imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Game Dev Tycoon za iOS – izgradite najbolji razvojni studio na svijetu


Nakon što je osvojila računalne platforme, krajem prošle godine prva igra male ekipe razvojnih programera Greenheart objavljena je i za iOS. Testirali smo Game Dev Tycoon na iPhoneu.

Volim igre u kojima se gradi i upravlja, igre koje zahtijevaju više vještina od ciljanja i trčanja. Draže mi je kada se trebam usredotočiti na neku odluku koja ima utjecaj na čitav daljnji razvoj igre, a ako je takav sustav uparen sa simulacijom stvarnosti, rezultat može biti veoma uzbudljiv.

Puno sam igrao Football Manager. Na kraju se ispostavilo da su njezini razvojni programeri imali bolje sustave te preciznije informacije nego mreže najvećih nogometnih momčadi na svijetu.

U ovoj igri ipak nema zvijezda: Game Dev Tycoon bavi se manjim razvojnim studijem, zapravo podrumskom tvrtkom koja se nastoji boriti s vodećim imenima u industriji. Doduše, ne radi se o tipičnoj podrumskoj tvrtki jer članovi ove ekipe rade diljem svijeta te daju sve od sebe da doprinesu projektu. Neće vas začuditi da je radnja smještena u 21. stoljeće. Pogledajmo kakva je ova igra!

Radnja započinje 1980-ih, prije širenja i popularnosti osobnih računala. Usamljeni razvojni programer radi na svojoj računalnoj igri. U ovoj fazi igra je jednostavna jer su vaša sredstva i mogućnosti prilično ograničeni. Možete odabirati između tek nekoliko opcija vezanih uz igre i teme.

Možete razvijati za dvije platforme: Commodore 64 i PC, s minijaturnim udjelom na tržištu. Pretpostavljam da neću otkriti previše kada kažem da je druga opcija puno bolji izbor, jer će ta platforma zapravo i zaživjeti. Dok vi razvijate osnovne aplikacije, hardverska ekipa stvara sve novije platforme s kojima imate dozvolu surađivati.

Igra se čini prilično jednostavnom – trebate postići ravnotežu između grafike, priče i svih drugih elemenata kako biste stvorili uspješnu igru. Vaš dovršen rad ocjenjuju novinari i utjecajne osobe unutar industrije (baš kao i u stvarnom svijetu), a uspjeh igre ovisi o njihovom mišljenju. Nije ih lako zadovoljiti i dovoljna je samo jedna kriva odluka pa da vaša tvrtka bankrotira.

Kako napredujete kroz igru, na raspolaganju ćete imati sve više alata. Važno je da malo istražite postojeće igre; da vidite koje kombinacije prolaze, a koje ne; koga zaposliti, a koga preskočiti. Baš kao i u stvarnom životu.

Također, morate čuvati energiju svojih zaposlenika te pametno iskoristiti njihove vještine. Morate ih i podučavati te poticati da rade na vlastitom razvoju. U slučaju propalih projekata, može se dogoditi da će tvrtka trebati prihvatiti dodatne poslove kako bi izbjegla bankrot.

Upravljanje novcem vrlo je važna stvar. Mogli biste završiti u problemima ako previše trošite na reklame, ako sudjelujete na velikom broju sajmova, a osobito ako vaše igre ne ostvaruju veliku zaradu. Ponavljamo, nekoliko krivih poteza i igra je gotova.

Naravno, tu su i banke koje će vam ponuditi zajmove s visokim kamatnim stopama. Ako niste spremni redovito plaćati rate, vaš studio kupit će neka veća tvrtka i to za siću. Potom će pred vama biti samo dvije mogućnosti: možete započeti novu igru ili se vratiti na neku raniju razinu pa pokušati drugačije odigrati karte.

Game Dev Tycoon krcat je potezima koji se temelje na odnosu akcije i reakcije – radi se o nizu odluka koje mogu imati pozitivan ili negativan utjecaj na krajnji ishod igre. Je li bolje razviti osrednju igru kojom ćete ostvariti polagani priljev novca ili zakoračiti na stazu inovacije, srezati marketinške troškove, uložiti sve u istraživanje i razvoj te se usuditi riskirati?

Igra će vam pružiti sve odgovore dok pratite razvoj u svijetu tehnologije. Tu su i rođenje Gameboya, PlayStationa 2 i Xboxa 360. Ako volite igre koje simuliraju stvarni svijet te u kojima sve ovisi o vašim odlukama, Game Dev Tycoon idealan je izbor za vas.

Preuzmite Game Dev Tycoon u App Storeu (univerzalna, 42,99 HRK).

iPhone Xs

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!