imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Cijena iPhonea 8 možda raste zbog Samsunga


Južnokorejska je tvrtka odlučila maksimalno iskoristiti svoju situaciju, pa prodaju svoje ekrane suparničkim tvrtkama s bezobrazno visokim maržama. Kuo smatra da Apple mora nešto poduzeti, i to brzo.

Nitko ne može poreći da Samsung Display trenutno proizvodi najkvalitetnije OLED zaslone na svijetu. Dovoljno je da u ruke uzmete Galaxy S8 ili Note 8, sve će vam odmah biti jasno. U tom je kontekstu sasvim razumljivo zašto je Apple – tvrtka koja uvijek stvara proizvode od najkvalitetnijih mogućih komponenti – zatražio Samsung da im proizvede ekrane za iPhone 8.

Ne moramo ni spominjati da druge mogućnosti nije bilo: samo Samsungovi proizvodi zadovoljavaju razinu kvalitete koju Apple traži. I tako dolazimo do problema. KGI-jev analitičar, Ming-Chi Kuo, upozorava na to u svojoj najnovijoj analizi, ističući da takav neravnopravan odnos stavlja Samsung u takvu poziciju da može tražiti od Applea što god želi – primjerice, bezobrazno veliku količinu novca. Čini se da ovoj južnokorejskoj tvrtki skromnost nije vrlina.

Kuo procjenjuje da Apple plaća Samsungu između 120 i 130 dolara po zaslonu. To je značajan porast cijene u odnosu na LCD od 5,5 inča koji je koštao između 45 i 55 dolara, a čak ni veća cijena proizvodnje OLED zaslona ne opravdava više nego stopostotni porast cijene. Apple nema izbora nego platiti. Jedino što mogu učiniti kako bi kompenzirali tolika davanja jest da traže da korisnici plate dio ili čak sve te dodatne troškove. Sudeći po novim nagađanjima oko cijene iPhonea 8, čini se da su se odlučili krenuti tim putem.

U svom izvješću Kuo naglašava da Apple mora pronaći novog dobavljača OLED zaslona i to čim prije. Naravno, u Cupertinu su to već shvatili – pa nisu dali onih 2,7 milijardi dolara LG-ju bez veze. Čini se da LG lijepo napreduje u tom poslu jer su nedavno predstavili svoj V30 pametni telefon s OLED zaslonom od 6 inča, kojega su sami proizveli.

LG V30

Jedini je problem što bi se rezultati suradnje s LG-jem mogli vidjeti tek 2019., a to su čak najoptimističnije procjene. Do tada će Apple predstaviti barem još jedan iPhone, a uskoro će se vjerojatno pojaviti i potražnja za OLED zaslonima u iPadima. Apple je u nezavidnoj situaciji, pa ni ne čudi da se počelo pričati kako razmišljaju o zamjeni OLED-a microLED-om. Tako se više ne bi našli u ovakvoj poziciji, a i pretekli bi konkurenciju.

Izvor: The Verge

Beoplay_h9_i

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!