imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Čak ni Apple ne može “prevariti” ovog čovjeka


O tkome to govorimo? O glavnom šefu naravno, Tim Cooku. Iako sam ne određuje visinu svoje plaće, pronašao je jednostavan način na koji će nadoknaditi izgubljeni novac.

Čini se kako je Tim Cook pronašao lijek za “manjak” prihoda, nakon što je Apple smanjio bonuse njemu i većini menadžera. U tom trenutku bilo je teško osjećati bilo kakvo suosjećanje zato što je izgubio 1.5 milijuna dolara, pogotovo jer je zbog odličnih rezultata Apple 5 godina zaredom bio vodeća kompanija, što je zauzvrat Cooku donijelo bonus u obliku dionica vrijednih gotovo 106 milijuna dolara.

01_even_apple_cant_trick_this_man

Osim toga, postoji još jedan čovjek u Appleovoj povijesti koji nije zarađivao ni približno kao Cook dok je bio izvršni direktor tvrtke. U pitanju je Steve Jobs, koji je tijekom rukovođenja tvrtke dobivao simboličnu plaću od 1 dolara, ali je zato bio izdašno nagrađivan dionicama. Što je veća vrijednost dionice, veća je i motivacija za dobar rad, a samim time i ljubav korisnika prema njihovim proizvodima. A to je na kraju donosilo veću vrijednost dioničarima i zaposlenima.

Gospodin Cook ima malo drugačiji pristup koji mu savršeno odgovara, pošto već ima udio od 1 milijun dionica. A to je jako velik broj! Vrijednost njegovih dionica je 121 milijun dolara. I umjesto da bude ljut zbog smanjenog bonusa, u zadnja tri dana je prodao 30.000 dionica i na taj način zaradio lijepih 3.6 milijuna dolara.

02_even_apple_cant_trick_this_man

Naravno, svi volimo komentirati koliko je netko bogat i dati svoje mišljenje o bogatim ljudima. Ali veliko bogatstvo dolazi i s velikim odgovornostima, kao naprimjer pokazati kako se ponašati u sličnim situacijama. Tim Cook je je uvijek bio široke ruke te je do sada donirao oko 6 milijuna dolara u dobrotvorne svrhe. Ovog ljeta, objavio je kako će donirati pola svojeg bogatstva (tada je procijenjena vrijednost bila između 800 milijuna i 1 milijarde dolara.) te će jedan dio sačuvati za svog nećaka za fakultet.

Cook je osim gore navedenog učinio još jedno dobrotvorno djelo. Nakon što je preuzeo direktorsku stolicu od Steve Jobsa, jedna od prvih odluka koje je proveo u djelo bilo je osnivanje posebnog dobrotvornog društva unutar tvrtke s koji je zaposlenicima omogućavao da udvostruče dobrotvorni dio svojih plaća.

03_even_apple_cant_trick_this_man

U ovom trenutku nije poznato što su učinili drugi menadžeri kako bi nadoknadili izgubljene milijune. Budući da je Apple imao malo slabiju godinu, sve plaće smanjene su za otprilike 10-15%. Ali Tim Cook nije čak ni izgubio toliko novaca koliko su izgubili drugi menadžeri, s obzirom da ima manju plaću od većine njih. Luca Maestri, Angela Ahrendts, Eddy Cue, Dan Riccio i Bruce Sewell imaju duplo veće plaće od izvršnog direktora, ali s druge strane nitko od njih nema toliki udio u dionicama koliko ujak Cook.

Izvor: Apple Insider

Izaberi pravi iPhone

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!