imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Evo koje iPhone očekujemo ove godine


Kuo nas je sve iznenadio te objavio gomilu informacija o novim modelima iPhonea koji se očekuju 2018. godine. Dobrih je vijesti mnogo, ali svi ljubitelji Touch ID-a morat će se suočiti s razočaravajućim činjenicama.

Ming-Chi Kuo jedan je od najpouzdanijih izvora kada se radi o vijestima u svezi Applea. Upravo zato smatramo kako možemo vjerovati informacijama koje vam donosimo u nastavku članka. Prema navodima MacRumorsa, KGI-jev analitičar te je informacije izvukao iz bilješki o istraživanju provedenom u svezi novih uređaja i to od različitih dobavljača, a sve ih je podijelio s javnosti.

Krenimo od ključnih informacija: kao i lani, možemo očekivati tri nova uređaja – sljedeću verziju jubilarnog 5,8-inčnog iPhonea X, veću 6,5-inčnu Plus verziju te treći uređaj koji će veličinom biti između ova dva modela, te nešto pristupačnije cijene.

U slučaju 5,8-inčnog te 6,5-inčnog uređaja ne očekuju se neke značajnije promjene: dizajn s OLED ekranom ostat će isti, baš kao i dvostruka kamera. Najveća nadogradnja možda će biti vezana uz bateriju – ako je vjerovati Kuovim izvorima, trenutno rješenje s dvije ćelije u obliku slova L moglo bi biti zamijenjeno jednom baterijom u istom obliku, ali s 10% više kapaciteta. I trenutna baterija iPhone-a X vrlo je dobra, ali ova nova ideja ima više potencijala.

Plus model očigledno će imati veću bateriju, i to očekivane snage između 3300 i 3400 mAh. Oba bi uređaja mogla imati 4 GB RAM-a te tehnologiju TrueDepth s podrškom za Face ID, bez neke velike razlike u odnosu na prethodnika. Također, očekuje se novi procesor, možda nazvan A12.

Novi SE model mogao bi biti velik 6,1 inča

Ove godine mogli bismo čuti sve više glasina o novom SE modelu. Doduše, čini se da u tom pogledu više baratamo željama korisnika i novinara, nego pravim činjenicama. Ipak, novi 6,1-inčni model mogao bi zadovoljiti potrebe na ovom području.

Možemo očekivati uređaj koji izgleda kao iPhone X, ali s manje funkcija te više kompromisnih rješenja. Mogao bi uključivati TrueDepth sustav kamera i Face ID, te čak imati zaslon bez okvira, ali umjesto OLED-a, vjerojatno bi imao LCD zaslon bez podrške za 3D Touch.

To također znači da bi veoma popularan Touch ID mogao biti isključen iz daljnje ponude. Oni koji vole tu opciju trebaju se držati iPhonea 8 i 8 Plus.

A tu su i drugi kompromisi:

  • umjesto od nehrđajućeg čelika, kućište bi moglo biti aluminijsko;
  • možda neće biti bežičnog punjenja;
  • uređaj bi sa stražnje strane mogao imati samo jednu umjesto dvostruke kamere;
  • baterija u obliku slova L mogla bi biti zamijenjena pravokutnim oblikom jačine 2850 ili 2950 mAh, što bi moglo biti poboljšanje u odnosu na trenutnu bateriju u iPhoneu X.

Zbog svega navedenoga, cijena uređaja mogla bi biti pristupačnija, između 700 i 800 dolara. To je u blizini izvorne cijene iPhonea 7 Plus. Kuo također vjeruje da ovaj „jeftiniji“ model neće utjecati na smanjenje cijene trenutnog modela – veća je vjerojatnost da će tvrtka prestati s proizvodnjom tog uređaja.

Jesmo li zadovoljni?

Ako se sve ove informacije pokažu točnima, možda nećemo biti toliko zadovoljni – prošle smo se godine najviše veselili vijestima o jubilarnom modelu iPhonea. Te nam glasine već nedostaju, jer ove godine neće biti curenja takave vrste informacija.

Međutim, trgovci i dobavljači mogu biti zadovoljni: proizvodnja bi mogla teći bez problema jer se ne očekuju promjene u dizajnu ili uvođenje naprednijih tehnologija. To bi ujedno značilo i bolje zalihe u vrijeme lansiranja uređaja. Doduše, ove informacije važnije su za tržište Istočne Europe nego za SAD, jer je prodaja ovdje značajno kasnila zbog premalih zaliha.

Svi koji su ranije koristili Plus model sada napokon mogu biti zadovoljni. Korisnici koji su prešli s iPhonea 7 Plus na iPhone X imali su razloga za nezadovoljstvo – veličina zaslona na koji su se naviknuli puno je veća od zaslona iPhonea X. Pa, sada će moći dobiti Plus model sa svom najnovijom tehnologijom. Doduše, jedino ako su voljni to dobro platiti: sve najviše zanima cijena uređaja s OLED zaslonom, a nagađa se da bi 5,8-inčni model mogao zadržati istu cijenu. S druge strane, Plus model mogao bi imati početnu cijenu između 1100 i 1350 dolara. Drugim riječima, ovo bi mogao biti najskuplji iPhone do sada – jedino je pitanje kolika će ta rekordna cijena točno biti?

Ni oni koji su očekivali uređaj SE veličine ne mogu biti zadovoljni. Premda uređaj veličine 4 inča savršeno sjeda u ruku, činjenica je da su se naše želje i očekivanja promijenili u zadnjih nekoliko godina, a i razvojni programeri naučili su stvarati aplikacije na većoj površini.

Izvor: MacRumors

Trebamo se strpjeti još nekoliko mjeseci do lansiranja ovih novih uređaja, ali ako mislite da vaš trenutni iPhone neće toliko izdržati, navratite do iSTYLE servisa na ekspresnu zamjenu baterije ili zaslona.

Izaberi pravi iPhone

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!