imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Evo macOS-a à la iOS


Jedan veoma kreativan dizajner zamislio je kako bi izgledalo kada bi Apple, nadahnut univerzalnim aplikacijama, izbacio sljedeću verziju macOS-a punu iOS elemenata. Pa, rezultati su iznenađujuće dobri.

Krajem prošle godine pisali smo kako Mark Gurman vjeruje da bi najbolja nova značajka iOS-a 12 i macOS-a 10.14 moglo biti uvođenje univerzalnih aplikacija. To bi omogućilo razvojnim programerima da stvaraju aplikacije koje funkcioniraju na iPhoneu, iPadu te na Macu.

„Razvojni programeri možda će već od sljedeće godine moći dizajnirati jednu aplikaciju koja funkcionira i na uređaju s dodirnim ekranom i na uređaju s mišem i trackpadom, odnosno i na operativnom sustavu iPhonea i iPada, ali i na Macovom hardveru“, tvrdi Gurman.

Apple ima običaj otkriti novu generaciju svojih operativnih sustava na WWDC-u, koji se održava početkom ljeta. Dakle, već predviđamo neke nove značajke – ali zašto bi to bilo dobro za nas?

Status ovog projekta kodnog imena Marzipan još uvijek je nepoznat, a ne bismo ga trebali ni uzimati zdravo za gotovo. Postoji velika šansa da ćemo se morati još malo strpjeti jer službeni izvori tvrde kako će se Apple ove godine usredotočiti na stabilnost. Stoga je moguće da će se ovi veći razvojni planovi odgoditi za sljedeću godinu.

„Planovi su navodno još uvijek promjenjivi, pa može doći do promjena u implementaciji ili do otkazivanja čitavog projekta“, kazao je Gurman.

Ipak, postoji šansa da se macOS i iOS spoje. Álvaro Pabesio zamislio je tu mogućnost, te prikazao svoju viziju: macOS-u dodao je malo Kontrolnog Centra, novi izbornik te – naravno – Dark Mode.

Najupečatljivija razlika jest traka izbornika. Naime, Pabesio ju je u potpunosti uklonio te u gornji desni kut smjestio izbornik nalik Kontrolnom Centru, s klasičnim tipkama izbornika na lijevoj strani.

A Dark Mode… Premda se na macOS-u može podesiti tamnija tema, to vrijedi samo za izbornik i Dock. Pabesio je zamislio čitav sustav tamnim, a prema njegovim konceptualnim slikama, to rješenje odlično izgleda.

Oni koji su duboko integrirani u Appleov ekosustav voljeli bi izbornik Devices. Na njemu bi mogli upravljati i drugim uređajima, poput Watcha, HomePoda, AirPodsa i drugih.

Za kraj, osmislio je i novo sučelje za zadane aplikacije s malo dodatnih funkcija. Bez suviše komentara, evo slika.

Izvor: 9to5mac, Behance

Izaberi pravi iPhone

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!