imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Napokon je stigla prva javna beta verzija iOS-a 12

Hoćete li i vi isprobati beta verziju?

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Dogovor između Applea i Nokije


Nakon godina pravnih nesuglasica, bivši mobilni gigant Nokia i njihov očigledan nasljednik Apple napokon su okončali rat oko patenata. Štoviše, sklopili su i dugoročni dogovor. Nokia će od sada davati Appleu pristup određenim infrastrukturama.

Gledati Nokiju – nekoć veliku tehnološku tvrtku – kako predaje određene uređaje mrežne infrastrukture Appleu budi u nama oprečne osjećaje. Uistinu je bolno gledati ih kako pristaju na kompromis s nadom da će sve izaći na dobro. Gigant iz Cupertina jest pristao nastaviti prodavati Nokijine proizvode u svojim dućanima. Na žalost, ne mislimo na Nokia 3310 mobitele. Na policama neće biti ni Windowsovih mobitela, a možemo zaboraviti da ćemo vidjeti čuvene plave kutije s Nokijinim Bluetooth slušalicama. Predmet ovog dogovora su digitalni Withingsovi zdravstveni uređaji, koje je finska tvrtka dobila prije 18 mjeseci u jednom drugom dogovoru.

01_apple_and_nokia_coming_to_an_agreement

„Ovo je značajan dogovor između Nokije i Applea“, rekla je Maria Varsellona, čelnica Nokijinog pravnog odjela. „Apple i mi sada više nismo suprotstavljene stranke na sudu, nego poslovni partneri koji rade za dobrobit naših korisnika.“

Premda obje strane drže detalje samog dogovora u tajnosti, neke stvari znamo: tako će, primjerice, Apple dati potporu Nokiji u obliku avansne isplate. Nakon godina neuspjeha, Nokia je sa zahvalnošću pristala na to, iako vjerojatno i nisu imali previše izbora. Suradnja između dvije inovativne tvrtke obično ima pozitivne rezultate, a premda je Nokijina serija mobitela neslavno propala, ta tvrtka i dalje posjeduje napredne tehnologije na područjima koja mi mogla biti od koristi Appleu. Nokijina izdržljivost za svaku je pohvalu, pa se samo nadamo da će obje strane biti poštene jedna prema drugoj.

02_apple_and_nokia_coming_to_an_agreement

„Zadovoljni smo ovim rješenjem naših nesuglasica i veselimo se proširenju našeg poslovnog odnosa s Nokijom“, rekao je Jeff Williams, glavni operativni direktor Applea.

Izvor: Apple

Apple Watch Series 1 akcija

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!