imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Napokon je stigla prva javna beta verzija iOS-a 12

Hoćete li i vi isprobati beta verziju?

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Dow Jones je napravio ogromnu pogrešku, nitko nije kupio Apple


Dow Jones Newswire nedavno je podijelio ogromne lažne naslove u kojima su naveli kako je Google kupio Apple za 9 milijardi dolara. Burza je reagirala prilično zanimljivo na temelju ovih lažnih informacija, iako se sve oporavilo nakon što je pogreška priznata. Jesmo li ušli u doba lažnih vijesti?

Dow Jones izvješćuje o 30 najvažnijih situacija američkih tvrtki na burzi iz minute u minutu, te je tako Apple također dio financijskih indeksa s najvećim utjecajem na svijetu. Zamislite newsfeed koji se stalno osvježava i koji objavljuje vijesti o trenutnim događajima, i na temelju njih, stvara vrijednosti udjela uz pomoć algoritma. Iako je teško vidjeti tehničku pozadinu burze, ovih dana umjetna inteligencija kao tehnologija sudjeluje u marketingu, i već znamo da ovi razvoji nisu toliko daleko od stvaranja savršenog teksta.

Iz nekog nepoznatog razloga, ogromna pogreška je ušla u sustav te objavila da će Google kupiti Apple za 9 milijardi dolara na temelju zadnje volje i oporuke Stevea Jobsa. Vijest očito nije točna, a uskoro nakon što su obrisali objavu navodeći tehničke poteškoće kao razlog problema, Dow Jones je priznao da je napravio pogrešku. U međuvremenu, cijena Appleovih dionica je porasla za 2 dolara, a potom se sve vratilo u normalu. Ali kako takva lažna vijest može biti tehnička pogreška? Je li AI napisao i taj unos?

Nedavno smo pisali o tome kako postaje sve teže i teže vjerovati recenzijama koje su objavljene na Internetu, jer ako mislimo da možemo razlikovati plaćeni komentar od stvarnog komentara, onda također moramo uzeti u obzir i komentare stvorene uz pomoć strojnog učenja, koje može oponašati ljudsko razmišljanje s vrlo niskom stopom pogrešaka. Što bi se dogodilo kada bismo to usvojili na izraženijim područjima poput sustava koji utječu na ekonomske procese i način na koji svijet radi? U slučaju Dow Jonesa vjerojatno nije postojalo ništa namjerno, ali vrijedi razmisliti o tome kako se to moglo dogoditi.

Izvor: The Verge

EDU

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!