imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Fotografije će zauzimati manje prostora u iOS-u 11


Tek smo kratko pričali o ovoj novoj funkciji, iako će ona donijeti vrlo važnu promjenu: dva nova formata medijskih datoteka bit će predstavljena s iOS-om 11. HEIF će biti format fotografija, dok će HEVC biti za videozapise. Ta dva nova formata mogu nam uštedjeti mnogo prostora za pohranu.

Proteklih nekoliko godina, iOS kamera je koristila standardnu H.264 video kompresiju za videozapise i JPG za slike. Međutim, kamera u iPhoneima je postajala sve bolja i bolja svake godine, te su datoteke koje je stvarala također postale veće. Kako biste se borili protiv ovog problema, bio vam je potreban veći prostor za pohranu; i na iPhoneu i na could servisu po vašem izboru.

Ipak, postoji još jedno učinkovitije rješenje za ovaj problem: efikasnije procedure kompresije. Ovdje visokoučinkoviti slikovni format, ili HEIF (High Efficiency Image File Format), i visokoučinkovito video kodiranje, HEVC (High Efficiency Video Coding) dolaze u igru. Oba formata su novije tehnologije: programeri su dovršili točne tehničke specifikacije negdje krajem 2015. godine. Ovi programeri ne rade za Apple, stoga ovo nije opet o nama i o dobivanju rješenja iz normalnih standarda. Tvrtka se u osnovi priprema za buduće trendove potrošnje i stvaranja medija.

01_photos_will_take_up_less_space_in_ios11

Što će to značiti za korisnike? To će uglavnom značiti da ako koriste ova dva formata, njihove fotografije i videozapisi će zauzimati gotovo upola manje mjesta nego prethodno, i sve to s činjenicom da kvaliteta neće biti gora, već baš suprotno. To je ono što učinkovitiji proces potrošnje čini.

Mnogi vjerojatno ne znaju, ali Apple već neko vrijeme upotrebljava HEVC kompresiju u iPhoneima, točnije, u FaceTimeu. Da, video chatting se dogodio putem ovog formata u iPhoneu 6 i kasnijim uređajima, zahvaljujući kojemu možete pričati uz ugodnu kvalitetu čak i kada je internetska veza loša, da i ne spominjemo kako možete uštedjeti na propusnosti i podatcima.

02_photos_will_take_up_less_space_in_ios11

Ako slučajno koristite iOS 11 beta (pisali smo o tome biste li trebali isprobati beta verziju ili ne u ovom članku), možete sami probati magiju za sebe. Sve što trebate učiniti jest prebaciti se između High Efficiency i Most Compatible opcija formatiranja u Settings > Camera > Formats. Možete aktivirati HEIC i HEVC formate kompresije s High Efficiency opcijom, ili možete ostati na JPG i H.264.mov formatima datoteka s Most Compatible opcijom. U 9to5macu, testirali su ovu opciju.

Autor tog članka fotografirao je noću u New Yorku. Fotografija koju je slikao u JPG-u je bila 2MB, dok je u HEIF-u bila 1.2MB. Nešto slično se dogodilo i s videozapisima. Videozapis s H.264 kompresijom je stvorio datoteku od 61.2MB, dok je H.265, to jest HEVC stvorio datoteku čija je veličina bila samo 33MB. Razmislite samo o tome koliko to zapravo vrijedi, posebice ovih dana kada možete snimiti 4K videozapis s vašim telefonom, što uvijek rezultira s ogromnim veličinama datoteka.

03_photos_will_take_up_less_space_in_ios11

Pitanje je, naravno, kompatibilnost, jer trenutno, ne podržavaju svi programi i uređaji ove formate. Iako ne sumnjamo da će se, ako je ova kompresija stvarno toliko napredna, proširiti diljem svijeta u vrlo kratkom roku. Pogotovo ako Apple pomogne tom procesu s par milijuna kompatibilnih uređaja koje ljudi koriste kako bi uslikali više od milijarde fotografija dnevno, kao što smo mogli saznati tijekom WWDC-a.

Možete pročitati više o ostalim značajkama novog iOS-a 11 u ovom članku.

Izvor: 9to5mac

iPhone Xs

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!