imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Evo zašto su Zimske olimpijske igre važne za tehnologiju


Zna gdje ste, što radite i s kime razgovarate. Što je to? Točan odgovor na to pitanje je 5G mreža.

Ovogodišnje zimske olimpijske igre u PyeongChangu imaju izvanredna tehnološka rješenja. Tijekom sportskih događaja, stotine dronova i kamera slijede svaki korak sportaša, a njihovi rezultati stižu do publike s najmanjom mogućom odgodom; publika također može uživati u igrama uz pomoć VR headsetova. I sve to zahvaljujući Intelovoj 5G mreži koja nikada nije testirana na ovako velikoj publici.

Tehnologija je doista značajan aspekt zimskih olimpijskih igara. Ona sinkronizira komunikaciju mnogih uređaja. Također, omogućava da 1200 dronova bude međusobno povezano kao i osvjetljavanje 5 prstenova, simbol svih Olimpijskih igara. Intel je u suradnji s korejskim Telecomom u PyeongChangu stvorio mrežu koja se nikada do sada nije koristila.

Najvažnija stvar u vezi 5G mreže je to da se sve događa u stvarnom vremenu. Brzina mreže je do 10 Gbit/s, što je deset puta brže od 4G mreže, a stopa odgovora je zaista niska – samo djelić sekunde. Stoga uređaji koji imaju podršku za 5G mogu međusobno komunicirati u stvarnom vremenu, a to pak znači da stotine dronova mogu letjeti okolo bez sudaranja.

A to je samo jedna od mnogih stvari koje su moguće, no to je jedan od najboljih razloga zašto je zaista odlično živjeti u 2018. godini. Prijenos uživo osiguravaju kamere od 360 stupnjeva i Intelovi Falcon 8+ dronovi koji lete iznad publike i pokazuju potpuno novu perspektivu. Ovaj sustav omogućava korisnicima da prate više od 30 različitih sportskih događaja u VR headsetu s Intelovim TrueVR sustavom.

Ova nevjerojatno brza mreža je također važna zbog objavljivanja rezultata. Putem službene aplikacije događaja, svi odmah mogu pristupiti vremenima i informacijama o tome što se događa. Iza svega toga nalazi se ogroman cloud koji je jezgra usluge.

Očito, rezultati ne stižu na uređaje korisnika putem 5G mreže jer trenutno u upotrebi nema uređaja s 5G podrškom. Emitiranje i informatički sustav dvorane međusobno komuniciraju na toj brzini. A to je dovoljno kako bismo vidjeli da je sve sinkronizirano, kako na mreži, tako i van nje.

Intelov test bi mogao biti zaista važan u budućnosti, te bi nas mogao približiti ovoj tehnologiji. Uskoro bi mogli stići uređaji koji podržavaju 5G mrežu – možda sljedeće godine – što bi im omogućilo komunikaciju s bilo kojim stanicama koje su dizajnirane za rukovanje tom mrežom.

Izvor: Medium

iPhone 7 3.999 kn

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!