imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Čak ni FDA ne može zaustaviti Apple Watch sada


Tim Cook je rekao da su restriktivni propisi Američke agencije za hranu i lijekove, skraćeno FDA (Food and Drug Agency), za uređaje ograničavali razvoj Apple Watcha kao medicinskog uređaja. Tome je došao kraj, inovativna medicinska rješenja dolaze.

Ranije je bilo govora o tome kako je Apple opremio čak i prvu generaciju, Series 0 Apple Watcha s toliko preciznim senzorima koji bi mogli omogućiti biometričku identifikaciju u Watchu. Tada su bile dostupne opcije podudaranja vena i nadziranje kisika u krvi. Nedugo nakon toga smo imali mogućnost nadziranja glukoze u krvi, i štoviše, opcije poput one da Watch može upozoriti nositelja na prvi znak srčanog udara.

Pitanje je, ako je sve ovo bilo moguće s trenutnim senzorima (izuzev praćenja glukoze u krvi), zašto onda već nemamo ove funkcije u Apple Watchu?

Zato što FDA to nije dopustila, eto zašto.

01_fda_revises_regulations_to_make_watch_situation_easier

Točnije, oni bi to dopustili, ako bi tvrtka iz Cupertina bila spremna na iznimno dug i strog postupak ispitivanja. Uz sposobnosti koje Apple želi predstaviti, uređaj bi postao medicinski uređaj u očima FDA, što znači da su brutalni propisi primjenjivi na Watchu. Lako je vidjeti zašto tehnološke tvrtke nisu naklonjene postupku koji bi mogao trajati godinama, posebice kada čak i 6 mjeseci kašnjenja može značiti ogroman nedostatak u industriji. Proizvod bi se smatrao ‘zastarjelim’ čim bi bio predstavljen.

Srećom, čak je i FDA shvatila neodrživost ove situacije, a budući da se zalažu za to da što više ljudi bude svjesno svog zdravstvenog stanja, odlučili su izmijeniti propise. Predstavili su novi nacrt pod imenom Digital Health Innovation Plan s kojim planiraju pomoći razvoju inovativnih tehnoloških mogućnosti. Prema tome, ako zaključe da je uređaj manji rizik, taj proizvod ne mora proći procedure prije puštanja na tržište.

02_fda_revises_regulations_to_make_watch_situation_easier

Propis će i dalje biti na snazi u vezi s visokorizičnim proizvodima, i također će nadzirati pouzdanost niskorizičnih proizvoda nakon puštanja na tržište. Glavna stvar je da bi mogli uštedjeti tvrtkama poput Apple puno vremena i energije koje bi morali uložiti u testiranje.

Nakon ovoga, s pravom se možemo nadati da će sljedeći Apple Watchevi imati funkcije koje će moći pratiti opće zdravstveno stanje korisnika ut praćenje fitnesa.

Izvor: 9to5mac

Ako želite znati više o Apple Watchu, svakako pogledajte mapu za više novosti.

iPad_akcija
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.