imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Funkcionalno Apple I računalo u sjajnom stanju

Funkcionalno Apple I računalo u sjajnom stanju


Na objavljenom YouTube videu je trenutno moguće vidjeti savršeno funkcionalno Apple I računalo, koje je izloženo u Londonu. Steve Wozniak napravio je ovo računalo zajedno sa svojim prijateljem Steveom Jobsom 1976. godine, kada su pokrenuli jednu od najvrijednijih svjetskih tvrtki, Apple.

Nekada je dobro vidjeti dio povijesti. Vjerojatno posjedujete iPhone ili MacBook, a nevjerojatno je vidjeti video u kojem je njihovo postojanje omogućeno. Evolucija računala i pametnih uređaja je u potpunosti promijenila naše živote; ovi uređaji su danas nezaobilazan dio našeg života. Ako razmišljate samo o osnovnim primjerima, ove uređaje koristite na poslu, za razgovor s prijateljima, za sport, za zabavu; na svim ovim područjima računala su stvorila potpuno novi kontekst. To ne bi bilo moguće bez dva genijalca koja su stvorila nešto revolucionarno u svojoj garaži. Appleovo prvo računalo, Apple I, završeno je 1976. godine, te je bilo jedini proizvod koji je Apple nudio tri godine.

Funkcionalno Apple I računalo u sjajnom stanju

Tadašnja cijena od 666.66 dolara sada je porasla na gotovo neprocijenjivu vrijednost, jer računalo ima nevjerojatnu povijesnu vrijednost. Ljudi koji ne znaju o čemu se radi možda bi smatrali kako ovaj proizvod više izgleda kao otpad nego kao povijesni uređaj, ali nemojmo zaboraviti kako ovo računalo još uvijek radi, a staro je 40 godina. Nadalje, računalo je bilo baza za sve ostale Apple proizvode koji su ga slijedili. Teško je odrediti vrijednost starih računala, ali Apple I koji nije funkcionalan je nedavno prodan za 815 tisuća dolara, a ovaj primjerak još savršeno radi.

Još jedan faktor koji određuje cijenu je činjenica da postoji samo 200 uređaja na svijetu, te su ga osobno napravili najveći umovi u industriji. Kako je Appleova vrijednost rasla, Apple I kult se sve više razvijao. Mogli ste kupiti ove uređaje za samo dio današnje cijene prije 10-15 godina. Danas, nije toliko važna cijena, nego želi li vlasnik uopće prodati računalo. Vrijednost računala raste iz godine u godinu.

Apple I nikada nije bio popularan među korisnicima; ali Apple II, koji je izašao 3 godine poslije, je druga priča. Ovaj model smatra se jednim od prvih osobnih računala, što je zanimljiv nesporazum, jer obično kada kažemo PC (Personal Computer), mislimo na sva ostala računala osim Maca. Iako tehnički ova pretpostavka nije točna, jednostavno je postala dio govora. Apple I koji je u videu trenutno je izložen u Victoria & Albert muzeju u Londonu, pa ako se slučajno nađete tamo, svakako pokušajte posjetiti izložbu.

Izvor: Cult of Mac

Beoplay_h9_i
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.