imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Predstavljen iOS 12 – Apple WWDC 2018

Pogledajte nove funkcije sljedećeg sustava!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Evo kako Apple obučava vozače samovozećih automobila


Do sada uopće nismo bili sigurni rade li u Cupertinu na automobilskom projektu. Ali zahvaljujući Business Insideru, sada znamo kakve biste testove trebali proći kada biste željeli postati vozač samovozećih automobila u Appleu.

Iako ne znamo radi li Apple na pravom samovozećem automobilu ili samo na softveru koji bi upravljao takvim automobilima, činjenica jest da rade na nekakvom projektu vezanom uz tu temu. U suprotnom, prošle godine ne bi molili Državnu agenciju za sigurnost prometa (NHTSA) da izmijeni neke dijelove zakona pod nazivom Fixing America’s Surface Transportation (FAST Act).

01_apples_training_for_drivers_of_selfdriving_cars

Taj zakon propisuje da svi veći proizvođači automobila koji su već prisutni na tržištu ne trebaju tražiti dozvole za testiranje samovozećih automobila ni izuzeća od raznih sigurnosnih uvjeta. Međutim, one tvrtke koje tek ulaze u ovo tržište, poput Googlea i – čini se – Applea, i dalje moraju aplicirati za te iste dozvole i izuzeća. U svakom slučaju, nije bilo nikakvih problema s NHTSA-om, te je Apple dobio dozvole za testiranje tri Lexusova TX450h SUV-a pa ih sada smiju voziti unutar granica države Kalifornije. Također, smiju testirati što god žele unutar same tvrtke.

Naravno, ovi će automobili i dalje trebati vozača, spremnog da preuzme kontrolu nad vozilom u slučaju prestanka rada softvera, jer je to jedini način da se spriječe moguće nesreće. To znači da će ti vozači imati veliku odgovornost jer bi nesreće uvelike mogle ugroziti ideju razvoja samovozećih automobila. Apple ništa neće prepustiti slučaju te će zaposliti samo najkvalificiranije automobilske stručnjake.

02_apples_training_for_drivers_of_selfdriving_cars

Kada kažemo „najkvalificiranije“, to doista i mislimo – prema izvorima Business Insidera, kandidati će morati položiti sedam testova kako bi postali Appleovi vozači. Ti su testovi slični tipičnim testovima u običnoj autoškoli: naglo zaustavljanje i ubrzavanje, usko U zaokretanje i sl. No ovi su testovi teži jer vozač mora prepoznati u kojem trenutku treba preuzeti kontrolu nad vozilom i zamijeniti softver. Svi kandidati imaju na raspolaganju pažljivo pripremljene priručnike i puno prilika za probne vožnje kako bi usavršili svoje vještine.

03_apples_training_for_drivers_of_selfdriving_cars

Apple trenutno obučava šestero ljudi za tri automobila. Ako želite biti jedan od kandidata, čini se da vam treba doktorat iz strojnog učenja s nekog od prestižnijih sveučilišta, ili pak radno iskustvo iz tvrtke poput Boscha ili Tesle. U svakom slučaju, takve je reference Business Insider pronašao na LinkedIn profilima trenutnih kandidata.

04_apples_training_for_drivers_of_selfdriving_cars

Čini se da je Appleov glavni cilj razviti i usavršiti odgovarajući softver za samovozeće automobile. Još uvijek ne znamo možemo li očekivati i pravi Appleov automobil. Ipak, sigurno je da na nečemu rade – jedino je pitanje kada će to nešto biti gotovo.

Izvor: 9to5mac i Business Insider

iPad akcija 1999 kn

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!