imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Dvostruka kamera na iPhoneu stvar je prošlosti – idemo na trostruku


Ništa nije dovoljno. Ako su izvori tajvanskog Economics Daily Newsa u pravu, prvi iPhonei s tri leće sa stražnje strane mogli bi stići već sljedeće godine. Kvaliteta slike ne bi trebala eksponencijalno porasti, ali slikanje u mraku moglo bi biti kvalitetnije.

Kada je 2016. godine predstavljen iPhone 7, njegov Plus model bio je pravi hit zbog svoje dvostruke kamere. Danas nas takve stvari više ne iznenađuju, sli tada je to bilo nešto zbilja posebna, premda Apple nije prva tvrtka koje je implementirala tu tehnologiju. Ipak, bili su među prvima koji su pomogli u njezinom širenju.

Dvostruka kamera ima mnogo prednosti, poput portretnog načina rada te dvostrukog optičkog zooma. Razvoj tehnologije kamera nije stao ondje i sada je došao čas za prelazak na tri leće. Konkurentna tvrtka nedavno je lansirala prvi uređaj s tom tehnologijom, a čini se kako će se i iPhone ubrzo pridružiti novom trendu.

Očigledno se radi o šali…

Prema tajvanskom Economic Daily Newsu, koji donosi relativno pouzdane vijesti, linija iPhonea iz 2019. godine ima će barem jednog člana s „trećim okom“.

U izvještaju se navodi da će rezultat biti 5x zoom, ali nema detalja o tome radi li se o optičkoj, digitalnoj ili hibridnoj vrsti, premda je to najvažniji podatak. Ipak, s obzirom na to da iPhone 8 s jednom lećom ima 5x digitalni zoom, a iPhone X s dvije leće ima 10x digitalni i 2x optički zoom, možemo pretpostaviti da bi taj budući iPhone mogao imati 5x optički zoom.

U većini slučajeva kamere s tri leće imaju primarnu leću s ogromnom rezolucijom, telefoto leću s nižom rezolucijom, te monokromnu leću sa srednjom rezolucijom i malom brzinom zatvarača. Najveća prednost ove kombinacije nije povećanje optičkog zooma, nego kvaliteta snimanja fotografija u mraku. Snimanje fotografija korištenjem tri kamere uz pomoć posebnog algoritma mogao bi biti veliki napredak u fotografiranju mobilnim telefonima.

Premda ove vijesti zvuče uvjerljivo, nemojte se početi veseliti prije no što ih Ming-Chi Kuo ili Gurman potvrde jer su oni naši najpouzdaniji izvori.

Uostalom, kamera iPhonea svake je godine sve naprednija. Kuo je već rekao da ne trebamo očekivati velike promjene u modelima koji će se lansirati ove godine, ali 2019. mogla bi donijeti nešto novo. Hoće li to biti trostruka kamera ili nešto drugo, sigurno ćemo saznati na vrijeme.

Izvor: MacRumors

Izaberi pravi iPhone

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!