imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

F1 2016 – nevjerojatno realistična trkaća igra za Mac


Godinama nije bilo dobre trkaće igre za Mac, ali Feral Interactive sada nam se iskupio svojom zapanjujuće realističnom igrom. A kažu da nema dobrih igrica za Mac…

Feral Interactive tvrtka je za razvoj igrica, a sigurno je poznata svima koji vole igrati ozbiljnije igre na svojem Macu (ili Linuxu). Ova je ekipa osmislila i odličnu seriju igara Total War, a zadnja u tom nizu – WARHAMMER – upravo je postala dostupna u App Storeu. U današnjem ćemo se članku osvrnuti na igru F1 2016, koja je također relativno nova: pojavila se na virtualnim policama App Storea početkom travnja ove godine.

01_f12016_incredibly_lifelike_game_for_mac

Ova je igra osobito posebna jer koristi Appleovu novu API Metal platformu, koja je prvi put uvedena u El Capitanu, te koja značajno poboljšava grafičke performanse. Uspjeh je očigledan jer nikada nismo vidjeli igricu za Mac takve grafičke kvalitete.

F1 2016 koristi najnovije efekte za fotorealistično generiranje grafičkog sadržaja, poput dinamičnog prikaza dima, trave i kose, ali i na najelegantniji mogući način sprečava pojavljivanje alias-efekta. Metal omogućuje mnogo djelotvornije korištenje procesora i grafičke kartice nego što je prije bilo moguće, pa se F1 2016 može igrati na mnogim modelima Maca.

Iskreno, nikada nismo bili obožavatelji Formule 1: gledanje automobilskih utrka nije nešto što nas osobito zanima, a jedini vozač za kojeg znamo je Michael Schumacher (ovim putem šaljemo mu želje za što brže ozdravljenje). Međutim, trebalo nam je samo par sekundi da se zakačimo za igru. Vjerojatno je jednostavnije pokazati vam službeni trailer, nego pokušati detaljno opisati zašto je tako dobra – odmah će vam biti jasno o čemu pričamo:

Igra je dobila i vrlo pozitivne kritike te je premašila 85% na stranicama Steam i Metacritic. Međutim, što ovu igru čini tako dobrom? Mi smatramo da je ključ upravo u iznimno realističnoj atmosferi. Na trkaću se traku spustio pljusak, mokri asfalt reflektira odbjegle sunčeve zrake, motori grme, i vi stvarno povjerujete da ste poznati svjetski vozač te da upravo ulazite u presudnu utrku sezone. Sve ovo popraćeno je autentičnim govorom komentatora; dok sjedite u vozilu okruženi ste svojom ekipom koja potanko prolazi plan za cijelu utrku; a tu su i TV reporteri, koji vam guraju kamere u lice. Jasno je vidljivo da su kreatori igrice pazili na sve detalje prilikom njezine izrade, a sve kako bi pružili igračima što stvarniji doživljaj. Premda vrlo malo toga znamo o ovom sportu, vjerujemo da ništa ne može bolje približiti običnog čovjeka pravom iskustvu vožnje trkaćih automobila od ove igrice.

02_f12016_incredibly_lifelike_game_for_mac

Čitavo je to iskustvo dodatno poboljšano mogućnošću biranja različitih načina igranja. Onima koji vole svijet trkaćih vozila najviše će se svidjeti opcija Career. Taj način igre savršeno je opisan njegovim sloganom: „Sami probijte put do pobjede i uzdignite se do pobjedničkog mjesta.“ Tako vi sami odabirete svoje ime i broj, dobijete personaliziranu kacigu, upoznajete svog zastupnika i inženjera, a zatim igra može početi. Inženjer će vam pomoći urediti vozilo, a vrlo ćete brzo shvatiti da i najmanje preinake mogu znatno utjecati na ishod utrke. Vaš će vam zastupnik davati razne korisne savjete: primjerice, u kojem bi se smjeru trebala razvijati vaša ekipa, te trebate li prepraviti neke stavke ugovora. Ako slušate zastupnikove savjete te pametno igrate, moći ćete postati prava legenda na kraju desete sezone.

Igra ima i druge uzbudljive dodatke osim Careera: možete se utrkivati u načinu igre s više igrača, možete sudjelovati u kvalifikacijskim utrkama, a možete birati želite li se okušati u brzim utrkama ili pak u pravim prvenstvima. Sve to odvija se na brojnim različitim trkalištima napravljenima po uzoru na prave lokacije, a vi ste okruženi pravim ekipama i igrate ulogu pravog vozača. Kao što smo već rekli, igra F1 2016 uistinu je realistična, a upravo je to – uz krasnu grafiku – njezina najbolja karakteristika.

03_f12016_incredibly_lifelike_game_for_mac

Teško je napisati išta više o ovoj igri: jednostavno je trebate isprobati. Ni gledanje snimki igranja neće vam dobro dočarati onaj osjećaj adrenalinskog naleta koji vam preplavi tijelo čim se na semaforu upali zeleno svjetlo. Štoviše, ova igra više podsjeća na simulator jer ćete uistinu osjetiti stres vožnje. To je još jedan razlog zašto nam se toliko sviđa ovaj proizvod Feral Interactivea.

Od srca preporučujemo igru F1 2016 svima koji vole ovakve sportove – oni će vjerojatno najviše uživati u utrkama. Naravno, u njoj se trebaju okušati i svi oni koji žele igrati igru visoke kvalitete na svojem Macu. Moramo vas samo upozoriti da F1 2016 zahtijeva opasan hardver. Čak su i minimalni sistemski zahtjevi prilično veliki: potreban vam je Intelov procesor pete generacije od barem 2.8 Hz, 8 GB RAM-a, te 2 GB NVIDIA 680, AMD R9 280M, Intel Iris 540 ili pak neka još snažnija grafička kartica. A nemojmo zaboraviti ni na 30 GB slobodnog prostora.

S cijenom od 49,99 eura, F1 2016 možda i nije najjeftinija igra u App Storeu, ali zasigurno je jedna od najboljih.

Izaberi pravi iPhone

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!