imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Elon Musk strahuje od pojave robota ubojica, očekuje mjere predostrožnosti od UN-a


Više od 100 stručnjaka za robotiku potiče uvođenje propisa u vezi umjetne inteligencije i robota koji se upotrebljavaju u vojsci, te zahtijevaju da ih se stavi u formalnu mrežu kako bi spriječili invaziju robota ubojica. Elon Musk i ostale utjecajne osobe u tehnološkoj industriji koje dijele njegovo mišljenje žele da mjere predostrožnosti budu donesene što prije.

Bilo bi teško za reći čemu se točno možemo nadati u budućnosti, ili što bi nam se moglo dogoditi sa spajanjem umjetne inteligencije i robotske tehnologije. Međutim, kada Stephen Hawking, Steve Wozniak i Elon Musk ponavljaju istu mantru iznova i iznova, da će doći do nekih problema s robotima, tada biti prestrašen nije pretjerivanje. Tisuću ‘insidera’ je već pozivalo na prevenciju 2015. godine, što vjerojatno nije bila nikakva slučajnost. Jedina stvar za koju su zloslutne riječi Elona Muska i ostalih dobre je za pomaganje “bolje biti siguran nego požaliti” taktici da raste.

Elon Musk, koji je prvenstveno poznat po Tesli i SpaceX-u, i još 115 drugih takvih osoba koje se mogu nazvati stručnjacima na području umjetne inteligencije, pozvali su UN da učini nešto protiv robota koji se koriste u ratnim situacijama. Prema njihovom stajalištu, AI i roboti će donijeti treću revoluciju vojske. Ovi strojevi su Pandorina kutija i donijeti će strah čovječanstvu. Autori ovog pisma su također dodali kako nije preostalo puno vremena za djelovanje, budući da su robotika i arsenal oružja već na razini koja je posve nezamisliva za normalne ljude.

Jednom razvijeni, oni će dopustiti da se oružani sukobi odvijaju u razmjerima većim nego ikada prije, i vremenski brže no što ljudi mogu shvatiti. Oni mogu biti oružje terora, oružje koje tirani i teroristi koriste protiv nevinih populacija, i oružje koje je hakirano te postavljeno da se ponaša na nepoželjne načine.

Međutim, budućnost i situacije koje se razvijaju nisu svima tako turobne. Na primjer, osnivač Facebooka, Mark Zuckerberg je nedavno reagirao na ispad Elona Muska, rekavši kako ne razumije ljude koji pokušavaju uveličati svoje apokaliptične scenarije. On smatra da će umjetna inteligencija učiniti naše živote boljima na mnogo različitih načina. Muskova reakcija na ovo preko Twittera bila je: Pričao sam s Markom o ovome. Njegovo razumijevanje teme je ograničeno.

Izvor: BBC

iPad_akcija

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!