imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Čelični karakter – Withings Activité Steel


Kada me je jedna nasmijana kolegica pronašla u redu u kantini, očekujući hoću li zamijetiti nekakvu promjenu na njoj, odmah sam znao kako pogled moram usmjeriti prema njenom ručnom zglobu na kojemu se nalazio Activité Steel. I tako je došao red za testiranje novog Activité sata iz Withingsove radionice pametnih uređaja.

Navedeno otvaranje i korištenje je odmah izazvalo malo problema, zbog čega sigurno neću pohvaliti inženjere Withings-a. Pošto je navedena kolegica naravno već spojila sat s telefonom, mislili smo da je dovoljno razdvojiti uređaj u (besplatno preuzetoj) aplikaciji Withings Health Mate, kako bismo ga nakon toga spojili s drugim telefonom. Međutim, prije svakog spajanja s novim uređajem, sat je potrebno vratiti na tvorničke postavke. Ovo možemo izvršiti pritiskanjem malog metalnog gumba koji se nalazi na poleđini sata. To smo i uradili, ne jednom, ne dva puta, i kada smo već pomislili kako nešto nije u redu s Bluetooth vezom ili sa satom, jedno hard resetiranje je riješilo problem i sat je na kraju zaboravio sve o prethodnom vlasniku. Za to smo trebali pet puta uzastopno pritisnuti gumb za resetiranje, prilikom svakog pritiskanja sat je po jednom zazujao, i ako smo sve dobro uradili, nakon petog puta će zazujati dvaput. Eto čuda, Withings Activité Steel odmah se spojio s iPhoneom, ažurirao i postao spreman za rad. Sve gore navedeno sam napisao za sve vas koji ćete možda biti u sličnoj situaciji, i prije nego ga tresnete u zid (što sam umalo i ja učinio) pokušajte opisano resetiranje. Toliko za uvod.

with-steel-04

Da li je ovo jeftinija inačica Apple Watcha?

Moram priznati kako sam bio savršeni pokusni kunić, jer već deset godina ne nosim sat, a pametni sat nikada nisam ni posjedovao. Bio je to čudan osjećaj, imati nešto obješeno na zglobu, što se može zakačiti o bilo što, mogu ga udariti o zid i sl.

Bio sam vrlo sretan zbog kućišta od nehrđajućeg čelika ali sam se bojao silikonskog remena. Jedno kratko vrijeme nosio sam Apple Watch Sport model, ali mi je smetao fluoroelastomer materijal od kojeg izrađen, djelovao mi je neprirodno kada bih ga osjetio na koži. Kada sam nosio Apple Watch, jedino je kožni remen dolazio u obzir. No, u slučaju Activité Steel-a ugodno sam se iznenadio. Silikonski remen mi uopće nije iritirao kožu, a bilo je slučajeva kada sam, zbog mjerenja sna naprimjer, doslovno gotovo cijeli dan nosio sat na ruci. Osim toga, ovaj remen se može puno lakše očistiti, a da ne spominjem kako se možete baciti u bazen bez razmišljanja, ali o tome malo kasnije. I sada dolazimo do pitanja: Kakav je u odnosu na Apple Watch?

with-steel-06

Otkrili smo kako su ljudi u velikom broju kupovali Withings satove i nakon pojavljivanja Apple Watch-a na tržištu. Zašto? Može li najskuplji Withings Activité model onoliko koliko i ne puno skuplji Apple Watch Sport model? Ukratko – NE. Međutim, oni ni trebaju raditi sve što i Apple Watch jer ciljaju na potpuno različitu publiku. Ako se pitate, trebate li kupiti Apple Watch ili Withings Activité onda ni vi ne znate točno što želite, jer iako su oba modela satovi, i to pametni, oni su ipak potpuno različiti. Ako se možemo malo igrati jezikom, onda možemo najbolje predstaviti razliku ako kažemo kako je Withings Activité Steel jedan pametan sat dok je Apple Watch pametni sat. Naizgled igra riječi, ali zasigurno i vi osjećate razliku. Dok je kod Withingsa „pametan” samo svojstvo, kod Apple Watch-a „pametni sat“ predstavlja nešto novo, stavlja se do znanja kako ovaj uređaj želi biti više od klasičnog sata. Withings Activité Steel nikada neće imati toliko točne senzore kao Apple Watch, ne možete na njemu primati poruke ili pratiti navigaciju pomoću mape. Zauzvrat, ne izgleda kao krumpir, ne morate ga svaku večer stavljati na punjač, ne trebate ga milovati i pritiskati, samo se nalazi na ručnom zglobu i obavlja svoj posao: pokazuje vrijeme, i mjeri ono što zna. Još nešto: košta koliko i jedan tvornički milanski remen za Apple Watch. Ovo govorim jer treba odmah na početku razdvojiti ove kategorije kako se ne bi razočarali. Netko želi OLED zaslon, a drugi kažu da je oblik sata okrugao. Obje strane su u pravu, i dobro je odlučiti se prema navedenom. Ako ste u sebi donijeli ove odluke, onda nećete imati problema kada trebate izabrati sat koji Vam odgovara.

