imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Čovjek kojega smatraju iPad umjetnikom


Ne radi se neshvaćenom umjetniku koji želi da se njegovo ime pročuje pa si je dao jedinstvenu titulu – David Hockney poznat je i cijenjen umjetnik današnjice. Njegovo se ime veže uz postanak britanskog pop-arta, a nikada se nije bojao iskušati nove stilove i tehnike. Pa čak ni slikanje na iPadu.

Hockneyjeva djela prilično su jedinstvena, jer svakim svojim radom pokušava stvoriti nešto sasvim novo. Premda je ovaj slikar, fotograf i dekorater ušao u osmo desetljeće života, koristi tehnologiju kao da je mladić. Postao je poznat 1980-ih, zahvaljujući svojim polaroidnim fotografijama, ali je i prije toga stekao titulu prvog britanskog pop-art umjetnika svojim jednostavnim djelima živopisnih boja.

On sam odbacuje sve ove lovorike, te kaže da mu je uzor Picasso. Čuven je po svojoj sklonosti eksperimentiranju, a djelo „We Two Boys Together Clinging“ nastalo je kao grafit. Također, njegovi kolaži nastali spajanjem raznih polaroidnih slika gotovo su preteča današnjih Insta-kolaža – mogli bismo reći da je bio 30 godina ispred svog vremena.

Davidu Hockneyju svijet tehnologije zbilja je blizak – slika na iPadu otkako su predstavljeni prvi modeli. Danas koristi Apple Pencil, ali u počecima se služio samo prstima. Današnja će ga generacija pamtiti kao iPad umjetnika jer su njegova brojna novija djela nastala upravo na Appleovom tabletu.

Ipak, Hockneyjevo „iPad razdoblje“ započelo je još ranije, dvije godine prije lansiranja prvog iPada. Naime, nekoliko stotina slika naslikao je na svom iPhoneu, a i ta su mu djela izložena. Kaže da su ovi uređaji odlični jer ih uvijek imate pri ruci pa vas ništa ne sprječava da izrazite misli kada god poželite.

Fascinirao me je jer sam ga smatrao zapanjujućim vizualnim sredstvom. Trebalo mi je vremena da naučim kako napraviti deblje i tanje linije, kako postići prozirnost te meke obrise. Ali onda sam shvatio da ima odlične prednosti. […] Mislio sam da je iPhone odličan, ali [iPad] odnosi stvari na sasvim novu razinu – jednostavno zato što je osam puta veći od iPhonea, veličine prosječne bilježnice za crtanje.

Hockney voli eksperimentirati. Svojedobno je pokušavao stvarati koristeći prve pisače i fakseve. Stoga ne čudi da je odmah vidio iPhoneov potencijal. Ipak, nije ga bilo najugodnije koristiti zbog male površine zaslona pa nije puno dvojio hoće li se prebaciti na iPad. Doduše, to nije bio lagan pothvat jer zasloni prvih modela nisu bili izrazito precizni i osjetljivi na dodir:

Picasso bi poludio s ovime. Van Gogh također. Zapravo, ne znam umjetnika koji ne bi.

Izvor: Telegraph

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!