imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Napokon je stigla prva javna beta verzija iOS-a 12

Hoćete li i vi isprobati beta verziju?

Evo kako Face ID uspijeva biti potpuno nepristran


Apple, u kojemu postoji radno mjesto rukovoditelja zaduženog za raznolikost unutar tvrtke, očigledno stavlja veliki naglasak na stvaranje proizvoda i funkcija koje su u potpunosti bez predrasuda prema ljudima svih rasa. Kako su to uspjeli postići u slučaju Face ID-a?

Možda se sjećate onog velikog skandala od prije nekoliko godina, vezanog uz predstavljanje Apple Watcha, kada taj pametni sat navodno nije uvijek savršeno funkcionirao na ljudima tamnije boje kože. Naravno, to nije zato što je Apple utjelovljenje zla i diskriminacije, nego zato što se tehnologija monitora pulsa nije mogla uspješno nositi s takvom situacijom. A zašto to nije mogla? Zato što Watch koristi fotopletizmograf, odnosno PPG.Ta tehnologija u principu funkcionira putem senzora koji emitira svjetlost, a čiji dio apsorbiraju pulsni valovi. Stoga se reflektirajuće vrijednosti u određenoj mjeri razlikuju od onih izvorno emitiranih, a na temelju te razlike sat izračunava brzinu pulsa. Međutim, na tetoviranoj ili tamnijoj koži, tamniji pigmenti kože – uz pulsne valove – mogu pridonijeti razlici u rezultatima. Apple je taj problem riješio, a u međuvremenu su se pobrinuli da se ništa slično više ne ponovi.

U slučaju Face ID-a, testna faza bila je temeljita i sveobuhvatna, pa zato ova tehnologija tretira sva lica jednako, bez obzira na rasu. Sve ovo znamo zahvaljujući američkom senatoru iz Minnesote, Alu Frankenu, koji je napisao otvoreno pismo Timu Cooku u kojem je izrazio svoju zabrinutost u svezi Appleove nove biometrijske identifikacije te bojazan da bi ona mogla biti rasistička. Apple je u svojoj službenoj izjavi dao odgovor na senatorova pitanja te objasnio zašto nema razloga za brigu.

Bilo nam je jako važno da ovaj proizvod bude dostupan ljudima svih rasa i etničkih skupina. Face ID koristi neuralne mreže za povezivanje lica, koje smo razvili koristeći više od milijardu slika, uključujući IC i dubinske slike (nap. ur.: 3D slike), a koje smo sakupili u istraživanjima provedenima uz suglasnost ispitanika.

Radili smo s ispitanicima iz čitavog svijeta kako bismo imali reprezentativnu grupu ljudi s pripadnicima svih spolova, životnih dobi, etničkih skupina i drugih karakteristika. Prema potrebi smo i proširivali istraživanja kako bismo osigurali što veću preciznost za različite grupe korisnika. Također, neuralna mreža uvježbana je da prepozna i odbije prevare, pa sprječava pokušaje otključavanja mobitela pomoću fotografija ili maski.

Sada kada je ova informacija objavljena, svi – a osobito senator Franken – mogu biti mirni. Doslovno je nemoguće da Face ID bude rasistički nastrojen.

Izvor: Cult of Mac

iPhone XR

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!