imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Napokon je stigla prva javna beta verzija iOS-a 12

Hoćete li i vi isprobati beta verziju?

Definitivno neće biti Apple AR naočala u bliskoj budućnosti


Jednostavno zato što potrebna tehnologija “još uvijek ne postoji” kako bi Apple mogao staviti nešto adekvatne kvalitete na stol. Barem je tako izjavio Tim Cook. Tko zna, možda je sve ovo bilo skretanje pažnje, te će Apple neočekivano iznenaditi korisnike.

U proteklo vrijeme, Tim Cook je volio pričati o proširenoj stvarnosti i svim prednostima koje dolaze s njom. Na primjer, spomenuo ju je kao jednu od njegovih najdražih tehnologija tijekom razgovora sa studentima Sveučilišta u Oxfordu kada su ga pitali o tome. Apple je također predstavio i ARKit s iOS-om 11 koji je ispao zaista dobro, što potvrđuje sve više i više kreativnih aplikacija. Međutim, hardware prije nije spominjan, samo u obliku glasina.

Independent je intervjuirao izvršnog direktora Applea, te su u tom razgovoru iskoristili priliku da pitaju o tome kakva je situacija s predviđenim AR naočalama. Tim Cook nije okolišao i rekao je da “dok sama tehnologija ne postoji” za sada, barem ne ako ih žele stvoriti “na kvalitetan način”. Tada je kategorično izjavio da Apple neće proizvoditi bilo koju vrstu AR hardwarea sve dok ne budu mogli pružiti “odlično korisničko iskustvo”.

Cook smatra kako dvije stvari nedostaju u ovoj jednadžbi: odgovarajući pogled na područje i prikladno visoka kvaliteta zaslona.

Ali sada sve što biste uskoro vidjeli na tržištu ne bi bilo nešto s čime bi bilo tko od nas bio zadovoljan. Ne mislim da bi velika većina ljudi bila zadovoljna. Boli nas briga za to hoćemo li biti prvi ili ne, želimo biti najbolji i dati ljudima odlično iskustvo.

Ima nešto istine u tome što govori. Imamo, na primjer, HoloLens od Microsofta koje izgledaju prilično lijepo i revolucionarne su u svojoj kategoriji, ali kao prvo, vidno polje je još uvijek prilično ograničeno, i kao drugo, kažu da nisu tako udobne za nositi. Zatim imamo sličan pokušaj koji je stvorila Meta, koji je nešto jeftiniji od HoloLensa ali je i dalje jednako ogroman. Konačno, nemojmo zaboraviti ni Google Glass, koji je uspješno riješio problem veličine, ali i dalje je bio ogroman promašaj. Dakle, Apple mora razviti nešto bolje, uspješnije i lakše za prenositi. Međutim, prema Cooku, tehnologija još uvijek nije spremna za to.

Ipak, ne moraju se bojati toga da će ih konkurencija prestići u utrci zahvaljujući ARKitu. Odmah su uletjeli u središte AR razvoja s ARKitom i ako nastave stalno ‘polirati’ platformu, onda će definitivno moći zadržati ovaj položaj neko vrijeme. Kada napokon steknu potrebnu tehnologiju, zasigurno će moći predstaviti par cool naočala koje će, nadajmo se, biti jednako revolucionarne kao i Face ID u usporedbi s prethodnim rješenjima prepoznavanja lica.

Jedna stvar je sigurna: Cook stvarno vjeruje u AR. Također je uspio reći da je uvođenje ARKita imalo jednako važan značaj kao što je i uvođenje App Storea imalo.

Sada ne biste mogli zamisliti svoj život bez aplikacija. AR je takav. Bit će tako dramatičan… – kaže izvršni direktor Applea.

Vidjet ćemo.

Izvor: The Verge

BTS 2018

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!