with-steel-03

Začaranost brojevima

Nikada nisam štedio zbog brojeva. Nije me zanimalo, koliko sam krugova trčao, koliku sam duljinu preplivao, i koliko sam kalorija u međuvremenu potrošio. Jednostavno sam tu aktivnost obavio jer mi je to donosilo zadovoljstvo, a ne zbog dobrih statistika. No, isto tako znam, kako mnogi – i to ne samo fitness zaluđenici- žive u začaranosti brojeva, jer nam zaista mogu pomoći, kako bismo u okviru jasnog sustava vidjeli naše aktivnosti i odmor. Withing Activité Steel automatski mjeri pređene korake, trčanje, i plivanje. Već odavno ne trčim jer mi je dosadilo, ali plivanje mi je stara ljubav, zato sam s uzbuđenjem otišao na bazen kako bih isprobao automatsko mjerenje plivanja. Opet sam se ugodno iznenadio jer je sat točno mjerio proteklo vrijeme. Osim toga, moram dodati kako sat jako dobro izgleda pod vodom.

withings-app2

Naravno, podrazumijeva se da sve ostale aktivnost moramo sami sebi postaviti. Moramo navesti koliko vremena, kojim intenzitetom i, u pojedinim slučajevima, na kojoj udaljenosti smo obavljali određenu aktivnost. Nakon, toga, prema visini i masi tijela, uređaj izračunava koliko kalorija sagorijevamo tijekom određene sportske aktivnosti. S obzirom da s biciklom idem na posao, zanimalo me je koliko kalorija potrošim tijekom te aktivnosti (nažalost, iznenađujuće malo), ali me je iskreno odmah prošla volja za mjerenjem kada sam mora upisati i udaljenost. Dok sam vrijeme još i mogao izračunati, nisam imao strpljenja za unošenje podataka o tome kojim smjerom idem i koliko je to kilometara. Naravno ovdje se radi isključivo o meni, a to ne znači kako netko drugi tko proračunato sudjeluje u prometu ne može utrošiti pet minuta na podešavanje postavki kako bi nakon toga, s podatcima prikupljenim u zgodnim tablicama, vidio s kojom djelatnošću se troši koliko kalorija u jednom tjednu.

with-steel-01

Brojač koraka funkcionira sasvim točno, međutim, bilo mi je čudno da se dnevni cilj povezuje samo s jednim parametrom. Dakle, moguće je da ste tog dana upravo po duljini preplivali Sredozemno more, ali ako niste napravili 10 000 koraka tog dana, onda niste postigli dnevni cilj. Inače, 10 000 koraka je preporuka Svjetske Zdravstvene Udruge (WHO). Toliko bismo trebali šetati svaki dan kako bismo postali zdraviji. To je oko 8 kilometara, i predstavlja tužno upozorenje koliko dnevno potrošimo vremena na tu aktivnost, barem kada je riječ o meni. To kažem uz činjenicu da koristim javni prijevoz i bicikl, ako mogu šetam, i uvijek biram stubište umjesto pokretnih stepenica. I ovako je to često premalo aktivnosti da bi postigli dnevno 10 000 koraka, a to je «zastrašujući» cilj za sve koji rade sjedeće poslove. Ovo zaista potječe mnoge od nas da više šetamo. Naravno, oni koji žele olakšati savjest, mogu umanjiti dnevnu normu na 3 000 koraka (2,4 km), ali to je i najmanji broj koraka koji se može postaviti. Istodobno, brojač koraka nam ukazuje i na smiješne stvari: ako puno spremamo i / ili radimo nešto po kući, onda je doista zapanjujuće kako možemo na taj način preći i 2 kilometra.

