imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Učinkovito počnite novu godinu!

Aplikacije koje će vam pomoći ostvariti ciljeve

Čak ni FDA ne može zaustaviti Apple Watch sada


Tim Cook je rekao da su restriktivni propisi Američke agencije za hranu i lijekove, skraćeno FDA (Food and Drug Agency), za uređaje ograničavali razvoj Apple Watcha kao medicinskog uređaja. Tome je došao kraj, inovativna medicinska rješenja dolaze.

Ranije je bilo govora o tome kako je Apple opremio čak i prvu generaciju, Series 0 Apple Watcha s toliko preciznim senzorima koji bi mogli omogućiti biometričku identifikaciju u Watchu. Tada su bile dostupne opcije podudaranja vena i nadziranje kisika u krvi. Nedugo nakon toga smo imali mogućnost nadziranja glukoze u krvi, i štoviše, opcije poput one da Watch može upozoriti nositelja na prvi znak srčanog udara.

Pitanje je, ako je sve ovo bilo moguće s trenutnim senzorima (izuzev praćenja glukoze u krvi), zašto onda već nemamo ove funkcije u Apple Watchu?

Zato što FDA to nije dopustila, eto zašto.

01_fda_revises_regulations_to_make_watch_situation_easier

Točnije, oni bi to dopustili, ako bi tvrtka iz Cupertina bila spremna na iznimno dug i strog postupak ispitivanja. Uz sposobnosti koje Apple želi predstaviti, uređaj bi postao medicinski uređaj u očima FDA, što znači da su brutalni propisi primjenjivi na Watchu. Lako je vidjeti zašto tehnološke tvrtke nisu naklonjene postupku koji bi mogao trajati godinama, posebice kada čak i 6 mjeseci kašnjenja može značiti ogroman nedostatak u industriji. Proizvod bi se smatrao ‘zastarjelim’ čim bi bio predstavljen.

Srećom, čak je i FDA shvatila neodrživost ove situacije, a budući da se zalažu za to da što više ljudi bude svjesno svog zdravstvenog stanja, odlučili su izmijeniti propise. Predstavili su novi nacrt pod imenom Digital Health Innovation Plan s kojim planiraju pomoći razvoju inovativnih tehnoloških mogućnosti. Prema tome, ako zaključe da je uređaj manji rizik, taj proizvod ne mora proći procedure prije puštanja na tržište.

02_fda_revises_regulations_to_make_watch_situation_easier

Propis će i dalje biti na snazi u vezi s visokorizičnim proizvodima, i također će nadzirati pouzdanost niskorizičnih proizvoda nakon puštanja na tržište. Glavna stvar je da bi mogli uštedjeti tvrtkama poput Apple puno vremena i energije koje bi morali uložiti u testiranje.

Nakon ovoga, s pravom se možemo nadati da će sljedeći Apple Watchevi imati funkcije koje će moći pratiti opće zdravstveno stanje korisnika ut praćenje fitnesa.

Izvor: 9to5mac

Ako želite znati više o Apple Watchu, svakako pogledajte mapu za više novosti.

Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.