imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Evolucija Retina MacBooka Pro


Nedavno predstavljeni modeli MacBooka Pro 2018 slijede tradiciju koja je započeta 2012. godine. Pogledajmo što se promijenilo u posljednjih šest godina te kako se ova serija razvijala.

Premda je tehnologija Retina predstavljena još 2010. godine s iPhoneom 4, implementirana je u tek u MacBookima 2012. godine. Prilikom njezinog predstavljanja na WWDC-u, Phil Schiller hvalio je novi zaslon kao iznimno tanak i kvalitetan. Ta dva faktora samo su se poboljšavala s vremenom, a zaslon je doživio cjelokupnu transformaciju 2016. godine. Međutim, priča o razvoju ovog računala ima mnogo poglavlja.

S obzirom na to da sam tijek razvoja nije bio osobito spektakularan, usporedit ćemo najnoviju verziju iz 2018. s prvim Retina MacBookom Pro (15-inčne modele) kako bismo vidjeli što se sve promijenilo u šest godina.

Zaslon

Počnimo sa zaslonom Retina, po kojem je cijela serija i dobila ime. Nije tajna da oba Retina MacBooka Pro imaju Retina zaslone. Čak se ni rezolucija (2880 x 1880 px) i gustoća piksela (220 ppi) nisu promijenile. Međutim, svjetlina zaslona porasla je s 300 nita na 500, što je osjetna razlika. A tu je i najnovija značajka, tehnologija True Tone.

Osim toga, zahvaljujući brojnim uštimavanjima i nadogradnjama, ako stavite zaslone oba modela jedan pored drugoga, jasno ćete vidjeti razliku. Prvenstveno zato što su 1 GB memorije, NVIDIA GeForce GT 650M i Intel HD Graphics 4000 na modelu iz 2012. zamijenjeni Intel UHD Graphicsom 630 Radeon Pro 555X (ili 560X) te s 4 GB memorije.

Procesor

Prvi je model predstavljen s 4-jezgrenim Intel Core i7 procesorom od 2,7 GHz, koji je radio na maksimumu od 3,7 GHz, zahvaljujući Turbo Boostu. Novi model zadržava i7 procesor na 2,6 GHz clock speeda sa šest jezgri i maksimalnom brzinom od 4,3 GHz, opet zahvaljujući Turbo Boostu. Model sa 6-jezgrenim Intel Coreom i9, s 2,9 GHz brzine (4,8 GHz maksimum) očigledno je sasvim nova razina, barem u usporedbi sa starijim modelima.

Upravo smo proslavili Intelov 50. rođendan. Prema glasinama, tog proizvođača procesora čekaju teška vremena, osobito ako se Apple usudi napraviti onaj ludi potez te prijeđe na vlastite procesore za Macove.

Baterija

Prvi Retina MacBook Pro obećao je sedam sati rada na zadacima pretraživanja, zahvaljujući ugrađenoj bateriji od 95 Wh. Taj je kapacitet u najnovijim modelima smanjen na 83,6 Wh, ali normalno vrijeme za pretraživanje poraslo je na deset sati. U teoriji, to zvuči odlično, ali bojimo se da je Apple prije bio puno iskreniji kada su brojke u pitanju.

Nikada nismo vidjeli MacBook kako radi deset sati, ali, s druge strane, ne možemo reći ništa loše o njegovoj bateriji. Ipak, nije slučajnost da je Apple uklonio podatak o stanju baterije s trake izbornika. Ne sumnjamo da je bilo nekih unaprjeđenja i na tom području, čak i ako nisu bila toliko spektakularna kao u slučaju procesora.

Dimenzije

Neumorni Jony Ive sjekirom je uklanjao centimetre s MacBookova. Težina 15-inčnih modela pala je s 2,02 kg na 1,83 kg, a s početne debljine od 1,8 cm došli smo na 1,55 cm. Ali najvažnija promjena jest stanjivanje okvira, što je značajno utjecalo na ukupnu veličinu.

Konektori

Dobro, ovo je bolna tema, ali ne možemo je preskočiti. Računalo iz 2012. imalo je:

  • ulaz za punjenje MagSafe 2,
  • dva Thunderbolt ulaza,
  • HDMI ulaz,
  • dva 5 GB 3.0 USB-A ulaza i
  • čitač SD kartice.

Njegov mlađi brat iz 2018. ima tek četiri Thunderbolt ulaza i tri USB-C ulaza. To je sve. Iako svi oni mogu služiti za punjenje i imaju brzinu prijenosa podataka do 40 GB/s, trebat će vremena da se na to naviknemo.

Zvuk

U slučaju zvuka, nije bilo osobitih promjena, ali razlika se jasno čuje. Kao i prije šest godina, novi model ima dva stereo zvučnika. Međutim, subwoofer novih uređaja promijenjen je u zvučnik veće tonske visine, što zvuk čini puno boljim. Ni mikrofon nije prošao neke velike promjene, samo što im je broj porastao s dva komada na tri. Hvala nebesima, 3,5-mm ulaz i dalje je s nama, samo je pitanje koliko će još dugo preživjeti…

Dodaci

Ne smijemo zaboraviti na brojne dodatke, zbog kojih je aktualni model mnogo pametniji od onog iz 2012. Samo se sjetite nedavno predstavljene „Hey Siri“ naredbe, Bluetootha 5.0, prednosti T2 čipa i Touch Bara, te skenera otiska prsta.

Trebam li zamijeniti uređaj novijim?

Kao u slučaju iPhonea, MacBooki su čuveni po svojoj izdržljivosti. Čak i ako govorimo o šest godina starom uređaju, neće ga zaobići novi OS, MacOS Mojave. A kada su u pitanju performanse, svi zadaci koji ne zahtijevaju brutalnu snagu lako se mogu odraditi na Retina MacBooku Pro 2012. Ipak, to se računalo približava umirovljenju, softverska podrška prije ili kasnije će biti povučena, a servisi ih neće moći prihvatiti zbog nedostatka rezervnih dijelova.

Ako razmišljate o kupnji novog uređaja, uzmite u obzir nekoliko stvari. S jedne strane, posljednji uređaj istog dizajna bio je MacBook Pro 2015. To su najnovija računala koja imaju sve konektore i staru tipkovnicu, s krunom Appleovog logotipa sa stražnje strane. Ako niste spremni za najnoviji dizajn kojemu nedostaju brojni konektori, savjetujemo vam da kupite taj model iz 2015., sigurno će vam dobro poslužiti više godina.

Ako pak želite novi dizajn, stvari su malo složenije. Mi smatramo da nije najpametniji potez prijeći s modela iz 2016. na onaj iz 2017., jer promjene uključuju tek sitne površinske preinake. Model iz 2018. puno je bolji izbor, jer je prošao značajnu nadogradnju. Primjerice, snažniji 13-inčni model MacBooka Pro 2018 bez problema nadmašuje temeljni 15-inčni model iz 2016. Ako se ne bojite prelaska na manji model, te želite osjetiti poboljšanje u performansama, razmislite o kupnji tog uređaja.

Ako želite zamijeniti stariji uređaj, preporučujemo vam bilo koji od ovogodišnjih modela. Također, ako vam je cijena problematična, možete pronaći Touch Bar modele iz 2017. po povoljnijim uvjetima. Izbor je na vama, a opcije su brojne – bilo da ste ljubitelj tradicionalnih modela, ili pak onih najnovijih.

iPhone Xr

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!