imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Clips: Appleova službena aplikacija za snimanje fotografija i videa

Clips: Appleova službena aplikacija za snimanje fotografija i videa


Ako ste se nadali kako će Apple izdati aplikaciju koju ćete moći koristiti u malo profesionalnije svrhe, moramo vas razočarati: Clips je zapravo mega-aplikacija za stvaranje Instagram sadržaja. Ali, vjerojatno je riječ o jednoj od najkvalitetnijih aplikacija za tu svrhu.

U moru svih jučerašnjih važnih najava i nadogradnji uređaja, gotovo smo zaboravili spomenuti novu službenu aplikaciju naziva Clips. Za sada je samo najavljena, bit će dostupna za besplatno preuzimanje početkom travnja.

Clips: Appleova službena aplikacija za snimanje fotografija i videa

Već iz fotografija aplikacije koje su objavili, jasno je kako je Apple prvenstveno na umu imao društvene mreže kada je dizajnirao ovu aplikaciju. Moći ćete snimati fotografije u omjeru 1:1, a na vaše video snimke ćete moći dodati titlove, kako bi ljudi koji ne žele zvuk na Facebooku mogli pratiti video. Možete dodati razne dostupne filtere ili digitalne naljepnice, kao i emotikone. U efektima ćete naći neke sjajne stvari, koje su vam već poznate ako ste koristili slične aplikacije, a neke ste mogli sresti u popularnoj aplikaciji Prisma, kao što su efekt stripa ili umjetničke slike.

Clips: Appleova službena aplikacija za snimanje fotografija i videa

Mogućnosti uređivanja videa u aplikaciji su nešto zanimljivijie. Lako možete napraviti titlove bez obzira snimate li video u aplikaciji ili dodajete već snimljeni video. Nadalje, aplikacija može prepoznati govor, te nakon toga stvarati titlove uz pomoć algoritma prepoznavanja govora; čak će imati lijepe animacije dodavanja titlova.

Kako će ova funkcija raditi na jezicima koji nisu engleski ili jedan od drugih jezika za koje će biti potpuna podrška je upitno: Clips će u teoriji imati podršku za 36 jezika, pa ne morate reći nešto na engleskom kako bi algoritam prepoznao što ste rekli, nego na svojem materinjem jeziku, ako ga aplikacija podržava.

Clips: Appleova službena aplikacija za snimanje fotografija i videa

Clips će biti dostupan za iPhone 5s i novije iPhone uređaje, novi iPad, sve iPad Air i Pro uređaje, iPad mini 2 i novije iPad mini uređaje, te šestu generaciju iPoda. Da, pogodili ste: svi navedeni uređaji rade na 64-bitnoj arhitekturi. To je još jedan dokaz kako 32-bitni uređaji polako odlaze u zaborav.

Nemojte biti razočarani ako niste ljubitelj aplikacija koje se temelje na korištenju emotikona, snimanju selfieja i slično, jer izlazak ove aplikacije znači kako bi iOS 10.3 trebao uskoro izaći, s obzirom da će navedena aplikacija biti kompatibilna samo s navedenim sustavom ili onima koji kasnije izađu, a trebala bi izaći početkom travnja, što znači kako bi do tada trebala izaći i nadogradnja iOS-a.

Izvor: Apple

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!