-u, pa smo preko vikenda napravili mali test.

Ova tipkovnica bila je vrlo popularna i kada je imala podršku za manje jezika. Možda ste čak pomislili da biste se potpuno prebacili na nju u slučaju da dođe podrška za hrvatski jezik. Sada je Gboard dobio nadogradnju, koja je dodala mnoge nove jezike uz one koji su već bili podržani, a među njima je i hrvatski. Pogledajmo što sve može aplikacija.

Gboard od sada podržava više jezika

Bilo bi potpuno besmisleno detaljno analizirati sve funkcije Gboarda, ali ima slijedeće značajke: pretraživanje Google tražilicom dok tipkate, “Gliding” (povlačenje prsta preko zaslona dok tipkate), ugrađena GIF pretraga i teme koje korisnik može uređivati. Popisu je dodana mogućnost diktiranja, što se može činiti kao puno jednostavnija funkcija od Google pretraživanja, ali zaista nije. Razlog tome je što Apple ne omogućuje pristup diktiranju drugim developerima.

Ali, Google je pronašao način. Kada odaberete diktiranje pritiskom na Space, prebacit ćete se na aplikaciju gdje možete podešavati Gboard. U njoj ćete vidjeti zaslon koji izgleda kao Google Now, na kojem možete diktirati ono što želite. Nakon što završite, aplikacija će prebaciti tekst, a vi možete nastaviti tipkati. Nije najjednostavnije rješenje, ali radi vrlo dobro, a prepoznavanje riječi je vrlo dobro.

Što se tiče samo tipkanja, Gboard je još uvijek sjajan. Prijedlozi riječi rade sjajno, a vrlo brzo se naviknete na Glide. Nadogradnja je donijela podršku za hrvatski, češki, danski, nizozemski, finski, grčki, poljski, rumunjski, švedski, katalonski, mađarski, malajski, ruski, latino-američki španjolski i turski, što znači kako aplikacija trenutno podržava 20 jezika. U nadogradnji je dodana i manje zanimljiva opcija Doodles. Ovu opciju možete otvoriti preko animiranog G gumba. Prava revolucionarna nadogradnja je dodatak iOS 10 emotikona.

Sve u svemu, tvrtka je napravila sjajan posao, te su stvorili jednu od najboljih tipkovnica za iOS. Jedini problem koji biste mogli imati je onaj vezan uz Google stereotip: koje podatke aplikacija šalje i kome? U teoriji šalje statističke podatke i podatke o diktiranju na Googleove servere. Što je zapravo istina nije jasno; sve što možemo napraviti je odlučiti vjerujemo li tome ili ne.

Gboard od sada podržava više jezika

Bez obzira na to, Gboard je sjajna alternativa. Ako su vam naglasci važni, probajte ovu tipkovnicu. Zamjena je vrlo jednostavna: samo je potrebno pritisnuti gumb s globusom, koji se nalazi pored Space gumba.

Gboard je dostupan za besplatno preuzimanje na App Storeu

Beoplay_h9_i
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.