imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Predstavljen iOS 12 – Apple WWDC 2018

Pogledajte nove funkcije sljedećeg sustava!

Četiri savjeta što napraviti prije instalacije macOS-a High Sierra


Trenutak kada će Apple objaviti svoju najnoviju verziju računalnog operativnog sustava, macOS High Sierra, sve je bliže. Kako bi nadogradnja prošla bez ikakvih problema, bilo bi pametno da poslušate sljedeće savjete.

1. Trebate sigurnosni backup!

Znamo da pričamo o ovom koraku svaki put kada treba instalirati neku veću nadogradnju te da mnogo korisnika više ne shvaća taj savjet ozbiljno, ali vjerujte nam da se radi o veoma važnoj stvari. Ako postoji situacija kada je izrada sigurnosne kopije nezaobilazna, onda je to prilikom velike nadogradnje, odnosno prelaska na novu verziju sustava. Ne traje dugo, a možete uštedjeti gomilu vlastitih živaca ako napravite backup pomoću Time Machinea prije no što započnete proces nadogradnje.

2. Pobrinite se da imate najnovije verzije aplikacija!

Nove verzije macOS-a ne dolaze s novim imenom i novim rednim brojem bez veze, jer donose značajne promjene unutar sustava. Ni ove godine neće biti drugačije: primjerice, bit će nam predstavljen novi APFS sustav. Više detalja o tome možete pročitati ovdje. Tako velika promjena može uzrokovati niz problema s kompatibilnošću.

Srećom, većina razvojnih programera danonoćno radi još od WWDC-a, kako bi njihove aplikacije bile kompatibilne s novim sustaom čim bude predstavljen javnosti ovoga rujna. Zato je važno da nadogradite sve aplikacije koje vas to zatraže – to je jedini način da vas ne dočeka neko iznenađenje kada ponovno pokrene sustav s macOS-om High Sierra.

3. Onemogućite da se aplikacije automatski aktiviraju prilikom uključivanja sustava

Ovime se nadovezujemo na prethodni savjet – aplikacija koja nije kompatibilna sa sustavom može prouzročiti probleme, osobito ako se pokrene paralelno s uključivanjem sustava. Novinar AppleWorld.Todaya ovo je naučio na teži način, kada je nadogradio sustav na osmu beta verziju High Sierre. Jedna od aplikacija koja se automatski pokrenula zaustavila je proces instalacije, te se cijeli sustav u jednom trenutku potpuno zamrznuo.

Računalo je dobro reagiralo nakon prisilnog isključivanja, ali javili su se drugi problemi nakon prijave u sustav: tipkovnica i trackpad nisu reagirali, a cijeli je ekran bio sakriven prozirnim sivim prozorom. Ispostavilo se da je problem u aplikaciji koja godinama nije bila nadograđena, ali koja se automatski pokrenula sa sustavom.

To možete spriječiti tako da prije nadogradnje odete na System Preferences > Users & Groups > Login Items te isključite automatsko pokretanje svih aplikacija na tom popisu koje nije stvorio Apple. Kada dovršite postupak nadogradnje, možete ponovno promijeniti te postavke, ali bilo bi pametno da provjerite hoće li sve funkcionirati tako da ponovno pokrenete sustav nakon što omogućite automatsko uključivanje svake od aplikacija.

4. Budite mirni

Znamo da ste svi uzbuđeni zbog novog sustava. I mi smo! Međutim, bilo bi pametno da se malo strpite te pričekate s nadogradnjom. To vam preporučujemo zato što doslovno ne postoji dovoljno snažan serverski park koji bi podnio ogroman broj preuzimanja na dan predstavljanja sustava, pa ćete vjerojatno trebati čekati nekoliko sati da se preuzimanje završi.

Premda nije slučajno da beta verziju sustava imamo već više od tri mjeseca, pa se ne očekuju veći problemi, neke poteškoće i dalje su vjerojatne. Vidjeli smo kako se mobiteli urušavaju jedan za drugim zbog pogreške u nadogradnji softvera. Apple obično vrlo brzo riješi takve pogreške, pa vam iskreno savjetujemo da se strpite par dana s nadogradnjom sustava, barem dok se ne srede potencijalne greške. Obećavamo da ćete preživjeti ako ne preuzmete macOS High Sierru iste sekunde kada se objavi. Uostalom, tako nećete trebati čekati satima da se preuzimanje dovrši. Ne zaboravite da pametan čovjek uči na tuđim greškama!

Izvor: AppleWorld.Today

Mac_10%_EDU

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!