imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Filmski redatelj tvrdi da iPhone fotografija zapravo nije fotografija


Redatelj Wim Wenders je naveo tri razloga koja podupiru njegov argument. Slažete li se s njime?

Wim Wenders je 72-godišnji priznati njemački redatelj. Njegovi filmovi su nekoliko puta nominirani za Oscara, a da i ne spominjemo da je tijekom svoje karijere zaradio nekoliko nagrada, poput one iz Cannesa, nagradu BAFTA i Zlatnog medvjeda na Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu.

Međutim, Wim Wenders je nedavno za BBC izjavio sljedeće:

iPhone fotografija zapravo nije fotografija.

Wim Wenders

Redatelj je naveo tri razloga koja podupiru njegov argument – pa pogledajmo koji su to:

  • Problem s fotografijama koje nastanu na iPhoneu je taj da ih nitko ne vidi nakon što su snimljene. Čak ni oni koji su snimili fotografiju, a fotografija se ni ne ispisuje.
  • Što manje mogućnosti imate, to kreativniji morate postati. Međutim, pretvoriti svaku sliku u njenu suprotnost možda nije znak kreativnosti.
  • Fotografija je izvorno izumljena kao istinitije svjedočanstvo našeg svijeta od slika. Fotografija se više ne povezuje s pojmom istine.

Osobno, ne mogu se složiti s Wendersom oko ovog pitanja, ali definitivno ima nešto istine u tome što govori. Činjenici da nitko ne vidi fotografije nastale na iPhoneu nakon što su snimljene možemo proturječiti do određene mjere – dovoljno je provjeriti Facebook ili Instagram i imate priliku vidjeti milijune fotografija koje su snimljene s iPhoneom.

Naravno, činjenica je da mnoge od tih fotografija koje su snimljene s iPhoneom ostanu na telefonu i nikada ne završe na drugim platformama, ali to je uglavnom zahvaljujući tome što danas možemo snimiti beskonačan broj fotografija bez ikakve naknade i ne moramo birati skupe postupke. Umjesto koncepta kvalitete, prevladava količina, međutim slike se ipak mogu vidjeti.

Činjenica da primjenjivanje filtera na digitalnoj fotografiji ne zahtijeva puno kreativnosti je također istinita. Bez osjećaja za ljepotu, fotografija neće biti dobra, a fotograf koji želi biti dobar i dalje treba dobar osjećaj za kreativnost. Moguće je napraviti komercijalnu fotografiju s analognom kamerom. Filteri nemaju nikakve veze s ovime. Zapravo: ne zahtijeva li fotografiranje kamerom manje kreativnosti od slikanja? Znači li to da fotografija ubija kreativnost?

Na kraju, činjenica da se grana umjetnosti preobražava, i da se njeni ciljevi mijenjaju – ne znači da će ona izblijedjeti i izgubiti svoju bit. Današnja fotografija nije ono što je bila prije? To je moguće. I? Nijedna grana umjetnosti danas ne znači ono što je značila prije 3000 godina. Međutim, njihova bit nije izgubljena.

Ipak, to je samo moje mišljenje; možda među vama ima i onih koji se slažu s redateljem. Podijelite vaše mišljenje s nama u komentarima.

Izvor: 9to5Mac

Ako sumnjate da je moguće snimiti kreativne fotografije s iPhoneom koje su vrijedne čak i fotografima, trebali biste provjeriti dobitne radove ovogodišnjih nagrada za iPhone Photography.

Izaberi pravi iPhone

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!