imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Čak ni prednost od 5 GB RAM-a nije dovoljna da Android nadmaši iOS


Ispitivač s YouTube kanala EveryThingApplePro odlučio je provjeriti kako se više od šest mjeseci star iPhone 7 Plus s 3 GB RAM-a može nositi s trenutno vodećom kategorijom Android mobitela, koji imaju instalirano 8 GB RAM-a, baš kao i MacBook Pro.

iPhoneov suparnik u ovom testu brzine bio je OnePlus 5. Radi se Android uređaju top kategorije koji je lansiran ovoga mjeseca, te ima prilično brutalne specifikacije: dizajneri su stavili 8 GB (!) RAM-a u modele sa 128 GB pohrane, te Snapdragon 835 procesor s osam jezgri.

Gledajući te gotovo nadrealne podatke, rekli bismo da je nepošteno uspoređivati OnePlus 5 s iPhoneom 7 Plus, koji je star devet mjeseci, te koji ima samo četverojezgreni procesor te 3 GB RAM-a. Međutim, kao što znamo, operativni sustav, njegova optimizacija, upravljanje memorijom te brojne druge značajke osjetno utječu na rezultate ovakvih testova. Ne moramo ni naglašavati da je iOS vodeći sustav u svim tim aspektima.

I sam je test to potvrdio. Naš ispitivač s YouTubea nije bio zainteresiran za benchmark testove performansi, nego praktičnu uporabu. Zato je otvorio gomilu aplikacija na oba uređaja, a zatim mjerio koliko svakom treba da ih sve učita. Prve aplikacije koje je odabrao bile su jednostavne, poput kamere ili Instagrama, ali na kraju je otvarao aplikacije poput GTA-a ili pak 4K videa.

Oba su uređaja ubpočetku bila izjednačena, ali veće aplikacije, a osobito igre, bile su jednostavno prevelik zalogaj za OnePlus 5, pa je iPhone 7 Plus preuzeo vodstvo te na kraju i pobijedio. U redu, ovo su bile samo aplikacije. Pitanje je što će se dogoditi kada želimo opetovano otvarati te aplikacije iz memorije. Odgovor je jednostavan: ništa posebno. iPhone 7 Plus sa svojih 3 GB RAM-a bez problema je nastavio procesuirati svaku aplikaciju gdje smo je i zatvorili tijekom testa. Dodoše, ni OnePlus 5 nije imao problema s time.

01_iphone_7plus_does_better_than_oneplus_5

Ukratko, iPhone 7 Plus pobijedio je izazivača iz tabora Androida i to za čitavu minutu (2.10 naprama 3.21), što je značajna razlika. No, bit ćemo pošteni i priznati da je OnePlus 5 bio jednako dobar kao iPhone 7 Plus u određenim zadacima testa (primjerice, u ponovnom pokretanju uređaja, skeniranju otiska prsta, otvaranju pojedinačnih aplikacija), a u određenim je stvarima bio i puno bolji. Nema sumnje da je OnePlus 5 odličan Android pametni telefon, a test ničime nije dokazao suprotno.

Poanta je da je iOS veoma dobro optimiziran sustav koji može postići iste rezultate s procesorom od četiri jezgre i 3 GB RAM-a, kao i manje dobro optimiziran sustav s procesorom od osam jezgri i 8 GB RAM-a.

Kada sve to uzmemo u obzir, zbilja se veselimo budućnosti i nadamo se da će novi iOS biti odlično optimiziran, a ne samo opremljen brojnim novim značajkama.

Izvor: AppAdvice

iPhone Xs

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!