with-steel-05

Mjerenje sna. Nisam imao iluzija povodom mjerenja sna, pogotovo što je od Withingsa također dostupan neokrunjeni kralj mjerenja sna, Withings Aura. Pa ipak, na za mene iznenađujući način- nije mi smetalo spavanje sa satom na ruci. Proveo sam svega dvije noći sa satom na ruci, ali sam svejedno došao do zaključka kako je sposoban za napredak: nakon svakog mjerenja je točno pravio razmake, ali se nažalost dosta lako se može „prevariti“. Ako nepomično cijelu noć zurim u strop, on će to bez brige registrirati kao spavanje. No, sat ne bi trebalo potpuno otpisati, jer ako imate strpljivosti da ga „naučite“ nove stvari, onda će vam davati sve točnija mjerenja. Tiho buđenje je jedna izuzetno korisna funkcija. U aplikaciji možemo navesti koji dan i u koje vrijeme se želimo probuditi, i on će to učiniti uz pomoć nježnih i tihih vibracija. Ova funkcija je defitnitivno korisna ako prilikom buđenja ne želimo probuditi druge osobe s kojima spavamo u istoj sobi. Ako smo postavili alarm, ali u međuvremenu zaboravimo za koje vrijeme, dovoljno je tri puta kucnuti na staklo sata, i kazaljke će tada na nekoliko sekundi skočiti na vrijeme buđenja.

withings-app

Recimo još nekoliko riječi o mjerenju pulsa. Aplikacija Withings Health Mate koristi kameru našeg pametnog telefona. Sve što jepotrebno je držati jagodicu prsta ispred LED bljeskalice i kamere. Moj kolega nije vjerovao kako ovaj način mjerenje može biti točan kao Apple Watch te smo se iz tog razloga odlučili isprobati oba sustava. Na jednoj ruci mi je bio postavljen Apple pametni sat, dok sam drugi držao kod kamere mobitela. Rezultat? Došli smo do zaključka kako se dva rezultata jedva razlikuju, i možemo mirno reći kako aplikacija dosta precizno mjeri naš puls pomoću mobitela.

with-steel-02

Zaključak

Withings Activité Steel s nehrđajućim čeličnim kućištem i silikonskim remenom ne samo da je ugodan za nošenje već je i lijepog izgleda. Remen se razdvajanjem dvije ručice može lako skinuti, očistiti i zatim vratiti na sat. Slično kao i kod modela Withings Activité Pop, ni Steel nema staklo od safirnog kristala, kao veliki brat Activité, a to znači oprezno mahanje rukama. Dizajn sata je minimalistički, a možete odabrati između modela sa crnim remenom i crnim brojčanikom ili s bijelim remenom i bijelim brojčanikom. Baterija može traje do 8 mjeseci a nakon toga sa drugom stranom metalne ručice možemo otvoriti poleđinu sata i zamijeniti bateriju. Putem Bluetootha možemo jednostavno spojiti sat s mobitelom (iOS 7 i iPhone 4s ili Android 4.3 je minimalni uvjet sustava), i isto tako pomoću Bluetootha može sinkronizirati podatke u Withings aplikaciju. Neće biti problema ako nemamo stalnu povezanost između telefona i sata, jer na kraju dana sat će sinkronizirati sve regiustrirane podatke s telefonom. Povezano s mjerenjima rekao sam vlastiti stav koji ne znači u svakom slučaju razočarenje, naprotiv, bio sam izuetno zadovoljan s mjerenjem koraka, mjerenjem daljine u plivanju, mjerenjem pulsa i s tihim buđenjem.

Nakon desetljeća apstiniranja od sata, iznenađujuće brzo sam se uspio naviknuti na činjenicu kako nosim nešto na zglobu ruke. Bilo je iznimno iskustvo za mene, u eri pametnih telefona, virtualnih osobnih asistenata i usluga na bazi oblaka, koliko je ponekad jednostavnije – naprimjer, prilikom vožnje biciklom – pogledati vrijeme pogledom na ruku, bez vađenja mobitela iz džepa.

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!