imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Čovjek koji je osmislio igru za iPhone X na putu za posao


U kartici Danas iOS App Storea možete vidjeti mnogo različitih priča o igrama, razvojnim programerima i Appleovoj zajednici. Ovom su prilikom predstavili nezavisnog razvojnog programera koji je programira na svom mobitelu kada se vrati s posla, kao oblik ispušnog ventila…

Potpuni preobražaj App Storea u iOS-u 11 bila je odlična ideja. Napravili su krasna sučelja, sve je transparentno, sve animacije lijepo pašu. Ali više toga krije se ispod površine. Primjerice, kartica Danas koja je puna Appleovog vlastitog sadržaja, poput dnevnih igara, preporuka aplikacija i drugih priča.

U toj se kategoriji nalazi i „stupac“ Indie Spotlight, u kojem se predstavljaju različiti vanjski razvojni programeri. A ako je netko dostojan biti predstavljen tamo, onda je to Jonathan Topf. Njegovi dizajnerski radovi na Monument Valleyu 2 govore sami za sebe. Međutim, Topf ima i vlastiti projekt, naziva Trick Shot 2.

Igra se temelji na vrlo jednostavnom konceptu: trebate ubaciti loptu u koš. Doduše, ometat će vas različiti predmeti i zakoni fizike. Trick Shot 2 lansiran je prije nekoliko dana, a Apple je imao intervju s njegovim autorom.

Ispostavilo se da je Trick Shot 2 počeo kao usputni projekt. Topf je izradio većinu igre dok je putovao na posao u ured Ustwo Gamesa, gdje je radio na Monument Valleyu. Mogli bismo zaključiti da je Topf pomalo radoholičar, ali ima savršeno opravdanje za to:

Otkrio sam da je prilikom rada na velikim projektima korisno imati neku jednostavnu igru na kojoj mogu raditi, te tako na neki način isprati um. Tako je lakše dobiti pravu perspektivu kada duboko uđem u projekt.

Ako se ne varam, ovo je slučaj kada vam je posao ujedno i hobi. A to nije sve – kada je počeo raditi na Trick Shotu 2, Topfovo osnovno pravilo bilo je da mu ideje i eksperimenti budu što jednostavniji, a proces rada što brži. Kako bi to postigao, osmislio je level editora kompatibilnog s iPhoneom i iPadom, koji mu je omogućio da instantno vodi bilješke. Onda više nije bilo stajanja.

Čak sam se i ja začudio koliko je to utjecalo na moj proces dizajniranja. Mnogo ideja dali su mi sami mehanizmi pokreta koje svakodnevno gledam. Na temelju dosadašnjeg iskustva, znam da najbolje ideje dobijem kada pustim mislima da lutaju, najčešće dok sam u podzemnoj ili dok kupujem hranu. Zahvaljujući tome što je iPhone X vodootporan, jednom sam uspio dovršiti razinu dok sam se tuširao…

Ugrađivanje level editora u Trick Shot 2 bio je samo jedan korak dalje, a upravo je to postala najveća nova značajka te igre. Dovoljno je samo nekoliko klikova da sami izradite razinu i podijelite je s prijateljima. Također, svoje uratke možete dijeliti s drugim igračima. Zato nema potrebe da brinete što ćete kada prijeđete sve razine.

Preuzmite Trick Shot 2 iz App Storea (iPhone, iPad, iMessage, 24,99 kn, sadrži IAP)

Izaberi pravi iPhone

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!