imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Cook upozorio ulagače na slabe kvartalne rezultate


U svom pismu ulagačima, Cook je objasnio da su na to utjecali makroekonomski čimbenici, ali i sam Apple.

Nakon konferencijskog poziva vezanog uz najnovije izvješće o zaradi, Luca Maestri, Appleov CFO, najavio je da od sljedećeg kvartala više neće dijeliti podatke o točnim količinama prodanih proizvoda u svakoj kategoriji. Nije raspravljao o razlozima za donošenje te odluke, ali činjenica je da će morati nekako nastaviti davati kvartalna izvješća o svojim uspjesima.

Prije objavljivanja rezultata iz zadnjeg kvartala prošle godine, koji je završio 29. prosinca 2018., Tim Cook je napisao pismo ulagačima. Zašto?

Morao ih je upozoriti da su rezultati tog kvartala drugačiji od očekivanih.

Na početku je ispravio ranije procjene te dodao:

Na temelju tih procjena, naš će prihod biti manji od izvornih očekivanja vezanih uz ovaj kvartal […].

Iznenađuje li nas to? Nimalo. Cook objašnjava da se to dogodilo zbog istih razloga zbog kojih je pala i vrijednost njihovih dionica. Dakle, ovaj se scenarij mogao očekivati. Ali o kojim se to razlozima radi? Evo što kaže Tim Cook:

  • iPhone XS i iPhone XS prerano su lansirani;
  • Promjena tečaja USD-a;
  • Premale početne zalihe;
  • Opća slabost u nekim segmentima tržišta;
  • Niža prodaja u Kini;
  • Jeftinije zamjene baterija.

Oprostite, što? Zašto su jeftinije zamjene baterija uzrokovale lošije financijske rezultate? Ako je vjerovati Cooku, ljudi imaju manju želju zamijeniti starije uređaje kada zamijene bateriju. To ima smisla. Dakle, za sve je kriva baterija – nova može oživjeti čak i one jako stare uređaje. A ako vaš stariji uređaj radi sasvim dobro i brzo, čemu kupovati novi?

To je sažetak cijele priče. Ovo je Appleov problem i nema izravne posljedice za korisnike. Zapravo, bilo je baš lijepo imati priliku zamijeniti bateriju po nižoj cijeni, čak i za iPhone 5s, stare pet godina.

Ovdje možete pročitati cijelo Cookovo pismo.

Izvor: The Verge 1, The Verge 2

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!