imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Fotografirani Appleovi samovozeći automobili


Točnije, Lexus RX450h kojeg Apple koristi za testiranje programa kreiranog da upravlja automobilom. Čini se da se nisu šalili: čim su dobili dozvolu za testiranje programa, odmah su se bacili na posao.

Automobil koji je opremljen raznim dodatnim dijelovima i uređajima možda na prvi pogled izgleda čudno, ali možemo biti sigurni da su takvi prizori sasvim uobičajeni na cestama Silicijske doline. Prošla je godina bila vrlo uzbudljiva za projekt Appleovog automobila: prvo su se pojavile vijesti da tvrtka radi čitav automobil, ali kasnije smo saznali da se Projekt Titan vjerojatno odnosi samo na izradu programa koji bi sam upravljao automobilom. To ne znači da Appleov automobil neće jednom ugledati svjetlo dana, samo što se to sigurno neće dogoditi tako brzo.

01_apple_selfdriving_cars_out_on_street_tests

Sudeći po slikama koje su poslane Bloombergu, Gurmanu i još nekim internetskim izvorima, Apple je postavio velik broj senzora na testni Lexus, koji pomažu automobilu u kretanju ulicama. Iako na videu možete vidjeti vozača za upravljačem, na automobilu se nalazi i 64-kanalni uređaj za navigaciju koji čini taj automobil jednim od najnaprednijih samovozećih vozila. Prema glasinama koje su se pojavile početkom godine, i Google i Uber žele kupiti tu tehnologiju, u vlasništvu tvrtke Velodyne Lidar Inc, premda bi za nju trebali platiti ogromnu cijenu.

Čini se da Apple nema vlastite hardverske dijelove za automobil – unatoč glasinama koje smo ranije čuli, potrebne su dijelove nabavi od partnerskih tvrtki. Iz Apple još uvijek nisu komentirali te navode. Dobili su dozvolu za testiranje tri automobila istih modela. Ekipa predvođena Bobom Mansfieldom napokon u stvarnim uvjetima može testirati kod na kojem su radili. Kako Apple nema vlastitu marku automobila, ostali će proizvođači vjerojatno moći koristiti njihov softver u zamjenu za određene tantijeme: Volkswagen i BMW navode se kao potencijalni partneri.

02_apple_selfdriving_cars_out_on_street_tests

Konkurencija unutar industrije samovozećih automobila postaje sve oštrija. Nije samo Apple dobio dozvolu za testiranje takvih vozila: na području države Kalifornije, ukupno je 30 tvrtki dobilo istu dozvolu početkom ovog mjeseca, uključujući startup tvrtke, tehnološke gigante i proizvođače automobila. Iz kalifornijske Službe za sigurnost prometa otkrili su da Waymo i Zoox rabe isti model Lexusa kao Apple za razvoj svojih programa.

03_apple_selfdriving_cars_out_on_street_tests

Automobili nisu u potpunosti nepoznato područje za Apple. Samo se sjetite više-manje uspješnog CarPlaya lansiranog prije nekoliko godina, koji je trebao zamijeniti računalno sučelje na upravljačkoj ploči. Ipak, taj sustav nije bio veoma poznat i ljudi su se požalili da nije zadovoljio očekivanja.

Izvor: Bloomberg

iPhone_X
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.