imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Napokon je stigla prva javna beta verzija iOS-a 12

Hoćete li i vi isprobati beta verziju?

Dow Jones je napravio ogromnu pogrešku, nitko nije kupio Apple


Dow Jones Newswire nedavno je podijelio ogromne lažne naslove u kojima su naveli kako je Google kupio Apple za 9 milijardi dolara. Burza je reagirala prilično zanimljivo na temelju ovih lažnih informacija, iako se sve oporavilo nakon što je pogreška priznata. Jesmo li ušli u doba lažnih vijesti?

Dow Jones izvješćuje o 30 najvažnijih situacija američkih tvrtki na burzi iz minute u minutu, te je tako Apple također dio financijskih indeksa s najvećim utjecajem na svijetu. Zamislite newsfeed koji se stalno osvježava i koji objavljuje vijesti o trenutnim događajima, i na temelju njih, stvara vrijednosti udjela uz pomoć algoritma. Iako je teško vidjeti tehničku pozadinu burze, ovih dana umjetna inteligencija kao tehnologija sudjeluje u marketingu, i već znamo da ovi razvoji nisu toliko daleko od stvaranja savršenog teksta.

Iz nekog nepoznatog razloga, ogromna pogreška je ušla u sustav te objavila da će Google kupiti Apple za 9 milijardi dolara na temelju zadnje volje i oporuke Stevea Jobsa. Vijest očito nije točna, a uskoro nakon što su obrisali objavu navodeći tehničke poteškoće kao razlog problema, Dow Jones je priznao da je napravio pogrešku. U međuvremenu, cijena Appleovih dionica je porasla za 2 dolara, a potom se sve vratilo u normalu. Ali kako takva lažna vijest može biti tehnička pogreška? Je li AI napisao i taj unos?

Nedavno smo pisali o tome kako postaje sve teže i teže vjerovati recenzijama koje su objavljene na Internetu, jer ako mislimo da možemo razlikovati plaćeni komentar od stvarnog komentara, onda također moramo uzeti u obzir i komentare stvorene uz pomoć strojnog učenja, koje može oponašati ljudsko razmišljanje s vrlo niskom stopom pogrešaka. Što bi se dogodilo kada bismo to usvojili na izraženijim područjima poput sustava koji utječu na ekonomske procese i način na koji svijet radi? U slučaju Dow Jonesa vjerojatno nije postojalo ništa namjerno, ali vrijedi razmisliti o tome kako se to moglo dogoditi.

Izvor: The Verge

Mac_10%_EDU

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!